Geçtiğimiz yıl hibrit, plug in hibrit ve yüzde 100 elektrikli otomobillerin payı yüzde 7.5 ile rekor seviyeye çıktı. Biraz yavaş ilerlese de hiç kuşkusuz elektrikli otomobiller geleceğe damga vuracak. Bu otomobillerden Türkiye’de satışa sunulan modelleri inceledik.

BMW i3: Bavyeralı üreticinin seri üretim ilk elektrikli modeli olan i3, birçok noktasında geri dönüşümlü malzemelere yer verirken sıra dışı tasarımıyla büyük beğeni topluyor. 33.2 kWh’lık batarya kapasitesine sahip olan BMW i3, günlük kullanımda ortalama 260 km’lik bir menzil sunuyor. 0’dan yüzde 80 batarya dolum oranına yaklaşık 3 saatte ulaşan model, hızlı şarj istasyonlarında bu süreyi 39 dakikaya kadar düşürebiliyor. BMW i3, Türkiye’de 302 bin 100 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

JAGUAR I-PACE: Avrupa’da Yılın Otomobili seçilen jaguar I-PACE erodinamik yapısıyla verimli ve sportif bir sürüş sunuyor. Tam doluma sahip batarya ile 470 km’lik menzile sahip olan model, 90 kWh’lık yüksek enerji yoğunluklu bataryaya sahip. Batarya, şarj konusunda ise AC pi 7 kW’lık şarj istasyonlarında 10 saatte boş durumdan yüzde 80’e ulaşabilirken, DC tipi hızlı şarj istasyonlarında bu süre 40 dakikaya düşüyor. Modelin başlangıç fiyatı ise 589 bin 50 TL.

 

RENAULT ZOE: Renault’nun B sınıfı hatchback model ZOE, 41 kWh’lık bataryası ile tam dolumda yaklaşık 403 km’lik bir menzil sunuyor. Model ayrıca standart şarj istasyonlarında 2.5 saatlik sürede yüzde hızlı bir batarya dolumu gerçekleştirebiliyor. Kış aylarında ise 200-300 km arası bir menzil yunuyor. Renault ZOE, Türkiye’de 234 bin 250 TL’lik fiyat etiketine sahip.

 

smart EQ fortwo coupe:  17.6 kWh’lık batarya kapasitesine sahip olan Smart EQ modelleri, 160 km’lik bir menzile sahip. Türkiye’de standart sunulan 22 kW’lık dahili şarj dönüştürücüsü ile Bu 3 fazlı şarj ünitesi sayesinde şarj istasyonlarında ya da evinizdeki Wallboxlar’da yüzde 10’dan yüzde 80’e kadar 40 dakikadan kısa bir sürede smart EQ modellerini şarj edebilmek mümkün oluyor. 156 bin 900 TL’lik fiyat etiketine sahip smart EQ fortwo coupe, küçük boyutlarıyla pratik ve eğlenceli bir sürüş sunuyor.