BMW 5 Serisi ülkemizde oldukça ilgi gören bir model. Gerek sürüş özellikleri, gerekse konforlu ve geniş yaşamı ile model, kullanıcıları memnun etmekte oldukça başarılı. Geçtiğimiz yıl yeni jenerasyonuna kavuşan BMW 5 Serisi, günümüzde geniş motor yelpazesi ile tüm taleplere cevap vermeyi başarıyor. Ancak bilindiği üzere ülkemizde vergi oranlarının yüksek olması, 2 litre ve üzeri motor hacmindeki seçeneklerin yüzde 110’luk vergi diliminin üzerine çıkmasına sebep olarak fiyatlandırmaların yükselmesine neden oluyor. Burada ise BMW’nin natif kozu, 1.6 litrelik motor seçeneği ile test konuğumuz 5.20i oluyor. 

Luxury donanım seviyesine sahip test otomobilimizde konfora dair tüm beklentileri karşılayacak ekipmanlara yer veriliyor. Otomobilin ön tamponunda ve çift böbrekli ızgarasındaki krom kaplamalar, modelin premium algısını yukarılara taşıyor. Ön çamurlukların alt bölümünde yer alan krom detay ise hava girişleri sayesinde otomobilin sürtünme kat sayısını (0,22 Cd) düşürerek ekonomik yakıt tüketimi, yüksek yol tutuşu gibi performans değerleri ortaya koyuyor. Arka bölümde ise yatay konumlandırılmış LED far grubu 7 Serisi’nden izler taşıyor ve yine tampon altındaki krom çıta lüks bir algı oluşturuyor. 



İç mekanı gözlemlediğimizde, tamamen modern bir dünya ile karşılaşıyoruz. F Segmenti bir otomobilde bulunan kusursuzluk 5 Serisi’nde de yer alıyor. Çapraz dikişli deri koltuklar, orta konsolda bulunan siyah kaplamalı dekoratif şerit ve kapı içleri de dahil olmak üzere otomobilin içini kaplayan, rengi ayarlanabilir aydınlatma sistemi kesinlile kusursuz tasarlanmış. Modelin neredeyse tüm detaylarında kaliteli yumuşak malzemeye rastlamak mümkün. 10.25 inç büyüklüğündeki multimedya ekranı oluyor. Bu ekranı BMW iDrive kumandaları ile yönlendirmek oldukça basit ve dokunmatik olarak da yönetildiğini belirtelim. Bunun yanı sıra ses ayarı için herhangi bir tuşa basmaya gerek duymaksızın parmağınızı ekrana paralel konuma getirip dairesel bir hareketle sesi açıp kapatabiliyorsunuz. Daha kaliteli malzemelere kavuşan model kusursuz denilebilecek bir işçilikle üretilmiş. Eğimli bir yapıya sahip olan ön konsol, ferahlık hissiyatını artırıyor. Ayrıca koltuk arkalarında yer alan opsiyonel ekranlar üzerinden kumanda vasıtası ile kişisel menüler arası geçişler sağlanabiliyor. Bu otomobili Luxury donanım seviyesinde tercih edecek olan kullanıcılar, boyular ve birkaç detay dışında 7 Serisi’nden eksik hissetmeyecektir.

 

Gelelim 5.20i’nin sürüş özelliklerine... 1,5 tonun üzerinde ağırlığa sahip bir otomobili 1.6 litrelik ünitenin taşıyamayacağı algısını yıkalım. Çünkü çift kanallı turbo beslemeli bu motor tam 170 HP güç üretiyor. 2000 yılında makyaj operasyonuna giren 5.20i’nin 2.2 litrelik 6 silindirli atmosferik ünite ile 170 HP güç ürettiğini hatırlayacak olursak, markanın motor teknolojilerinde ne ölçüde ilerlediğini anlayabiliriz. 8 ileri otomatik ZF şanzıman ile gücünü arka tekerleklere ileten model, şaşırtıcı derecede mumnun eden bir performans sunuyor. Gaz tepkileri, ilk hızlanması ve motor sesi daha önce test ettiğimiz 2.0 litrelik 5.30i ile günlük kullanımda büyük bir eksiklik hissettirmiyor. Yüksek hızlarda ses yalıtımı konusunda da başarılı olan model konfordan ödün vermiyor. Bununla birlikte ekonomi, sportif ve konfor odaklı sürüş modları sayesinde aracın koltuk sıkılığı direksiyon sertliği gibi özellikler arasında geçiş yapılarak keyifli bir yolculuk gerçekleştirilebiliyor. Testimiz esnasında 7.0 lt/100 km’lik karma yakıt tüketim değeri elde ettik. Aracın ağırlığı ve 1.6 litrelik benzinli bir motorun görev aldığı düşünülürse, bu değerin oldukça kabul edilebilir olduğunu söyleyebiliriz.

Konforlu ve sportif sürüş özellikleri, üstün donanımları ve malzeme kalitesi ile BMW 5 Serisi, bu segmentte bir otomobil düşünen kullanıcılar için oldukça iyi bir seçenek.


Teknik Veriler:
 
Motor: 4 silindirli 1597 cc turbo benzinli
 
Beygir gücü: 180 HP @ 5000 d/d
 
Tork: 250 Nm @ 2000 d/d
 
Şanzıman: 8 ileri ZF otomatik
 
Maksimum hız: 226 km/s
 
0-100 km/s hızlanma: 8.5 sn
 
Ortalama tüketim: 6.5 Lt / 100 km
 
Bagaj hacmi: 530 Lt
 
Boş ağırlık: 1605 kg
 
Baz fiyat: 333.600 TL