Opel Türkiye 2022’de neler yaptı?
 
Türkiye’de Opel 2022’de çok başarılı oldu. 2022 senesinde %4.7 pazar payı elde ettik. Bu, 2021’e göre 1,2 puanlık bir artış anlamına geliyor. Çok ciddi bir büyüme, pazarın da oldukça dinamik olduğunu gösteriyor.Bu büyümenin arkasında özellikle Corsa ve Crossland’deki büyüme var. Şimdi bu sonuçlara baktığımızda, Türkiye’de Opel 7. marka. 2021’de ise biz 11. sıradaydık. Dün, iç toplantılarımızda 2022 sonuçlarımızın ne kadar memnuniyet verici olduğunu gördük. Aynı zamanda önümüzdeki gelecekte yapılacak değişikliklere de baktık. Bu bizi Türkiye pazarında daha da güçlü ve önemli yerlere getirecek. Türk pazarının ve markanın %4.7’lik pazar payı ve 1,2 puanlık büyümesi ile Türkiye’deki potansiyelimizi görüyoruz. Bakın 7. sıradayız. Satışlarımız bir önceki yıla kıyasla yaklaşık %50 büyüdü. Corsa, Crossland ve Mokka’ya baktığımızda, hepsi kendi segmentlerinin en üst sıralarında yer alıyor. Bu da Opel’in potansiyelini gösteriyor. Türkiye pazarında Corsa 3. sıradayken, B-SUV segmentinde de yine 3. sırada yer alıyoruz. Dolayısıyla pazarda hep segmentimizin üst sıralarındayız.
2023 yılı için son derece iyimserim. Pazarda çok iyi bir talep var. Çok iyi bir başlangıç yaptık zaten. Pazar payımız %5’in üstünde. Bataryalı elektrikli araçlardaki pazar payımız da mart sonu itibariyle %5’in de üstündeydi. Bu da şu anlama geliyor. Elektrikli araç piyasası büyüyor ve büyümeye devam edecek. Elektrikli araçlarda şu anda toplam pazarın %2’sine ulaşmış durumda ve çok hızlı bir şekilde de bu büyüme devam ediyor. Bu küçük ama dinamik pazarda Opel, bugün zaten genel pazar ortalamasından daha başarılı bir marka. İşte stratejimiz bu şekilde. Türkiye’de bu stratejiyi, tüm dünyada olduğu gibi devam ettireceğiz. Geleneksel motorlarda da iyi olacağız. Elektrifikasyonda da ön planda olacağız. Her yeni satılan elektrikli araç müşteri tabanımızın artması ve Opel’in daha önemli hale gelmesi anlamına geliyor. Yani 2023 yılı için çok ciddi ve yüksek beklentilerimiz var.
 
2023 beklenti ve hedefleri
 
 
“Modellerimiz Türkiye’de kompakttır. Binek ürün gamımızda 5 farklı model mevcut. Binek araçlarımızın detayına baktığınızda göreceksiniz. Net olarak versiyonları konumlandırıyoruz. Elektrikli araçlarda ise şimdilik sınırlı bir ürün gamımız var. Ürün gamını, müşterilerin ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde belirliyoruz. Şöyle de diyebiliriz; ürün gamı, müşterilerden gelen talebe göre şekilleniyor. Araçların detayına baktığınızda bu detoks prensibini birçok alanda benimsedik. Örneğin Pure Panel, Astra’da, Mokka’da gördüğünüz ön paneller gibi karmaşadan uzak, sadeleşmiş bir kullanım deneyimi sunuyor. Cesur ve yalın, daha keskin bir tasarım diliyle hareket ediyoruz. Bu bizim detoks anlayışımıza işaret ediyor. Müşteri deneyimi olarak iletişimin kolayca sağlandığı bir markayız. Biz, bu anlamda birçok yatırım yapıyoruz, çaba harcıyoruz, bayi ağımızla görüşmelerimizi yapıyoruz. Bu müşteri yolculuğunu mümkün olan en kolay açık ve net hale getirmeye çalışıyoruz. Hem bizim hem müşterilerimizin bu müşteri yolculuğunun sorunsuz geçmesi ve kolay olması için çalışıyoruz.
 
 
Pazar payı istatistiklerimize de bakacak olursanız, bataryalı elektrik pazarında Avrupa’da çok büyük bir büyüme var. Şu anda Türkiye’deki pazar payımız %5’in üzerinde ve hızla büyüyoruz.  Dolayısıyla müşteriler bataryalı elektriğe geçiş yaptıkça Opel’in konumu güçleniyor. Bu müşteriler, markaya yeni gelen, farklı sosyal demografiye sahip yeni müşteriler. Yani bataryalı elektrikliye yatırım yapmak, gelişimin öncüsü olmak, uzun vadeli Opel gelişimi için son derece önemli. Bunun bir benzeri Türkiye’de de oluyor. Marka imajımız ilerliyor ve bu yatırımlardan fayda sağlıyor. Bataryalı elektrikli mobilite yatırımlarımız çevreci geleceğe fayda sağlıyor. Elektrikli konumlandırmada markamız da bundan faydalanıyor. Web sitemize bakacak olursanız, Türkiye’de web sitemizde de bunu yakında göreceksiniz. Kullanımı kolay, basitleştirilmiş, yalın yani her konuda detoksun hâkim olduğu bir müşteri yolculuğu tasarlıyoruz. Yani online araç satın almak Opel’de çok kolay olacak. Birçok müşteri online düzlemde otomobil satın alıyor, bu şekilde bir deneyim ile otomobil satın almaya başladılar. Artık müşteriler, bu yolculuğu evinden, dijital ortamı kullanarak yapıyor.
 
B SUV yeni modeli getiriyoruz.
Türkiye’de SUV segmenti önemli bir segment. Orada büyüme potansiyelimiz çok yüksek yeni Grandland açısından baktığımızda. Bu modelin elektrikli ve geleneksel güç ünitesine sahip olan versiyonu da olacak. Böylelikle tüm müşteri portföyüne, Türk pazarına hitap edecek olan bir ürün haline geliyor. İkinci olarak yeni bir B SUV’u da Türkiye’ye getireceğiz gelecek sene. Şu andaki Crossland’in devamı olacak. Bu araç özellikle Türkiye pazarı için önemli ölçüde ilgi çekici bir araç olacak. Tam elektrikli oluşuyla bütün bu yeni eğilimin faydalarından yararlanacak. Türkiye pazarında bayi ağımızla birlikte artık müşterileri her gün daha iyi bir şekilde karşılayabiliyoruz. Bu alana çok ciddi yatırım yaptık. Ve bu araç ilk olarak Türkiye’de lansmanını yapacağımız bir araç olacak. B SUV segmentinde ileriye yönelik son derece güçlü bir ürün sunumu teşkil edecek.
 
2023 yılı için son derece iyimserim. Pazarda çok iyi bir talep var. Çok iyi bir başlangıç yaptık zaten. Pazar payımız %5’in üstünde. Bataryalı elektrikli araçlardaki pazar payımız da mart sonu itibariyle %5’in de üstündeydi. Bu da şu anlama geliyor. Elektrikli araç piyasası büyüyor ve büyümeye devam edecek. Elektrikli araçlarda şu anda toplam pazarın %2’sine ulaşmış durumda ve çok hızlı bir şekilde de bu büyüme devam ediyor. Bu küçük ama dinamik pazarda Opel, bugün zaten genel pazar ortalamasından daha başarılı bir marka. İşte stratejimiz bu şekilde. Türkiye’de bu stratejiyi, tüm dünyada olduğu gibi devam ettireceğiz. Geleneksel motorlarda da iyi olacağız. Elektrifikasyonda da ön planda olacağız. Her yeni satılan elektrikli araç müşteri tabanımızın artması ve Opel’in daha önemli hale gelmesi anlamına geliyor. Yani 2023 yılı için çok ciddi ve yüksek beklentilerimiz var. Güçlü bir markamız var. Müşterilerimize hizmet veriyoruz, daha fazla üretimi mümkün kılmak istiyoruz. Günümüzün en büyük zorluklarından biri biliyorsunuz. Bu sözlerle 2023 yılı için, Türkiye ve Türkiye pazarı için son derece iyimser olduğumu söylemek isterim.