Ocak-Eylül hem genel otomotiv pazarı hem de Suzuki Türkiye'nin satış ve pazar payı hakkında bilgi verir misiniz?

Ocak-Eylül 2021 döneminde binek otomobil pazarı %12 büyürken, Suzuki Türkiye satışları %75 arttı. Hedeflerimizle paralel bir şekilde ilerledik ve Pazar payımızı geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla artırdık.

Yıla başlarken önünüze koyduğunuz hedefler doğrultusunda nasıl bir pozisyondasınız? Yıl sonu öngörüleriniz nedir?

Yıl sonu hedefimiz, hibrit oranımızı daha da yukarıya çıkararak ilk 20 binek otomobil markası içerisinde yer almayı sürdürebilmek.

Çip krizinden siz nasıl etkilendiniz, bu sorun yaşanmamış olsaydı satışlarınız ne kadar olurdu?

Çip krizinden -diğer markalara kıyasla- nispeten daha az etkilendik. Bu performansımızın ardında verimli stok yönetimi ve tedarik zincirindeki kusursuz planlama yatıyor. Çip krizinin dışında, global talep dolayısıyla yeterli ürün alakasyonu alamadığımız modellerimiz mevcut. Japonya ile sürekli iletişimde kalarak önümüzdeki yıllarda daha fazla ürünü Türkiye’ye sunmak için çalışmalarımız sürüyor.

2021 yılında model performanslarınızı değerlendirir misiniz? Daha iyi satış bekledikleriniz, sürpriz bir şekilde artış gösteren modelleriniz neler oldu?

Tüm modellerimiz hedeflediğimiz performanslarına ulaştı. Jimny modelinde Türkiye’ye daha fazla sayıda model tedarik edilebilseydi çok daha fazla satış yapabilirdi. 

Türkiye'de Hibrit otomobil satışlarında da artış gözlemleniyor. Sizin de hibrit modelleriniz iddialı. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Suzuki’nin global politikasıyla lanse ettiğimiz hafif hibrit güç üniteleri artık Jimny dışındaki tüm modellerimizde mevcut. Bu sayede, markanın hafif hibrit oranı % 90 gibi oldukça yüksek bir orana ulaşmış durumda. Bu oranın, marka bazında Türkiye’deki en yüksek oranlardan birisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Suzuki müşteri profilinizi değerlendirir misiniz? Kadın-erkek oranı, meslek ve yaş ortalaması gibi...

Sektörün ortalamasının üzerinde kadın müşteri oranımız var. Buna değer veriyoruz ve pazarlama çalışmalarımızda da kadınları desteklemeye çalışıyoruz. Bu yıl için oran % 44 kadın, % 56 erkek oldu. Geçen yıl kadın müşteri oranımız % 35 iken, bu sene % 44’e yükseldi.

2022 için öngörüleriniz neler? 2022 yılında Suzuki Türkiye'nin yeni modelleri neler olacak ve ne gibi yenilikler bizi bekliyor?

Ürün detaylarını bugünden aktaramıyoruz, ancak 2022’de yeni bir Suzuki modelinin Türkiye yollarına çıkacağını paylaşabiliriz.

Son olarak da; artık her markanın elektrikli modellerini de konuşur olduk. Suzuki'nin elektrikli modelleri konusunda bilgi verir misiniz?  

Suzuki olarak misyonumuz, günümüzün yüksek mobilite teknolojisini makul satış fiyatları ile müşterilerimizle buluşturabilmek. Otomotiv endüstrisi elektriğe yöneliyor, ancak takdir edersiniz ki elektrikli otomobillerin maliyetleri günümüzde hala oldukça yukarıda seyrediyor. Dolayısıyla, makul satış fiyatları ile tam elektrik teknolojisini Suzuki severlerle buluşturmak için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Bugün, hafif hibrit teknolojisini Jimny dışındaki tüm modellerimizde sunuyoruz.