Peugeot’un geçtiğimiz yıllarda zor dönemlerden geçtiğini söylemek yalan olmaz. Ancak marka, son birkaç yıl içerisinde büyümeye ve satış rakamlarını her geçen yıl daha da fazla arttırmaya başladı. Bu sene de dünya satışlarında 1 milyon 710 bin adet araç satan Fransız otomobil üreticisi, globalde geçen yıla göre %5,6 oranında büyüme gösterdi. Avrupa’da 1 milyon 056 bin adet satış ile %9,9 oranında artış gösteren marka, Çin’de ise 408 bin adet satışla %5,6’lık bir büyüme elde etti.

Peugeot Türkiye ise 2015 yılında Türkiye’de 22 bin 808 adedi binek, 11 bin 603 adedi hafif ticari olmak üzere toplam 34 bin 411 adet satış gerçekleştirerek %3,6 oranında pazar payı elde etti. Ayrıca Türkiye otomotiv pazarı geçen yılın aynı dönemine oranla %26 büyürken, Peugeot Türkiye satışları %43 oranında bir artış elde ederek pazarın üzerinde bir büyüme sergiledi.

En büyük etken yeni şanzımanlar ve lansmanlar

Markanın ülkemizdeki başarısındaki en önemli faktörler ise BlueHDi ve PureTech motorlar ve EAT6 Efficient Automatic Transmission (6 kademeli tam otomatik şanzıman) gibi yeni teknolojilerin Peugeot Türkiye ürün gamında yaygınlaştırılması ve yenilenen Peugeot 208 ve Peugeot Partner modellerinin lansmanları oldu.

Globalde ise dünyada en çok satan ve Avrupa ilk 30 ülkesi C segmenti toplamında podyuma çıkan 308, 2015’in ikinci yarısında lansmanı gerçekleşen yenilenen 208 ve ardı ardına  üç yıl satışlarını artıran 2008 bu başarıda öne  çıkan faktörler oldular.

Ayrıca Peugeot 308’de %15’e varan satış paylarıyla GT, GT Line ve GTi by PEUGEOT SPORT versiyonların satış performansları, markanın 2015 yılında “üst gam stratejisini” sürdürmesini sağladı.

PSA Grubu da artışa devam etti

Peugeot’un da dahil olduğu PSA Grubu da, 2015’i artışla kapadı. Grup, 2 milyon 973 bin araç satışı gerçekleştirerek 2014 yılına göre %1,2 oranında bir artış elde etti. Çin, 731 bin araç satışı ile grubun en büyük pazarları arasında yerini ve önemini korurken, grubun Avrupa ayağı da %5,9 artışla 1 milyon 864 bin satış gerçekleştirilerek büyüme trendini 2015 yılında da sürdürdü.

Peugeot Sport da Dakar Rallisi’nde finale doğru ilerliyor, bu da departmanın başarısını gözler önüne seriyor.

Hedefler neler?

2016 yılında iddialı hedefler ve projelerle heyecan verici bir yıl vaat eden Peugeot Türkiye, 2016 yılı hedeflerini, Türkiye toplam pazarının 900 bin adet olacağı öngörüsü ile, %4,7 pazar payı ve 42 bin 300 adet satış olarak belirledi.

Marka globalde ise “Best in class” teknolojileri ve çığır açacak yeni ürünlerin lansmanları ile satışlarını ve Pazar payını arttırmayı hedefliyor. Bu uğurda markanın en önemli girişimi SUV atağı olacak.   Bir yıldan kısa bir sürede 3’ü Avrupa’da ve 2’si Çin’de olmak üzere dünyada 5 adet SUV lansmanı gerçekleştirecek olan Peugeot, bu sınıfta üst sıralara yerleşmeyi ve liderliği istiyor.

Traveller/Expert lansmanıyla da Hafif Ticari Araç ürün gamında atağa geçecek olan marka, bu dinamik pazarda yeni müşterilere ulaşarak pazar payını daha da artırmayı hedefliyor.