Albayrak  S&S Motors’un yeni yatırımları ve ikinci el pazar değerlendirmelerinde bulundu. İşte Albayrakın açıklamalarının en önemli satır başları:  

 

“ S&S Motors olarak satış stratejimizi dijital çağın gerekliliklerine uydurduk. Artık sadece internet sitemiz, aracı siteler ve dergimiz aracılığıyla araç satmıyoruz. İnsanların çokça zaman geçirdiği Instagram’dan bile araç satışı gerçekleştiriyoruz. Öte yandan Türkiye’de ilk defa  web sitemizden kredi kartıyla araç satın almayı ve ‘online pazarlığı’ mümkün kıldık. Müşterilerimizin verdiği teklif üzerine yeni bir teklif öneren bir sistem geliştirerek, arada hiç bir insan olmadan pazarlık yapmayı mümkün kıldık.”

 

S&S Motors olarak 2016 yılını 1.061 adet araçla, yani bir önceki yıla eşdeğer bir durumda kapattık. Otomotiv pazarı da geçtiğimiz yılları birbiriyle paralel bir sonuçla kapattı. İkinci el sektörü ise geçtiğimiz yıla göre 4.4 milyonluk adetlik bir pazarı oluşturdu. Bu oran geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 6 bir büyüme anlamına geliyor. “

 

“ S&S Motors olarak daha çok lüks otomobillerde söz sahibiyiz. Aslına bakarsınız lüks otomobillerde son dönemde bir kavram kargaşası oluştu. Çünkü lüks otomobil üreticisi diye adlandırdığımız markaların çoğu artık orta segmentte söz sahibi olmaya başladılar. Pazarın dinamikleri sebebiyle ufak hacimli motorlara yöneldiler. Yani ağırlıklı satışları 1.6 litre hacimli modeller oldu. Böyle bir otomobile lüks demek bizim için çok doğru değil. S&S Motors olarak lüks tanımlaması yapabileceğimiz araçlar 3 litre ve üzeri silindir hacimli araçlardan oluşuyor. Bunu da tabi segmentasyona tuttuğumuz zaman F segment olarak adlandırıyoruz. “

 

“Türkiye’de Lüks Otomotiv Satışları Dramatik Bir Şekilde Düşüyor”

 

“Geçtiğimiz yıl F segmenti satışı Türkiye’de sadece 5.021 adet araç oldu. Yani 756 bin adetlik otomobil pazarında, “lüks diye” adlandırdığımız F segment pazarı 5.021 adet satış gerçekleştirdi. Bu rakamı geçtiğimiz yılla kıyasladığımızda ise yüzde 35 bir düşüş gözlemliyoruz. Bir adım daha ötesinde F segmentinde ‘3 litre üzeri’ araç satışın filtrelediğimizde ise söz konusu rakam 2.800’e kadar düşüyor. Yani aslında bir S&S Motors olarak aslında 2.800 araçlık ‘0’ satış potansiyeli olan bir pazarda ikinci el araç satıyoruz. Türkiye’de artık lüks otomotiv satışları dramatik bir şekilde düşüyor. Biz de en kuvvetli olduğumuz alanda artık yeni araç temini edemez tehdidiyle karşı karşıya kalıyoruz. Pazarda markaların distribütörleri bu araçları satamazken biz nasıl satacağız?

 

“Bizim şu anda en çok sattığımız marka yüzde 24 pay ile Mercedes. Hemen ardından yüzde 17 ile BMW geliyor. Sonrasında yüzde 14 ile Land Rover takip ediyor. Son olarak da yüzde 10 pay ile Porsche geliyor. Geçen yıl yaklaşık 110 adet civarı Porsche sattık. Porsche’nin geçen yıl ülkemizde toplam 0 araç satışı 810 adet civarı oldu. Porsche’nin yaklaşık 800 adet satışının zaten çoğu Macan, Cayenne ve Panamera gibi modeller. Porsche’nin en kuvvetli spor otomobili 911’in satışları geçen yıl sadece 28 adet. Kesinlikle distribütörlerin performansını eleştirmiyorum. Sadece ortaya örnek bir tablo koyuyorum ve lüks pazarın daraldığını söylüyorum.

 

S&S Motor, Levent’te 45 milyon TL Yatırımla Yeni Showroom Açıyor!

 

Sıfır bir otomobilin  Türkiye’de ikinci ele düşme oranı (2016 model yılı için) yüzde 11, İstanbul ortalaması yüzde 14, S&S Motor olarak bizim ortalamamız ise 7.5... Bizim bu sonuçlardan çıkardığımız; en üst seviyede lükste bir daralma var ve bu daralmanın devam edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle pazarın büyüyen Premium segmentine bu sebeple daha fazla yatırım yapacağız. Örneğin bu alanda sadece Mercedes ve BMW geçen yıl 60 bin tane araç sattı. Bu gerçekten çok iyi bir rakam.  S&S Motors olarak üreticilerin daha çok sattığı segmentte söz sahibi olmalıyız ilkesinden hareketle bu pazara yoğunlaşmaya karar verdik. Hedefimiz için filo şirketleriyle anlaştık. Artık filo kiralama şirketlerinin kiradan dönen düşük kilometreli ikinci ellerini önceden anlaşma yoluyla kendimize bağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl ülkemizdeki ilk 10 filo şirketinin alımlarına baktığınızda markaların bazıları yüzde 40’a varan oranlarda pazar paylarını tek başına alır hale geldiler. Mesela bir filo şirketi Mercedes’in yıllık satışının yüzde 6’sını tek başına aldı.  Bu yeni genişleme ve büyüme stratejimizle beraber artık yepyeni showroom yatırımımız olacak. 4. Levent’te yaklaşık 5 bin metrekarelik bir alan satın aldık. Yeni showroomumuz 2018 yılında devreye girecek. Burada sergileme alanına da ihtiyacımız olacağı için 45 milyon TL’lik yatırım yapıyoruz. Yeni yatırımla birlikte bu segmentte daha çok söz sahibi olacağımızı düşünüyoruz. Bu vesile ile yıllık satış oranımızı yüzde  100 arttırıp 2 binli adetlere ulaşmayı hedefliyoruz.

En Çok Kazandıran Yatırım Aracı Klasik Otomobil

“Klasik otomobil insanların babasının, dedesinin veya kendisinin duvarlarını süsleyen o tutkulu otomobile sahip olma güdüsü. O yüzden bazen çok enteresan otomobillere çok büyük paralar ödenebiliyor. Şu anda 25 adet klasik otomobilimiz var. Klasik otomobiller ciddi bir yatırım aracıdır. İşin önemini vurgulayan güzel bir örnek vermek istiyorum. Koleksiyoner bir müşterime 2007 yılında Ferrari 250 GTO modelini almasını önerdim. Bahsettiğim araç o dönemde 25 milyon Euro’ydu. Müşterim bana “Sen deli misin? Bu kadar paraya araba mı alınır?” dedi. İki sene sonra araç 32 milyon Euro’ya, geçen sene ise 52 milyon Euro’ya satıldı. Bu araç  iki sene içerisinde 100 milyon Euro’ya satılır. Eğer müşterim 2007 yılında bu aracı satın almış olsaydı. Şu anda ciddi bir gelir elde etmiş olacaktı.”

Yeni Birlik Gazetesi’nden alınmıştır