Mart ayının ilk haftası da bu trend devam etti. Ta ki, Mart ayının 10’undan itibaren evlere kapanmamıza kadar. Peki son bir yılda sıfır kilometre araçlar ne kadar zamlandı? 

İşte otomotiv data şirketi CARDATA bazı markaların bazı modelleri için son 12 ayda yapmış oldukları fiyat artışlarını ve değişiklikleri yayınladı. Sayfalarımızda tabloları göreceksiniz.

Son bir yıldaki  (Nisan 2019-Nisan 2020) Euro’nun genel artış oranı % 11 oranında seyrederken, Opel Türkiye bazı Astra modellerine (listede olan 3 modeline ) Euro bazında “ortalama” % 16,6 zam yapmış gözüküyor.  Euro’nun bile üzerinde bir artış söz konusu…  Ayrıca yıllık TL enflasyon % 10-12 oranındayken, TL bazında yine Astra modellerine ortalama % 30’a yakın zam yapmış gibi yorumlanabilir. Kur farkı zam oranını etkiliyor doğal olarak ama oran olarak bakıldığında Euro farkının neredeyse 3 katı artış olmuş.  1 yıllık TL Enflasyon artışının veya 1 yıllık Euro artışının üzerinde (“model tipi bazında”) fiyat zammı yapılması nasıl izah edilebilir. .Enflasyon yıllık yüzde 12 civarında artarken  bazı markalar bazı modelleri için TL bazında yüzde 50 oranında zam yapmış.  Euro’da ise; Euro bir  yılda sadece yüzde 11 artmış ama yine listedeki bazı markalar bazı modelleri için sıfır araçlara yüzde 35 oranında bir başka deyişle de Euro’nun bir yıldaki artışına (%11) oranla 3 katı zam yapmışlar…

 Listede incelenen Hyundai, Land Rover ve Seat markalarındaki modellerde de yüzde 10’la yüzde 50 oranında zam yapıldığı, fiyat değişikliği yaşandığı da gözlemleniyor. Mutlaka bu markaların dışındaki birçok markada da bu artışlar olmuştur. Sıfır kilometre araçlarda son bir yıldaki bu artışa rağmen tüketicinin sıfır kilometre araçlara gösterdiği ilgi de tartışılır. Yani bir yıllık bu artış karşısında bu talebin olması da bir başka araştırma konusu olabilir.   

 Tabloda dikkat çeken diğer bir unsur da; Hatchback ve SUV araçların en çok yoğun fiyat artışlarının görüldüğü modellerin başında gelmesi…