Lüks coupe’ler arasında en uzun geçmişe sahip modellerden biri olan E Serisi, 1985 yılında tanıtılan ve 1993 yılında makyajlanan W124 kodlu versiyonu ile ilk kez ismini aldı. O günden bu güne, coupe varyantı ile büyük beğeni toplayan model, lüks sınıfta uzun bir tarihe sahip olacak yeni bir sayfa açtı. Bugün ise geldiği noktada otomotive öncülük eden örnek bir model konumunda. Makyajla birlikte tasarımdan teknolojiye birçok yeniliğe kavuşan E Serisi Coupe, büyük gezgin kişiliğini daha da güçlendirdi.


Yenilenen E Coupe’nin yüzünde inceltilmiş ve çamurluklara doğru uzayan Multibeam LED far grubu ve elmas kesim “A” biçimli ön ızgara modernleşen görünümü oluşturuyor. Bu ızgarada krom noktalar, bir çıta ve merkezi yıldız logosuna yer veriliyor. Ayrıca logonun üstünde direksiyon hareketlerine göre yön değiştiren fonksiyonel bir kamera yer alıyor. Modelin AMG donanımını yansıtan çift omurgalı kaput tasarımı devam ederken genişletilmiş hava girişli ön tampon sportif görünüme bütünlük sağlıyor. Modelin profilinde ise arkaya doğru alçalan tavan çizgisi ve çıtasız camlar hala göz alıcı görünüyor. Diğer taraftan yeni jant seçenekleri de E Coupe’nin opsiyon listesinde yerini aldı. Arka bölümde ise galaksiyi andıran stop grubu parçalı bir LED şerit halinde moder bir görünüme kavuştu. Tampon altındaki çift egzoz çıkışlı difüzör ise otomobilin güçlü görünümünü pekiştiriyor. 


İçeride teknolojik yenilikler devam ediyor. Öncelikle arka koltuklardan bahsetmek gerekirse sportif coupe bir otomobilde beklenenden çok daha ferah bir yaşam alanına yer veriliyor. 4 kişi bu otomobille rahatlıkla uzun yolculuğa çıkabilir. Ön gölümde ilk dikkat çeken yeni tip çift bağlantılı üç kollu direksiyon simidi oluyor. Dokunmatik ve fiziksel buton olarak kullanılan yeni nesil direksiyon üzerinden, sürüş sistemleri, yol bilgisayarı ve multimedya sistemine erişim sağlanabiliyor ve hem tasarım hem de fonksiyonellik yönünden deneyimleyenebilecek en başarılı direksiyonlardan birisi. Makyajlanan E Coupe’de sedan versiyonda olduğu gibi Yeni E-Serisi Coupe’de de en güncel bilgi-eğlence sistemi MBUX kullanıma sunuluyor. Sistem, bir araya geldiklerinde geniş ekran görünümü oluşturan iki adet 12,3 inçlik ekrandan oluşuyor. Gerek gösterge ekranı, gerekse bilgi-eğlence sistemine ait ana ekran olsun, tüm bilgiler kolaylıkla okunuyor. Parlak grafiklere sahip sunum, sezgisel kontrol yapısını daha anlaşılabilir kılıyor. Sesli komut sistemi ise en gelişmiş sistemlerden birine sahip. Klima sıcaklığı, koltuk ısıtma, ambiyan ışığı rengi, navigasyon, telefon aramaları gibi birçok özelliğe yalnızca konuşarak sağlanabiliyor. 

Koltuklar, uzun yol rahatlığıyla tasarımı birleştiriyor ve böylece üstün bir konfor seviyesi sunarken dinamik sürüş koşullarında vücudu destekliyor. Akıllı uyarlanabilir koltuk ayarı önemli oranda hayatı kolaylaştırıyor. Bilgi-eğlence sistemi üzerinden sisteme sürücünün vücut ölçüleri girildiğinde sistem, koltuğu buna uygun bir konumda ayarlıyor. Sürücüye ise sadece ince ayarları yapmak kalıyor.

Makyajlı E Serisi Coupe, Türkiye’de E 300 ismi ile 48 V hafif hibrit teknolojisine sahip 2 litrelik turbo benzinli motor, ile satışa sunuluyor. Bu ünite 258 HP güç ve 370 Nm tork üretiyor. 48 Volt beslemeli marş-jeneratörü 14 BG ilave güç ve 150 Nm ilave tork ile benzinli motoru destekliyor. Güç ünitesi 9 ileri G-Tronic şanzıman ile gücünü arka tekerleklere aktarıyor. 1300 d/d gibi düşük bir devirde tork akımına başlayan otomobil, hızlanmak için istekli ve 5500 d/d’da 258 beygir gücü koltukta hissetmek oldukça keyif veriyor. Sportif sürüşler için Sport+ moduna geçtiğimizde, üst devirlerdeki vites değişimi esnasında arkadan gelen küçük egzoz patlamaları eğlenceyi artıyor. Vites geçişleri akıllı ve sarsıntısız gerçekleşiyor. Modelin direksiyon tepkileri net ve kullanım konusunda ağırbaşlı bir karaktere sahip… Virajlarda, ani kalkış ve duruşlarda dahi net karakterinden ödün vermeyen süspansiyon sistemi konfor ve sportifliği aynı potada buluşturuyor.  E300 Coupe, oldukça konforlu ve sportif bir sunarken yakıt tüketimi konusunda da gücüne ve ağırlığına oranla 8.5 lt/ 100 km’lik kabul edilebilir bir karma tüketim verisi sunuyor. 

 Teknik Veriler:

Motor: 4 silindirli 1991cc  turbo benzinli

Beygir gücü: 258 HP @ 5500-6100 d/d

Tork: 370 Nm @ 1650-4000 d/d

Şanzıman: 9 ileri otomatik

Maksimum hız: 250 km/s

0-100 km/s hızlanma: 6.6 sn

Ortalama tüketim: 7.2 Lt / 100 km

Bagaj hacmi: 385 Lt

Boş ağırlık: 1700 kg

 

Yazı: Buğra Özkan