İlk kez 2013 yılında Suzuki’nin kompakt SUV modeli olarak satışa sunulan Suzuki SX4 S-Cross, bundan 3 yıl sonrasında (2016) makyajlandı. Model, bu makyajın ardından yaklaşık 4 yıl sonra Türkiye’de yeniden satışa sunuldu. SX4 S-Cross’un yüksekliği, yerini aldığı modele kıyasla 15 mm artarak 180 mm’ye ulaştı. Bununla birlikte daha güçlü ve cesur bir tasarıma kavuştu. Tamamen yeni bir ızgara, dik çizgilere sahip ön tampon ve gündüz aydınlatmalarını içeren LED farla birlikte arka LED ışık grubu modelin günümüze uyumlu bir yüzle giriş yapmasını sağladı. İçeride ise Suzuki’nin hemen hemen tüm modellerinde görmeye alışık olduğumuz sert plastik malzemeler bizleri karşılıyor. Kapı döşemeleri, orta panel ve ön konsolda kaliteli olarak gösterilebilecek alanlar oldukça sınırlı. Konforu malzeme kalitesinde aramayanlar için ise SX4 S-Cross’un kullanışlılığından bahsedebiliriz. 5 kişi için geniş bir yaşam alanı, 430 litrelik bagaj alanı (arka koltuklar yatırıldığında 875 litre) konforu artıran süspansiyon yapısı seyahat edecekler için yer alan avantajlar arasında. Konsolun orta bölümünde konumlandırılan 8 inç büyüklüğündeki android multimedya ekranı, radyo, geri görüş kamerası ve navigasyon işlevlerini bünyesinde barındırırken, Bluetooth veya USB bağlantısıyla akıllı telefon uygulamalarının kullanılmasına da olanak tanıyor. Bu ekranın gündüz ışığında biraz yansıma yaptığını da belirtelim. Modelin eşya gözleri yeterli düzeyde kullanışlı. 

Asıl gerçekler SX4 S-Cross’un direksiyonuna geçtiğimizde başlıyor. 1.4 litrelik turbo benzinli motorla sunulan model, 140 HP güç ve 220 Nm tork değeri sunuyor. 6 ileri otomatik şanzıman direksiyon üzerindeki kulakçılar vasıtasıyla yönetilebiliyor. Sürüş hissiyatı yüksek olan direksiyon sistemi, motor ve şanzımanın uyumluluğu ile birleşiyor ve orta sertlikteki süspansiyon sistemi sayesinde kaliteli bir sürüş ortaya çıkıyor. Aslında bu, Suzuki’nin tüm modellerinde gördüğümüz bir yapı. Konfor elemanlarından çok sürüş kalitesi ve güvenliğine önem veren Japon üretici, ön yargıları değiştirmeyi direksiyona geçtiğinizde başarıyor. SX4 S-Cross’un idea ağırlık dengesi, tekerleklerin asfalta ödün vermeden tutunmasını sağlıyor. Önden çekişli olan model, yükselen yapısı ile hafif arazide artık daha kabiliyetli, fakat itiraf etmek gerekirse asfalt üzerindeki becerileri, rakipleri karşısında arazide olduğundan daha güçlü. 8.7 lt/100 km karma tüketim verisine imza attığımız SX4 S-Cross, sürüşten keyif almak isteyen ve geniş yaşam-yükleme alanına odaklanan kompakt crossover tüketicilerine hitap ediyor. 

Suzuki’nin TECT sistemi sayesinde, bir çarpışma durumunda enerjiyi etkili bir şekilde emen ve dağıtan bir gövde yapısıyla sunuluyor. Araçta; EBD Destekli ABS, BAS (Fren Destek Fonksiyonu), ESP (Elektronik Stabilite Programı), HHC (Yokuş Kalkış Desteği), TPMS (Lastik Basınç Uyarı Sistemi), merkezi alarm sistemi, çocuk güvenlik kilidi ve çocuk koltuğu sabitleme mekanizması ile toplam 7 adet hava yastığı gibi güvenlik özellikleri standart olarak sunuluyor. Ayarlanabilir deri direksiyon simidi, direksiyondan vites kulakçıkları, anahtarsız çalıştırma, hız sabitleyici, geri görüş kamerası vevites değiştirme uyarısı gibi özellikler GL Elegance adı verilen donanım paketinde standart olarak sunuluyor. 

 Teknik Veriler

 Motor: 4 silindirli  1373 cc benzinli  

Beygir gücü: 140 HP @ 5500d/d

Tork: 220 Nm  @ 1500-4000 d/d

Şanzıman: 6 ileri otomatik

Maksimum hız: 200 km/s

0-100 km/s hızlanma: 10.2 sn

Ortalama tüketim:  5.7 Lt / 100 km

Bagaj Hacmi: 430 Lt

Ağırlık: 1235 Kg

 

Yazı: Buğra Özkan