Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto’nun Amerika başkanı Trump ile yapacağı toplantıyı iptal etmesinden saatler sonra Trump yönetimi, güney sınırı boyunca öngörülen duvarın masrafları için Meksika’dan ithal edilen mallara yüzde 20 vergi planı önerdi.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Sean Spicer yaptığı açıklamada; “Plana bakıldığında, Meksika gibi ticaret açığımızın bulunduğu ülkelerden gelen ithalat vergileri için kapsamlı bir vergi reformu gerekli, 50 milyar dolara %20 vergi uygulandığında, yılda 10 milyar dolar gelir elde edebiliriz ve bu mekanizma duvarın masrafını tek başına karşılayabilir” dedi.

Bu plan ile birlikte Automotive News'e göre, yalnızca Meksika'dan değil, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin iç satış ve ithalatlarına %20 vergi oranı uygulanacak Tax Foundaton tarafından yapılan bir analize göre, yeni planın on yıldan biraz fazla bir sürede 1.1 trilyon dolardan fazla gelir oluşturacağı söyleniyor.

Almanya'nın VDA otomotiv endüstrisi derneği başkanı Matthias Wissman, NAFTA alanındaki herhangi bir kısıtlamanın ABD ekonomisine "ciddi bir darbe" indireceğini söyledi. Wissman, Automotive News Europe'a yaptığı açıklamada, "İthalat vergileri ile ABD, uzun vadede kendi ayağına sıkıyor" dedi.

Trump, bu ayın başlarında Meksika’ya üretim tesisi açmayı planlayan BMW’yi %35 sınır vergisi ile tehdit ederek, Toyota, Ford ve GM gibi otomobil üreticilerine de gözdağı vermişti.