Türkiye otomotiv sanayisinin ihracatı ocak-mart aylarında yüzde 10.3 artışla 7.6 milyar dolara yükseldi. Tedarik sanayisinin ihracatındaki artış ise otomotiv ana sanayisinden daha fazla oldu. İlk üç aylık ihracat yüzde 17.1 artarak 2.9 milyar dolar seviyesine çıktı. Tedarik sanayisinin çok sayıda ülkeye gerçekleştirdiği çeşitli ürün ihracatından dolayı ana sanayiden daha az etkilendiğini ifade eden Saydam, "Sıçramalarımızı da bu bağlamda daha çok yapabiliyoruz. Bu sene, tedarik sanayisinin toplam ihracatını 11.5 milyar dolar olarak revize ettik. Ana sanayinin de 19 ila 20 milyar dolar arasında ihracat gerçekleştireceğini bekliyorum. 2021'de 31.5 milyar dolarlık ihracata ulaşarak iki sene önceki 32 milyar dolar çizgisine yaklaşacağız" dedi. Ana sanayide üreticilerin ani duruş ya da başlangıç kararlarının tedarik firmalarını zorladığını söyleyen Saydam, üyelerinin yüzde 55'inin ani duruşlar nedeniyle ciro kaybı beklediğini anlattı.
HIZLI BÜYÜYEYECEĞİZ 
Saydam, "Otomotivde Avrupa'nın da aynı şekilde yüzde 14 oranında üretimde büyüyeceği ve 19.4 milyon adet üretim gerçekleştireceği tahmin ediliyor. Türkiye ise Avrupa'dan üretim ve satış anlamında pozitif olarak ayrışıyor. Özellikle ağır vasıtadaki artış bizi umutlandırıyor. Çünkü, ağır vasıta demek hareket ve ticaret anlamına geliyor. Sektör tahminlerine göre ülkemizin bu yıl geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 büyüyerek 1,1 milyon adetlik üretime imza atması bekleniyor" açıklaması yaptı.  İhracat tarafına baktığımızda Türkiye'nin ocak-mart döneminde bir önceki yılın aynı döneminde gelirlerinin 7,6 milyar dolara ulaşıp yüzde 10,3 artırdığını görüyoruz. Tedarik sanayisinin ihracatı ise yüzdesel anlamda daha da fazla. 
 
YENİ YATIRIMLAR GELİYOR 
Ford Otosan'ın elektrikli Transit Custom ve VW Transporter'ı Gölcük'te üretecek olması, tedarik sanayisinin yatırım iştahını artırdığının altını çizen Saydam, "Bu yıl, TOSB Organize Sanayi Bölgesi içerisinde 3 tane yatırım yapılıyor. En büyüğü de Beyçelik firmasının yabancı ortaklı 50 milyon euroluk yatırımı. Ayrıca, 2022'den itibaren Avrupa'da 65 yeni elektrikli araç üretilecek. Aynı tarihte TOGG'un ürettiği yerli elektrikli SUV'umuz satışa sunuluyor. Yan sanayi olarak bunlara hazırlanıyoruz. Firmalarımız bizden yeni yatırımlar yeni OSB'ler için öncülük yapmamızı istiyor" diye konuştu. 
İŞTEN ÇIKARMAYA SON
Otomotiv yan sanayisinde kaliteli işgücüne dayanan istihdamın çok önemli olduğunun altını çizen Saydam, "Üyelerimizin yüzde 64'lük kısmı uzun süreli durularda yıllık izin kullanma yoluna gitti. Birikmiş izinleri kullanarak istihdamımızı koruduk. Temmuz-ağustos bakımlarımızı öne çekiyoruz. Üretim, ağustos ayından itibaren devam edilecek denildiği için biz de yıllık izinlerimizi kullandırmaya başladık. Yıllık izinlerde çalışanlar haklarında kayıp yaşamıyor. Bununla beraber, yıllık izin kullanmayan düşük seviyede tedarik sanayi temsilcileri ise ücretsiz izinler kullandırılıyor" dedi.