Biraz kelimelerle oynayıp yeni Chery ile ilgili izlenimlerimi anlatmak istedim bu hafta. Chery’nin Türkiye hikayesi uzun ve karışık... Uzun ve karışık olan taraf geçmişte kaldı. Bir heves Mermerler Otomotiv Distribütörlüğü’nde geldiler. Herkesin hevesinin kursağında kaldığı 2008’li yıllardı. “Peynir ekmek” gibi satılır diye “ucuz” algısıyla gelmişti. Yanlış zaman yanlış otomobil, yanlış adamdı belki o zamanlar. Pek de geçmişi sorgulamamak lazım şimdi. Çünkü şimdi sorgulanacak yeni Chery hikayeleri çıkacak gibi. Yaşayıp göreceğiz. Gördükçe de yazacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Çoğu meslektaşımızın “ölü balık taklidi” yaptığı şu süreçte doğru bildiklerimizi, gördüklerimizi yazmayı sürdüreceğiz. İşte geçen haftadan bugüne kalemimize yansıyanlar. 
Çin otomotiv sanayisinin en önemli oyuncularından biri Chery markası. Yıllar önce Çin’e gitmiş ve Chery Fabrikasını ve büyüklüğünü yerinde görmüş bir otomotiv yazarı olarak bu büyüklükten etkilendiğimi söylemeliyim. Chery daha önce Türkiye’ye Mermerler Otomotiv Distribütörlüğü’nde gelmişti. 2008 yılında ilk kez Türkiye’ye giriş yapan  Chery, ilerleyen süreçte pek de başarılı olamamıştı. Kısaca, o dönem ne yeri, ne de zamanıydı diyelim.  
Şimdi aradan 15 sene geçti. Chery bu sefer Türkiye’ye kendi geldi. Başında Çinli Türkiye Başkanı Si Fenghuo var.  Yardımcısı ise bir Türk yönetici Ahu Turan…
9 yıl Renault ve Dacia Türkiye çatısı altında “satış direktörü” olarak görev yapan Turan, bu yeni Chery operasyonun en kilit ismi bence. Çinlilerle çalışmanın ne kadar zor olduğunu daha önceki çalışanların tecrübelerinden biliyorum. İşte bu nedenle  bu seferki  “yeni Chery harekatı”ndaki  güçlü ve en belirleyici ismin Chery operasyonunun en “dişli hanım ağası”nın Ahu Turan olacağını tahmin ediyorum. Geçen hafta basın toplantısındaki sunumdaki vücut dili, kendini ifade şekli ve genel yaklaşımı bana öyle hissettirdi. Yaşayıp bunu da göreceğiz… 
İşin “latife” tarafını bir tarafa bırakırsak; geçen hafta basın toplantısı ile Türkiye’ye giriş yapan ve fiyatları açıklanan Chery çok büyük bir ilgi gördü. Youtube kanalımızda fiyatların açıklandığı gün koyduğumuz video 100 bin izlenmeye doğru gidiyor. 28 bin aboneli bir kanal için bu rakam iyi sayılır. Bu arada hem web sayfamızdaki haber hem de sosyal medyadaki paylaşımlarımız sıradan bir “fiyatı açıklandı” içeriğindeki bir haberle kıyasladığımızda 10 katından fazla okunduğunu gördük. Konuştuğum Chery bayileri de hallerinden çok memnun. En önemlisi çok ama çok heyecanlılar. 2008 yılındaki söylem gibi “peynir ekmek gibi satacağız” diyorlar. Bu arada sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşan okurlarımız bayilere ulaşamadıklarını, araç hakkındaki teknik bilgilerin çeliştiğini bize ilettiler. Elimizdeki bilgilerle yanıtladık. Chery’nin bu şikayetlerle başı ağrıyacağa benziyor. Ama yönetimin yaklaşımı bu anlamda çok pozitif ve çözüm odaklı gibi.
 
Bu süreçte benzer bir ilgi de TOGG’a karşı oldu.
Togg, mart ayı sonunda kullanıcılarla buluşacak Türkiye’nin doğuştan elektrikli ilk akıllı cihazı T10X için henüz sürenin sonuna gelinmeden verilen ön siparişin 100 bin adedi geçmesi üzerine, 2023 yılı için çekilişle teslim edilecek akıllı cihaz sayısını 12 binden 20 bine çıkardı. 100 bini geçen sipariş adedi de tüketicinin araca olan güvenini gösteriyor.