Aracınızın üzerinde birçok eşyanızı güvenli ve pratik bir şekilde taşıyabileceğiniz port bagajlar birçok otomobil tutkununun favorisi. Port bagaj modelleri ise birbirinden farklı seçenekler ile karşımıza çıkıyor.  Bu yazımızda, aracın ekstra yük taşıması için birebir olan port bagajla seyahat ederken dikkat etmeniz gereken önemli noktalara değineceğiz..

Doğru seçim

Öncelikle aracınız için en uygun olan port bagaj seçimi çok önemli. Port bagajın aracınızın üzerinde güvenli bir şekilde taşınabilmesi için de taşıyıcı barların aracınızın boyutuna göre belirlenmesi gerekir. Aracınızın boyutları küçükse uzun bir port bagaj hem ergonomik olmayacak hem de estetik görünmeyecektir. Port bagajın aracın arka, ön ya da yan taraflarından taşma yapmadığını kontrol edin. Eğer bagajı siz monte ediyorsanız, kullanma kılavuzunda yazan talimatları harfiyen uyguladığınızdan emin olun.

Açılış yönü

Port bagajların kimisi arkadan, kimisi yandan açılır. Arkadan açılan port bagaj modelleri güvenlik açısından daha avantajlıdır ve eşyaları yükleme açısından da kolaylık sağlar. Aynı zamanda arkadan açılanların menteşeleri önde bulunduğundan, rüzgara karşı daha dayanıklı oldukları bilinir. 150 cm’den daha uzun bir port bagaj seçiyorsanız, mecburen yandan açılan port bagaj modellerini tercih etmeniz gerekecektir. Bu modellerde de genelde iki veya üç noktadan kilitleyen merkezi kilit sistemi bulunur ve bu şekilde güvenlik sağlanmış olur.

Malzeme kalitesi

Port bagajların temel malzemesi alüminyum, ABS ya da PMMA plastik malzemeler olabilir. Materyale baktığınız kadar dikkat etmeniz gereken bir diğer şey de güneşe dayanıklılık, yani yapısındaki ultraviyole geçirmezlik maddeleri olacaktır. Bu şekilde port bagajın sıcak ya da soğuktan ne kadar etkilendiğini inceleyin. UV koruması eksik olan port bagaj modelleri yıpranmaya, eskimeye müsait olacaktır. 

Dayanıklılık

Satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konulardan biri de dayanıklılık konusudur. Aracınızın tepesinde taşındığından ve açıkta durduğundan, rüzgar vb hava şartlarına karşı dayanıklı olması, aracın dış malzemesi gibi sağlam olması gereklidir. Bu da iyi bir işçilik demektir. Seçim yaparken bu işçiliğe dikkat etmenizde fayda vardır.

Bakım yapmak şart

Eğer port bagajı aracınızın üzerinde bırakırsanız bağlantı parçalarının zamanla paslandığını görürsünüz. Bunu önlemek için bağlantıları gres yağı ile yağlayabilirsiniz. 

Emniyete dikkat edin 

Aracınızın üzerini görmediğiniz ve sürekli bu şekilde dolaşmaya alışık olmadığınız için port bagajın varlığını unutmanız ve ekstra emniyeti elden bırakmanız olasıdır. Taşıyıcıların emniyet kilitlerini düzgün kapattığınızdan emin olun, hızınızı kontrol altında tutun, aracınızla girip çıktığınız yerlerdeki yüksekliği iyi ölçün.

HAPRO TRIVOR

Trivor serisi portbagajlar, tek boyda ve metalik siyah renk olarak üretiliyor. Geniş kapasitesi ile kaliteden taviz vermeyen, yüksek kalite ve güvenlikle donatılmış, kullanımı kolaylaştırıcı özellikleri ile orta sınıf modellerdir. ABS/PMMA malzeme kullanılarak üretilmiş, darbelere dayanıklı ve UV özellikleri tüm modellere uygulanmıştır. Trivor ayrıca anahtarsız kullanılabilen açma-kapama kollarına sahiptir. Trivor zlardan (amortisör gibi) barındırmaz vel tasarımı ile açarken yukarı, kapatırken aşağı iterek kapağın kolay çalışmasını sağlar. Üstelik amortisörlü bagajlardan diğer özelliği ise, kapandığında yukarı doğru zorlamaz ve rüzgarların girmesine sebep olan kamburlaşmaya neden olmaz.

THULE MOTION
 

Patentli Power-Click tekniği ile daha kolay ve daha hızlı montaj yapılır. Güvenli bir tutuş için gereken tork'a ulaşıldığında "click" uyarı işareti verir. Dual-Force sistemi ile portbagaj kutusu en uygun biçimde açılır ve kapanır. Maksimum güvenlik ve hırsızlığa karşı koruma için geliştirilmiş 6 noktalı kilit mekanizmasına sahiptir. Kilitlenmediğinde anahtarı vermeyen uyarı özelliği standarttır. Araç üzerinde en iyi duruş olabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu sayede araç arka bagajı kullanımı sorunsuz gerçekleşir.