Dizel motorlu araçların popülaritesini kaybetmeye başlaması ile hibrit ve elektrikli otomobil modelleri hayatımıza yeniden girmeye başladı. Renault ise bu yolda ilk atağı yapan markalardan biri.

Farklı karaktere sahip dış tasarım ile bizleri karşılayan Zoe, birçok yönden olduğu gibi burada da beklentilere cevap veriyor. İlk olarak modelin elektrikli olduğunu vurgulayan mavi detaylı çekik ön far grubu ve tampon köşelerinde konumlanan gündüz LED aydınlarmaları dikkat çekiyor. Orta kısımda bulunan şarj soketi büyük Renault logosunun altında gizleniyor ve kumanda vasıtası ile açılarak otomobilin pil dolum işlemi kablo vasıtası ile gerçekleştirilebiliyor.

Profilde ise üç apılı bir hatcback görünümüne sahip olan modelin arka kapıları, cam hizasında gizlenmiş kapı kolları ile açılıyor. Kapı kollarının üzerinde ise Zoe’nin tasarımcısı Jean Semeriva’nın parmak izi bulunuyor.

Önde olduğu gibi, kare formlu arka farlarda da mavi detaylara rastlıyoruz. Bu detaylar Zoe’nin sıradanlıktan uzak bir model olduğu mesajını veriyor. Zoe, 4084 mm uzunluğu, 1730 mm genişliği, 1562 mm yüksekliği ile B sınıfı modellere gönderme yapıyor. Yüksekliğinin getirdiği avantala ise 338 litrelik sınıf standartlarının üzerinde bir bagaj hacmi sunuyor.

İç mekanda sade ve beyaz renkle süslenmiş ferah ve ortalama boyutta bir yaşam alanı bulunuyor. Burada da boyutların getirdiği yüksek baş mesafesi konforlu bir yolculuk sağlıyor. Orta kısımda bulunan dokunmatik multimeda ekranı ve klima kumandaları, ağabeyi Clio ile özdeş tasarıma sahip ve kolay kullanım sunuyor. Direksiyon arkasında bulunan ekran üzerinden ise pil dolum ölçüsü, hız  ve tüketim gibi bilgilere erişim sağlanabiliyor. Ayrıca bu sınıfta kimi otomobilde yer almaya direksiyon yükseklik- alçaklık ayarı sunuluyor. Koltuklarda, alt bölümüne yerleşirilmiş 41 kWh batarya neticesinde yükseklik-alçaklık ayarı bulunmadığını belirtelim.

Renault Zoe Z.E. 40, büyüyen Lityum-iyon pilleri ile yaklaşık 400 km menzi sunuyor. Test sürüşümüzde ise bu mesafeyi ortalama 300 km olarak yakalayabildik. Tek pedal teknolojisi ile ayağınızı gaz pedalından çektiğiizde sistem rejenerasyon yaparak batarya dolumunu sağlıyor ve böylece yokuş inişleri ve yavaşlamalarda öngörülü avranırsanız enerji elde eden sistem otomobili yavaşlatıyor. Bu sistem aktif kullanıldığında fren ömrü ve sürüş mesafesi de artıyor. 92 HP güç sunan elektrik ünitesi 220 Nm tork değerini gaza basar basmaz ön tekerleklere aktarıyor ve ani bir hızlanma gerçekleşiyor. Orta kısımda bulunan ECO butonu ise enerji tüketim-kazanım oranını en verimli hale getiriyor. Tek oranlı otomatik vitesle kombine edilen ZOE, 13.5 saniyelik 0-100 değerine sahip. Ortalama bir performans sunan otomobil viraj ve kıvrımlı yollarda güven veren bir yol tutuşuna sahip. Yaygınlaşan elektrikli araç şarj istasyonları sayesinde bu konuda hiç sorun yaşamadığımızı da belirtelim. Modelin boş bataryadan tam doluma ulaşması yaklaşık 2,5 saat sürerken, yüzde 60’tan yüzde 100’e ulaşması yaklaşık 1 saat sürüyor.

 

Türkiye şartlarında kullanım için en uygun elektrikli otomobil olarak nitelendirilen Renault ZOE Z.E. 40 modeli, 130 bin TL’lik fiyat etiketine sahip.

Yazı: Buğra Özkan

 

TEKNİK VERİLER

MOTOR: 41 kWh saf elektrikli

GÜÇ: 91bg

TORK: 220

ŞANZIMAN: CVT

MAKSİMUM HIZ: 135 km/s

0-100 KM/S: 13.5 sn

TEST TÜKETİMİ: 13 kWh/100 km

BAGAJ HACMİ: 338 lt

AĞIRLIK: 1480 kg               

FİYAT: 130.000 TL