Fiat Egea ailesi ulaşılabilir fiyatları ve ihtiyaçları karşılayan ortalama donanımları ile oldukça yüksek bir talep görüyor. Yeni yılla birlikte makyaj operasyonu geçiren Egea modellerine, hatchback karoser üzerinde geliştirilen ve hafif arazi kullanımına uygun Egea Cross eklendi. Yolda ilerlerken birçok kullanıcının dikkatle incelediği ve kimilerinin araca yaklaşıp sorular yönelttiğini görmek, aslında bu modelin ne kadar ilgi çektiğinin bir göstergresi. 

Egea Cross, dışarıdan bakıldığında yerden yüksek yapısı ile dikkat çekiyor. Modelin güncel yönleri arasında LED aydınlatmalı far grubu, ön bölümdeki yeni marka logosu ve tampolar ile marşpiyerlerin altına yerleştirilmiş gövde korumaları dikkat çekiyor. Ayrıca modele özgü olarak tavan raylarına da yer verilmiş. Bu da port bagaj, bisiklet ve kayak takımı gibi ekipmanları burada taşımak için fonksiyonellik sağlıyor. Arka tarafta ise yine üst donanımlarda LED teknolojisi ile donatılmış ve yeni grafiklere yer verilmiş stop aydınlatmaları modele modernleşen bir görünüm katıyor. Egea Cross, sınıf standartlarında 440 litrelik bir bagaj alanına yer veriyor. Bu alan arka koltuklar yatırıldığında uzun eşyalar için ekstra bir yükleme kapasitesine izin veriyor. Lounge donanımına sahip test aracımızda anahtarsız giriş ve çalıştırma bulunuyor olsa da katlanabilir aynalara yer verilmemiş. Bu arada ayna kapaklarının da metal renkte şık bir görünüm oluşturduğunu belirtelim. 


Egea Cross’un arka koltuklarında ise uzun yolculuklar için yeterli bir yaşam alanı sunuluyor. Burada minimum beklentileri karşılayacak düzeyde saklama gözlerine ve aydınlatmalara yer verilmiş.

Ön bölümde ise dijital gösterge paneli ve 10 inçlik dokunmatik multimedya ekranı makyajla birlikte gelen yenilikler arasında. Adeta bir Mercedes modeli gibi görünün multimedya ekranı, iyi düzeydeki dokunmatik hassasiyeti, pratik menü geçişleri ve kablosuz Apple CarPlay ile Android Auto bağlantıları sayesinde oldukça üst seviye bir deneyim sunuyor. Tabii bu ekrana üst donanımda sahip olabiliyorsunuz. Bunların yanında kablosuz şarj ünitesi, koltuk ısıtma, bel desteği ve dijital klima kontrolleri modelin konforunu artıran öğeler arasında. Saklama gözleri ise yine beklentileri karşılıyor. Ayrıca yeni nesil direksiyon simidi modele içeride sportif bir hava katıyor. 


Egea Cross, ülkemizde ikisi benzinli, ikisi dizel olmak üzere 4 farklı motor seçeneği ve 5 ileri manuel şanzıman ile satışa sunuluyor. Geniş motor yelpazesine sahip olan modelin en büyük eksikliği şimdilik otomatik şanzıman seçeneğinin bulunmuyor olması. Test ettiğimiz versiyon 1.0 litrelik 3 silindirli 100 HP güç ve 190 Nm tork üreten turbo beslemeli benzinli üniteye sahip. Alt devirlerde dizel bir motor kadar atak yapı sunan ünite, 1 ve 2’nci viteslerde güzel bir hızlanma sunuyor. Üst viteslerde ve otoyol sürüşlerinde ise bu üniteyle yüksek devirlerde gücü hissediyorsunuz. Performans yönünden memnun eden ünite ile 5 ileri manuel şanzımanın uyumu oldukça iyi seviyelerde. Kısa oranlı şanzıman vites değişimlerini kolaylıkla gerçekleştirmenize olanak tanıyor. Süspansiyon konforu ise üst düzey olmasa da minimum beklentileri karşılayacak seviyede. Sert yapıdaki direksiyon hissiyatı, şehir içi kullanımlarda “City” butonu vasıtası ile yumuşak ve dolayısıyla pratik sürüşlere imkan tanıyan bir karaktere bürünebiliyor. Yerden yüksek yapıdaki model, hafif arazi kullanımlarında da makul bir kullanım sağlıyor, fakat arka süspansiyonların tam bağımsız olmaması sebebiyle içeride sarsıntıları bir nebze hissettirebiliyor. Tüketim tarafında ise 7.1 lt/100 km’lik karma değer elde ettik. 

Fiat Egea Cross, hafif arazici tarzı, olumlu düzeydeki donanımları ve 166.900 TL’lik başlangıç fiyatı ile günümüz koşullarında satın alması mantıklı olan uygun fiyatlı nadir otomobillerden bir tanesi. Test aracımızda bulunan Lounge donanımlı versiyonun ise 214 bin 900 TL’lik Nisan ayı kampanyalı fiyatlarla sunulduğunu da belirtelim.


Teknik Veriler

Motor: 3 silindirli 999 cc turbo benzinli

Beygir gücü: 100 HP @ 5000 d/d

Tork: 190 Nm  @ 15000 d/d

Şanzıman: 5 ileri manuel

Maksimum hız: 183 km/s

0-100 km/s hızlanma: 12.2 sn

Ortalama tüketim:  5.4 Lt / 100 km

Bagaj Hacmi: 440 Lt

Ağırlık: 1260 Kg

Fiyat: 160.500 TL

 

.Yazı: Buğra Özkan