Temmuz ayı satışları geçen hafta açıklandı. Temmuz ayının 10 günü tatil olmasına rağmen satışlar otomotiv yetkililerinin yüzünü güldürdü. Tedarik sorunları, döviz dalgalanmaları, enflasyon gibi büyük sorunlar yaşadığımız bu süreçteki satış rakamları pandemi öncesindeki yıllara çok yakın.
Bu durum otomotiv sektörünü çok mutlu ediyor. Bayiler “karlılık oranlarının en yüksek olduğu bir süreç” yaşıyorlar. Distribütörler de getirdikleri araçların hemen hepsini satıyorlar. Önümüzdeki aylara sıraya yazar hale geldiler.

Sosyal medyadaki “ÖTV iner mi?” gibi her kafadan bir sesin çıktığı ciddiyetsiz dedikodular ise, ne tüketicileri ne de otomotiv yetkililerini hiç mi hiç ilgilendirmiyor. Otomobil almak isteyen parasını veriyor, sırasını bekliyor ve aracını alıyor. Yani kimsenin ÖTV ile ilgili bir beklentisi yok. Piyasaları hiç etkilemiyor bu tüğr sosyal medta dedikoduları.
 
Bu süreçte çeşitli basın toplantılarıyla görüşlerini açıklayan sektörün temel dernek ve kuruluşlarından,  Otomotiv Gazetecileri Derneği, Otomotiv Sanayicileri Derneği, TAYSAD üst düzey yöneticileri ve önemli markaların CEO’ları da ÖTV’yi hiç konu etmiyorlar. Hatta genel kanı “Satışların bu kadar iyi olduğu bir dönemde ÖTV indiriminden söz etmek rasyonel değil” olarak açıklanıyor. Otomotiv sektöründeki tüm üst düzey yöneticilerin tek ortak dili var şu sıralarda. Hepsi “İç pazarın hareketlenmesi” konusunda hem fikir. Bunun da ÖTV indirimine bağlı olmadan yapılmasını ileri sürüyorlar.
Satış rakamları da zaten tüketicinin ÖTV söylentilerine hiç kulak asmadığının en önemli göstergesi… 
 

 
Temmuzda en çok satan otomotiv markaları belli oldu
 
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında geçen ay en fazla satışı gerçekleştirilen markalar sırasıyla Fiat, Volkswagen ve Ford olurken, otomobil satışlarında Fiat, Volkswagen ve Renault öne çıktı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçen ay 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 9,1 artarak 52 bin 206 adede yükseldi. Temmuzda otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13 artarak 41 bin 31 olurken, hafif ticari araç satışları yüzde 3,1 azalışla 11 bin 175 seviyesinde belirlendi.
Toplam pazarda ilk 5 marka
ODD raporundan derlenen bilgilere göre, geçen ay binek ve hafif ticari olmak üzere toplam satışlarda 13 bin 680 adetle Fiat ilk sırayı aldı. Bunu 5 bin 411 satışla Volkswagen ve 4 bin 530 satışla Ford takip etti. Renault, 4 bin 459 satışla dördüncü ve Dacia 3 bin 566 satışla beşinci sırada yer aldı.
4 markalı PSA Grubu ilk 5'te yok
Temmuz ayında en fazla otomobil satışı gerçekleştiren marka 10 bin 495 ile Fiat oldu. Bunu 4 bin 641 satışla Volkswagen ve 3 bin 623 satışla da Renault izledi.
Dacia, 3 bin 566 satışla dördüncü sırada konumlanırken, Hyundai 3 bin 303 otomobil satışıyla beşinci sırada yer aldı… Türkiye'de 4 markayla faaliyet gösteren PSA Grubu bünyesindeki Peugeot, Citroen, DS ve Opel gibi markaların ilk 5'e girememesi dikkati çekti.

Benzinli otomobiller 7 aylık satışlarda ilk sırada

 
Türkiye otomotiv pazarında bu yılın 7 aylık döneminde en fazla benzinli otomobiller satılırken, ikinci sıradaki dizel otomobillerin satışlardan aldığı pay azalmaya devam etti. Türkiye otomobil pazarında, bu yılın 7 aylık döneminde benzinli otomobiller 226 bin 43 adetlik satışla ilk sırada yer aldı. Dizel otomobil satışları ise 54 bin 654 adetle ikinci sıradaki yerini korudu. Hibrit otomobil satışları 30 bin 417 adet olurken, oto gazlı otomobil satışları 5 bin 667 adet ve elektrikli otomobil satışı da 2 bin 532 olarak kayıtlara geçti.
Elektriklinin payı hala düşük
Ocak-Temmuz 2021'de yüzde 21,3 olan dizel otomobillerin satışlardan aldığı pay, bu yılın aynı döneminde yüzde 17,1'e geriledi. Söz konusu dönemde benzinli otomobillerin payı yüzde 64,9'dan yüzde 70,8'e yükselirken, oto gazlı otomobillerin payı yüzde 4,8'den yüzde 1,8'e geriledi. Elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı yüzde 0,3'ten yüzde 0,8'e ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 8,6'dan yüzde 9,5'e çıktı. Veriler, dünyada da yaygınlaşmakta olan elektrikli ve hibrit otomobillerin, Türkiye otomobil pazarından aldığı payın düşük seviyelerde olduğuna işaret etti.