Satışlarımızın yarısı SUV olsun istiyoruz!..
 “Öngörü yapmak çok zor ama satışların yüzde 50’sinin SUV’dan gelmesini bekliyoruz. Bu bizim için büyük bir Rönesans. Satış olarak geçen seneyi tekrarlarız diye düşünüyoruz. (50 bin civarı)… Yüzde 75’i peşin alımdı geçen yıl. Öncesinde yüzde 70’e varan krediler oluyordu (paketleri kredilerin içine sunulduğunda). Çok düştü gelinen noktada.  1.5 üzerindeki faiz oranları tüketiciyi durdurur. BDDK’nın adımı önemli ancak kredi faizleri çok yüksek.  Elektrikli otomobiller de gelince VW’de 11 SUV model olacak. Dünyada en çok SUV modele sahip marka olacak. Son bir senede filo satışımız yüzde 15’e düştü. O da zaten çoğu Passat’tır. 2015’te 100 bin sattığımız yılda filo yüzde 40’tı. Kamuda Passat çok dominant. “
 
2 kişiden biri SUV’a binecek


“Touran’la Toureg arasında bir şey geliyor. Platform üzerinde hala çalışılıyor. Henüz bir çok şey belli değil. Tiguan’ın 23 cm yaklaşık daha uzun. Bu araba Tiguan’la Toureg arasına oturacak. Türkiye için avantajı bu arabanın avantajı küçük motor gelecek. O sayede, iki kişiden biri SUV’a binecek, VW dünyası SUV olacak mesajları veriliyor globalde… Golf ve Polo çok güçlü silahlarımız bu sarhoşlukla o konsantrasyonu unutmamak lazım. Taigo’da aynı T-Roc hedefi güdüyoruz. Tüm seviyede tüketicilere kabul edilen bir SUV olsun istiyoruz. Taigo alan biraz daha tasarıma önem veren, daha ikonik, VW’nin ilk coupe tasarımlı SUV’u olduğu için tercih edilecek. Bazı genç arkadaşlar. Tiguan kadar T-Roc, T-Roc kadar Taigo satmak istiyoruz. Bunu yapacağı. Bu sene satışlarımızın yüzde 50’si diğer sene satışlarımızın yüzde 60-65’i SUV olacak. T-Cross daha konvansiyonel, SUV çizgilerine sahip. Şehirli küçük VW dizayn dilindeki SUV’dur T-Cross. Düz vites T-Cross…”
 
Passat bitiyor mu?..
 
“Passat’ın bittiği yerde elektrikli sedan geliyor Aaro. Elektrikli sedan geldiğinde almak istemeyebilirsiniz bile. O kadar hızlı dönüşecek. Yeni dünyanın makam otomobili uzun station wagon’lar olacak. Klasik SW değil, spor tasarımlı Gran Tourismo gibi.. Sedan bitecek Passat Vairant devam edecek. Neden Vairant? Kuzey Avrupa’da çok dominant, satışların yüzde 25’i filan… Almanya’da çok güçlü…Sadece Variant devam edecek. Yeni dünyanın makam otomobilleri bu bahsettiğim spor tasarımlı SW’ler olacak.  Türkiye’de Passat segmentinin en büyük oyuncusu. Bazı aylarda yüzde 60-70 segment payı çıkarıyor. En kötü ayında yüzde 50 çıkarıyor. Normal VW üretiminin yüzde 2-3’ünü alıyoruz. Passat da fabrikanın yüzde 35’ini alıyoruz. Fabrikanın en büyük alıcısı biziz. Bizim normal SUV satışlarımız yüzde 30’larda. Yüzde 50’ye çıkacak. Bundan sonraki senelerde artarak devam edecek. Passat’ın da 2023’e kadar devam gözüküyor.
Avrupa’da sonlansa bile Türkiye için devam edebilir düşüncesi Passat Sedan için devam ediyor mu?
“1 sene daha üretim konuşuluyordu. Arada çok az bir boşluk vardı. Passat sedan bitiyordu. Aero B gelecekti. Yeni dünyanın sedanı diye tanıtacaktık. Onu yeni passat yapmak için uğraşacaktık. Arada bir lag oluşabilir dediler. Önemli değil dedik. Üretimi fazla yaparsanız biz alırız dedik. Şu an o planların belli olmadığı bir dönemdeyiz. EV dönüşümü hızlandığı için fabrikaları dönüştüler. Dresden’de passatın üretildiği fabrikada üretim devam ederken fabrika dönüşmeye başladı. Benim şu an gördüğüm fabrikanın yüzde 70’i sökülüyor
 
Rusya’ya giden araçlar Türkiye’ye gelir mi?
 
“Rusya’ya giden araçların homologasyonları bize uygun değil. Ancak, bu iş uzun sürerse üretim slot’ları bize kayabilir. Tabi bu ülkelerde pazar kitlenirse, kriz uzun sürerse… Burası için üretilen araçlar uzun süre bekliyor. VW’nin olmadığı pazarlara şirketler üzerinden satılıyor. Hazır otomobilin Türkiye’ye gelmesi çok zor. Her şeyi farklı otomobillerin. Yazılım dilinde, sticker’lara kadar… çok zor iş. Homolagasyon uymama ihtimali yüksek. Slot boşalırsa slot alabiliriz. Önümüzdeki aylarda belki…Savaş satışlar üzerinde, talep üzerinde beklenen sonucu doğurmadı. Yani satışları kesmedi. Döviz kurlarında yükselme olsaydı o olsaydı pazar aksine çok hızlanırdı. ‘Hemen alayım’ denirdi.”
 
Filo satışlarında ertelenen bir talep var!
 
“Bizi en çok cesaretlendiren bir gerçek var. 2018’den beri ciddi ertelenen bir filo talebi var. 350 bine geldi. Geçen sene 250 üzeriydi, 300’ü geçti. Piyasa dinamiği ne olursa olsun bu talebin yenilenmesi şart. Buldukça yenilenmek zorunda olan bir filo parkı var. Türkiye’nin içinde bulunduğu dönemle ilgili negatif hiçbir şey düşünmüyorum. Tedarikte bir problem olmazsa Türkiye geçen seneki pazar net tekrarlar. Bunda hiçbir endişe yok. Hatta tedarik problemi olmasın Türkiye daha iyi bir performans gösterir. Sadece markam için söyleyeyim biz kamunun taleplerini bile 3-5 ay karşılayamadık. Elimizde şu an toplam satışımızın yüzde 10’u kadar bekleyen kamu ve filo stoku var. 1000 tane alacak, 500 tane alacak bekliyor…
 
Servisler konusunda Almanya’yı ikna ettik!
Pandeminin başında satışların kesilmesiyle servislere odaklandık. Almanya’yı ikna ettik. Eskiden şanzıman komple değişirken, şimdi mekatronik parça tedariki yapmaya başladık. Ciddi servis girişi yarattı. Bu çok ciddi müşteri memnuniyeti arttı. 4 yaş ve üzeri, garanti dışına çıkmış otomobillerde yapmış olduğumuz kampanyalarla yüzde 20-30 yukarı çektik servis girişlerini. “
 

Volkswagen’den SUV Atağı
 
Dünya çapındaki SUV atılımını Türkiye pazarında da başarılı bir şekilde devam ettiren Volkswagen, Touareg, Tiguan, Tiguan Allspace ve T-Roc’tan sonra ailenin yeni üyeleri T-Cross ve Taigo’yu satışa sunarak SUV segmentindeki iddiasını güçlendiriyor. 
 
Yeni Taigo, Volkswagen’in ilk Coupe SUV’u
Avrupa ile paralel zamanlamada Türkiye pazarına sunulan Yeni Taigo, sportif SUV Crossover sınıfına yeni bir enerji getiriyor. Volkswagen'in ilk SUV coupe modeli olan Yeni Taigo, zamansız ve karakteristik tasarımı, sportif duruşu, günlük kullanım kolaylığı ve zengin standart donanım seçenekleriyle ilk bakışta bile duyguları harekete geçirmeyi başarıyor.
T-Cross: Fonksiyonel ve pratikliği, klasik SUV çizgileri ile birleştiriyor
T-Cross, pratik, çok yönlü ve esnek kullanım özellikleriyle Volkswagen'in hızla büyüyen SUV ürün ailesini tamamlıyor.
 
T-Roc, daha sportif ve daha modern
Ülkemizde  pazara sunulduğu 2019 yılından bu yana yaklaşık 18.700 adet satış rakamına ulaşan T-Roc, bu performansıyla Volkswagen ürün gamı içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu ve markanın SUV stratejisini doğruluyor.
 

 
Müşterimizin yüzde 23’ü 60 yaş üzerinde
 
VW Binek araç Pazarlama müdürü Tilbe Polat SUV modellerindeki yaş ve cinsiyet farklıları üzerine sorularımızı yanıtladı. 
 
“3 model de B SUV modelinden dahil olan ürünler. T-Roc şehirli bir SUV olarak piyasaya çıktı.
T-Rock’un müşteri kitlesi çok farklı yaşlara ve cinsiyete dağılmış durumda. Bizim 20’li 30’lu yaşlarda ne kadar müşterimiz varsa, 60 yaş üstünde de o kadar müşterimiz var. Müşterimizin yüzde 23’ü 60 yaş üzerine. Volkswagen’in başarılı olduğu konulardan biri yaş dağılımını geniş bir şekilde yapıyor olması. Bunu T-Roc’ta ne bir şekilde gördük. İnsanlar otomobil alırken bir ihtiyacına göre tercih yapıyor. Biz şimdi aynı seğmene üç ayrı model sunuyoruz. Her birinin farklılaştığı konular vat. T-Cross geleneksel bir SUV çizgisine sahip. Taigo ise ilk coupe SUV’si olarak farklılık gösteriyor. T-Rock’ta ise artık oturmuş şehirli, tasarımı güzel, klasik bir SUV oldu. 3 ayrı modele baktığımızda 3 ayrı yaş kitlesinde bulabilmek amacındayız. Cinsiyet olarak da yüzde 50-50 ayrılıyor. Taigo, VW açısından önemli bir çizgi. O ve 1,5 motorun bulunması avantajlı bir seçenek. En önemlisi C SUV üstündeydi yüzde 16’lık pay alıyot. Küçük SUV pazarı da büyüdü.  Hedef kitle yüzde 23’ü nün 60 yaş üstü olması önemli bizim için. 19 bin Trock sattık 2 senede toplam. 2018’de sadece T-Rock konuştuk bunun da meyvesini yiyoruz.