Elektrikli araç sektörünün öncüsü olarak kabul edilen Tesla, önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda bazı finansal problemlerle yüzleşmek zorunda kalan şirket, son zamanlarda hem üretim hem de satış kanadında iyi iş çıkartıyor. Buna ek olarak yaklaşık 1,000 dolarlık hisse fiyatıyla en değerli otomobil üreticisi konumuna ulaşan Tesla, Japon üretici Toyota’yı tahtından etti.

Amerika merkezli otomobil üreticisi, son birkaç yıldır hızla tırmandığı listede birinci sıraya oturmayı başardı. Aslında Tesla; enerji ve teknoloji alanındaki çalışmalarıyla birlikte bir otomobil üreticisinden daha fazlası, ancak şirketin kazandığı miktarın büyük bir kısmının otomobil satışlarından geldiğini göz önünde bulundurursak listede yer almasını doğal karşılayabiliriz.

2018 yılında da borsada büyük bir atılım gerçekleştiren şirketin bu yükselişi, zor geçen yıl nedeniyle kısa sürdü. Şimdiyse hisse başına 1,000 doların üzerinde bir değere ulaşan şirketin piyasa değeri 180 milyar doların üzerine çıktı. Şirket, yeni ulaştığı bu piyasa değeriyle birlikte 179 milyar dolar değere sahip Toyota’yı yerinden ederek birinci sıraya yerleşti. 

 Tesla böylesine güçlü şirketlerin yer aldığı bu listede birinci sıraya oturarak başarısını kanıtlamış olsa da markanın başarısında diğer şirketlerde ortaya çıkan düşüşlerin de payı var. Örnek vermek gerekirse Tesla'nın yerini aldığı Toyota, yılın başından bu yana değerinin yüzde 7'lik bir kısmını yitirdi. Bununla birlikte salgın sırasında da yaklaşık yüzde 20 değer kaybına uğrayan şirket, bu kayıpların büyük bir çoğunluğunu telafi etmeyi başarmıştı.

Şu anda en değerli 20 otomobil üreticisi listesi şöyle:

1)Tesla
2)Toyota
3)Volkswagen
4)Honda
5)Daimler
6)Ferrari
7)BMW
8)General Motors
9)SAİC
10)Ford
11)Hyundai
12)BYD
13)Fiat Chrysler (FCA)
14)Subaru
15)Suzuki
16)Nissan
17)Geely
18)Groupe PSA
19)Renault
20)FAW