FIAT 500X’in basın lansmanında konuşma fırsatı bulduğumuz Fiar Marka Direktörü Altan Aytaç bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Türkiye’de hibrit ürünü olmayan tek marka olan Fiat’ın, bir süre daha hibrit versiyonun olmayacağını söyleyen Aytaç sorularımıza şu yanıtları verdi:
 “Aralık ayını ve 2020 yılının ilk aylarındaki talep yoğunluğunu değerlendirir misiniz”
“Fiat markası olarak Aralık ayında pazar payımız yüzde 20 oldu. Pazarın yıl sonunda 90 bin adet seviyesine geleceğini öngörmüştük. Tahminlermiz tuttu. Stoklar eridi ve yeni yıla stoksuz girdik. Satış hedefleriaşılıp stoklar azalınca üretim planlarını yılın ilk çeyreğindeki üretim planlarını arttırmaya çalıştık. Tabi üretim artışını sağlamak hemen mümkün olmuyor. Araç bulunurluğunda 1 ayı bulan bekleme süreleri olabiliyor. Örneğin, şu anda 1.6 dizel otomatik talebi çok yüksek, Mart ayını da doldurduk. Tabi üretimi artırmaya çalışıyoruz, esnekliğimiz var. Ama şu anda bir Fiat bayisinde gitseniz ve 1.6 dizel otomatik isteseniz, Mart ayında veremeyeceğini Nisan’ı beklemeniz gerektiğini söyleyecektir.
“Koronavirüs üretim ve tedarikinizi etkiliyor mu”
“Çok yakından takip ediyoruz. Şu anda bir etkisi yok. Çin’deki süreç çok uzarsa bunun sadece otomotiv sektörü için değil tüm sektörler için etkisi olacaktır. İtalya tarafında henüz bir etki yaşamadık. Orada da biliyorsunuz, ülke genelinde bazı tedbirler var. Malzeme temininde şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadık.”
“Ocak ve Şubat’ta bir çok marka araç getiremedi. Nisan’a kadar getiremeyecek markalar var. Bu durum, yani yerli olmanız size avantaj sağlıyor mu”
“Hızlı reaksiyon göstermeye çalışıyoruz. Bütün tedarik zinciri ve bayi teşkilatı arzı artırma noktasında çalışmaya devam ediyor. Geçen sene bunu başardık. Başaramadığımız aylar da oldu. 1-2 ay gecikmeler geçen sene de oldu. Mesela Haziran ayında da talebe yetişememiştik. Bunlar yaşanacak ama talep yüksek olsun bunları yaşayalım. Biz, onları hızlı çözmeye çalışıyoruz. Yine öyle yapacağız. Kısa vadede üretimi nasıl artırırız diye planlamalar yapıyoruz.”
“Kaç vardiya çalışıyor fabrika”
“İki vardiya çalışıyoruz.”
“1.6 dizel otomatik çok talep görüyor dediniz. Bir çok marka dizelden vazgeçiyor, bu süreç sizde nasıl gelişecek? Egea Ailesi’nde hep böyle mi devam edecek”
“Emisyonlar, regülasyonlara göre ürünümüzü güncel tutmaya devam ediyoruz. Geçen sene Euro 6B’den Euro 6D’ye geçişi yaşadık. Orada bir benzinli motor- otomatik şanzıman seçeneğini devam ettirmedik mesela. Ama dizel otomatikler çok talep görüyor. Talep gördüğü sürece devam edeceğiz.”
 
“Hibrit için bir takvim yok mu”
“Şu anda yok.”
“Dizel ve benzinde dağılım nasıl”
1.4 benzin, 1.3 dizel ve 1.6 dizel otomatik araçlarımız var. Benzinli ağırlığı da bir hayli arttı.  Yüzde 50’ye yakın benzinli satıyoruz, kalan yüzde 50’yi ise dizeller paylaşıyor.
 
“Egea’ya karşı büyük talep devam ediyor. Neler yapıyorsunuz bunu karşılamak için”
“Tam kapasite çalışıyoruz. Egea hattı cumartesi de mesai yapıyor. Şubat’ta başladı. Mart ayında da Cumartesi planlama yaptık. Yapabileceğimiz maksimum kapasitede o talebe cevap vermeye çalışıyoruz. Bunun dışında fabrikamız normal vardiya içerisinde de ayarlamalar yaparak çıktıları sürekli olarak artırmaya çalışıyor.”
“Dakika kaç otomobil banttan çıkıyor”
“Günde ortalama 1.200 adet üretim gerçekleştiriliyor. Ağırlık Egea, kalanı da Doblo ve Fiorino. Bu dönemde ihracat talebi de çok iyi. Kuvvetli bir dönemdeyiz.”
“Filo payı bu sene ne kadar artar”
“Geçen sene perakende satışlarımızın ağırlığı yüzde 70, filo oranımız yüzde 30’du. Bu sene perakende ağırlığımızı yüzde 65, filo ağırlığımızı ise yüzde 35 olacak şekilde öngörüyoruz. Bu yıl da perakende ağırlığımızı güçlü tutmayı istiyoruz.”
“PSA ile birleşimden sonra Türkiye’yi neler bekliyor”
“FCA-PSA birleşmesinde süreç başladı. Bu gerçekleştiği takdirde dünyanın hacim olarak 4. büyük üreticisi durumuna gelinecek. Tabi şu anda birleşme süreci ve belli bir zaman alacak. Birleşmenin neler yaratacağından şu aşamada kesin bir dilde bahsetmek mümkün değil. Yeni mobilite çözümlerinde, yatırım derinliğinde, ürün platformlarında işbirliği açıklandı. Bu sürecin sonunu beklemek zorundayız.”
Egea’nın Türkiye’de çok satması ve 500’ün geçtiğimiz yıl az satılmasının sebepleri nelerdir”  
“Birden fazla sebebi var. Egea amiral gemisi pozisyonunda ve özellikle sedan ile Türkiye’deki müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik doğuştan sedan bir model oldu. Yine Türkiye’nin en büyük performans pazar payını yapar durumda. Egea hatchback ve station wagon ise kendi sınıflarında Türkiye’deki yegane yerli modeller. Dolayısıyla buralarda daha kuvvetli gidiyor olmamız hem fiyat pozisyonlaması hem kampanyalar hem de özellikle tedarik çevikliği anlamında öne çıkıyor. 500 ailesinin daha fazla satması için hareketliliği görmek ve pazarı daha stabil görmek istiyoruz, pozisyonlamamızı ve bütün ürün gamımızın pazarlamasını ona göre yapmaya çalışıyoruz. Aslında 500 serisi küçük adetler yapmıyor. Aydan aya bulunurluğumuzu arttırdığımızda da hemen pazar payını yükseltiyor. Bu şekilde gitmeye devam edeceğiz. 2020 yılında yeni 500X’in de satışa başlaması ile birlikte 500 Ailesi’nin satışları ve pazardaki payı önemli ölçüde artacaktır.