“2022 senesi, global çapta birçok ürünümüzün ödül aldığı bir yıl oldu.
 
2019’dan beri yeni ürünler piyasaya çıkarıyoruz. Combo, bunlardan biri. İlk başta Combo ile 2019’da lansman yaptık. Sonra ise bu modelimizi Corsa takip etti. Ardından Crossland ve Mokka gibi yeni ürünler, yeni platformlar ve yeni alt yapılarla piyasaya girdi. Diğer taraftan Türkiye’deki skorlarımızı da desteklemeye çalışıyoruz. Bu modellerin satış adetleri buradaki en kuvvetli verilerden biri. Bildiğiniz üzere Türkiye pazarı altı büyük pazardan bir tanesi olarak öne çıkıyor. Biz Türkiye’deki sonuçlarımızla globalde Opel’in içinde beşinci sıradayız. İspanya’yı geçmiş durumdayız. Güncel sonuçlarımızla İtalya ve Fransa’ya yaklaşmış durumdayız. Hedeflerimiz aslında o çapta hedefler. Birazdan 2023 hedeflerini de sizlerle paylaşacağım. 2023 için 50 bin bandı ve üstü hedeflerimiz var. Almanya ve İngiltere elbette daha büyük pazarlar sizin de göreceğiniz üzere. Toplam hacim orada çok büyük. Biz de Türkiye olarak burada kendimizi daha yukarı sıralara çekeceğiz. Opel’in globaldeki toplam satışlarının yüzde 6’sını Türkiye gerçekleştiriyor. Globalde satılan adetler içerisinde iyi bir yerimiz var.  Türkiye sonuçlarına baktığımız zaman önceki seneye göre adetlerimizi yüzde 42 büyüttük. Pazar payımızı artırdık ve sıralamamızı yükselttik. Hem otomobilde hem de ticaride büyüdük. 20 bin adetlik binek araç satışımızı 30 bin adete çıkardık. Kuvvetli rakamlarımız var ve bu rakamlara ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz. Pazar payımızı 3,5’ten 4,7’ye çıkartmış durumdayız. Bu da Türkiye sıralamasında yükselmemizi sağlıyor. Opel, marka bilinirliği açısından Türkiye’de büyük bir yere sahip. Hatta ülkemizde Opel’in marka bilinirliği pek çok Avrupa ülkesinden çok daha yüksek. Bunda tabii ki Türkiye’de yapmış olduğumuz yatırımların da etkisi var. Zamanında fabrikamızın olması ve geniş araç parkımızın bulunması gibi unsurlar burada önemli rol oynuyor. Son 5 yıla batığımız zaman 500 binin üzerinde araç parkımız bulunuyor. Son 20 yıllık verilere baktığınızda ithal araç parkında ilk 3’teyiz. Opel’in bayağı kuvvetli bir araç parkı da var ve bu bize oldukça büyük bir itici güç sağlıyor.  Adetsel olarak büyüyoruz ama önümüzde daha yolumuz var. Hedefimiz bu adetleri artırarak daha da büyümek yönünde. Güzel ürünlerimiz var. Elektrikleniyoruz. Bütün bunlar bize katma değer sağlayacak.
 
Corsa modelimiz, yüzde 10 pazar payı ile başarıyla ilerliyor. B-HB pazarında her 10 araçtan 1 tanesi Corsa. İthal modeller arasında  1.sırada, toplam satışlarda ise üçüncü sırada yer alıyor. Bizim için iyi bir adet hacmi sağlıyor. Bu model bazında 10 binli adetler yapıyoruz. Bir önceki seneye göre Corsa’nın satışlarını yüzde 20 oranında büyüttük. Corsa gerçekten başarılı bir ürün ve bizim için de iyi bir itici güç ama biz son yıllarda  SUV’de büyüme göstereceğimizi söylemiştik. Neden? Opel, önceden sedan ağırlıklı bir marka olarak anılırdı. Astra Sedan modelimiz çok rağbet görmekteydi ve biz toplam satışlarımızın yüzde 60’ını Astra Sedan’dan yapıyorduk. Bu ürünü hayatımızdan 2019 yılında çıkarttık. Astra Sedan’ın hayatımızdan çıkmasıyla beraber SUV’ye odaklandık. 2019’dan beri yaptığımız her toplantıda Opel’i SUV markası yapacağımızı belirttik. Pandemide kapalı geçirilen bir dönem de dahil olmak üzere 2.5 sene içerisinde bu hedefimizi gerçekleştirdik. Şu anda Opel, Türkiye’de satılan SUV araçlar içerisinde ilk 5’teki yerini almış durumda. Toplam satışlarda 4’üncü marka olmuş durumda. B-SUV, C-SUV, D-SUV kategorilerinin hepsini topladığınızda Opel, 4. sıraya oturuyor. Hareketimizi kuvvetlendirdik. Tabi burada gücümüz, ağırlıklı olarak C-SUV’dan geliyor. SUV satışlarımızı 20 bin adede çıkarttık. Bir önceki seneye göre hedefleri neredeyse ikiye katladık. Opel olarak kilit bir oyuncu haline geldik. Buradan fazlasıyla verim elde ediyoruz. B-SUV’de Opel 3. sırada yer alıyor. Bizim şöyle bir hedefimiz vardı. Stellantis’in yaptığı araştırmalar kapsamında, ana akım markalar içerisinde Opel, ilk 5’te yer alıyor. Satış adedi ve model segment payı hedeflerimizi de buna göre koyduk. Bulunduğumuz kategorilerde hep ilk 5’i hedefliyoruz. Şu an B-SUV’de ve SUV’de ilk 5 içinde yerimizi almış durumdayız. Az önce değinmiş olduğum Corsa modelimiz de ilk 5’e girmiş durumda. Crossland ise 2022’de bizim en çok sattığımız model oldu. Corsa ile Crossland, bizim ana hacmimizi sağlıyor. En çok satan modelimiz Crossland, 10 bin adetlerin üzerinde bir performans gösterdi. Corsa da benzer biçimde 10 bin adetlerin üzerinde sattı. Aralarında satış adedi olarak çok minör bir fark bulunuyor. Topladığımızda hacmimizin büyük bir kısmı B segmentinden geliyor. Aslında o yüzden bu sene C segmentindeki ürünlerimizin de kuvvetlenmesini sağlayacağız. Geçen sene lansmanını yaptığımız Astra ve Grandland, 2023 yılı için bizim odak noktalarımız olacak.
 
Ticari araçlarda da büyüme sağlayacağız. 2019’da, ticari araçlar lansmanını yaptığımızda baya uzun bir zaman pazarda yoktuk. Hikayeye Combo ile başladık ve onu Combo Cargo takip etti. Ardından gelen Vivaro ve Zafira ile bu bir ürün ailesine dönüştü. Opel ticari araçlar ürün ailesi tamamlandı. Combo, Kasım ayındaki satışlarımızla C segmenti hafif ticari araç kategorisinde 1 numara oldu. Opel, Kasım ayında hafif ticari araçlarda 3 numaraya yükseldi. Bunu neden böyle detaylı anlatıyorum? Biz 2019 yılına kadar ticari araç pazarında yer almıyorduk. 2-3 sene içerisinde Opel’in oradaki mevcudiyetine bir anlam kazandırdık. Şu anda tüketici Opel’in showroom’unda ticari araç satıldığının da farkında. Ticari araçlarda 2023’te de büyümeye devam edeceğiz. İlk etapta, önceki seneye göre yüzde 25 büyüyeceğiz ve bu büyüme her yıl artarak devam edecek. Ticari araç pazarından da ciddi bir pay almak istiyoruz. Artık hafif ticari araçlar ürün gamımız oluştu. HTA’da ilk 10 içinde 8. sıradayız. Ama ilk 5 her zaman bizim için odak noktası. Markamızı HTA’da ilk 5’e taşımak için elimizden geleni yapıyoruz.
 
Bunları yaparken kalite skorlarımızı da yüksek seviyede tutuyoruz. Şu anda kalite skorumuz 98 ama 100’ü hedefliyoruz. Şöyle düşünün, bir önceki sene 25 bin sattık. 2022  senesinde ise 36 bin 700 sattık. Adet artarken kalite skorumuz da beraberinde artıyor. Bu çok kıymetli ve hizmet kalitemizi oturttuğumuzu gösteriyor. Adetin arttığı yerde kaliteden feragat etmiyoruz.
 
Kaliteli bir operasyonumuz olduğunu söyledim. Ticari araçlar odağımız var. SUV odağımız var. HB odağımız var. Bu odaklardan sonra 2023’e nasıl bir yolculuğumuz olacak? Elektriklenerek ilerleyeceğimiz bir yolculuk olacak diyebiliriz. Artık Opel’de elektriklenme önemli gündem maddelerinden bir tanesi. 2024 için, Fiyatlandırma ve Ürün’ün başında bulunan Tobias GUBITZ’in de dün değindiği gibi; 15 ürünün tamamı elektrikleniyor. Ürün gamımızda bulunan 15 ürünün hepsinin bir  elektrikli  versiyonu  olacak.  Buradaki  stratejimiz, mevcut  ürünün  bir  motor şanzıman  seçeneği  olarak  elektrikli versiyonunun da müşteriye sunulması.  Dolayısıyla model isimleri aynı kalacak. İsimler  değişmeden; Corsa  benzinli,  Corsa  elektrikli,  Astra benzinli,  Astra elektrikli  olarak devam  edecek.
 
Biz Corsa elektrikli ve Mokka elektrikliyi geçtiğimiz aralık  ayında  tüketici  ile  buluşturduk. 2022 için biraz mütevazı küçük  adetlerimiz  bulunuyordu. CEO’muz Florian Türkiye’ye toplantıya  geldiğinde bize 100 adetlik elektrikli araç sözü verdi ve onu da tedarik etti. Biz aralık sonuna  kadar Türkiye’de 84 tane elektrikli aracı yollara indirdik.  Elektrikli araç pazarında şimdilik küçük adetler söz konusu. Biz kendi adetlerimizi büyütmeyi amaçlıyoruz.  Burada  oldukça  yukarıya  doğru  ilerleyeceğiz,  hedef  yine ilk 5’te yer almak. Biz bunu  Alman yöneticilerle de CEO’muz Florian ile de paylaştık.  Dolayısıyla  bizi ilk beşe  götürecek adet her ne  olacaksa onu almayı istiyoruz, çünkü  şu anda pazarı  tahmin  edemiyorsunuz, pazar sünger gibi adet çekiyor. Elektrikli pazarında da aynı  durum söz  konusu.  Dolayısıyla  sürekli  yakın takipteyiz.  Bizi  ilk beşe  götürecek  adet her neyse  onu  getirmek  bizim  asli  amacımız  olacak. Yılın  ikinci  yarısında  Haziran'dan  sonraki  dönem  için Astra elektrik hayatınızda olacak.  Takribi  olarak  Astra Elektrik’i üçüncü  çeyreğin  sonunda  yollara indirmiş  oluruz.
 
Tabii  elektrikli  araçları  satacağımız  bir  dönemde  marka imajımızı da  oturtmamız  gerekiyor. Detoks konseptimiz  bu dönemde ön planda olacak. Nedir  bu  detoks?  Detoks’u ürün  gamında  yalınlaşma olarak adlandırabiliriz.  Şu  anda  Almanlar  da yalınlaşma üzerine çalışıyorlar.  Daha  az  donanımla, daha  rafine edilmiş  ürün  gamıyla devam etmek diye özetleyebiliriz. Hatta ürün  ailesi  olarak  da bakacak  olursanız, Corsa, Astra, Grandland, Crossland, Mokka olmak üzere 5 ürün çeşidimiz  var. Detoks, tüm bu ürünleri ve bu ürünlerin donanım  seviyelerini rafine  halde tutarak  devam  etmeyi kapsıyor. Bu detoks hareketiyle tüketicinin kafasını karıştıracak bir nokta kalmaması arzu  ediliyor. Opel, gelecekte de yalın ve modern bir Alman markası olmayı amaçlıyor.
 
Biz Türkiye’de elektriklenirken kurumsal kimliğimizi de paralelinde  yenilememiz  gerekiyor. 2023’ ün  ikinci yarısından  itibaren, yıl sonuna  doğru  bütün  Opel  teşkilatını  Türkiye’de  yeni marka  kimliğine büründüreceğiz. Hem dış  cephede hem iç mekanda  müşterinin  dokunacağı  tüm noktalar  artık  bu  yeni marka kimliğini de temsil  edecek.  Elektriklenmeyi de temsil eden, oldukça modern yeni bir  marka  kimliğimiz olacak. Kısacası, yeni kurumsal  kimlik  2023’ deki  odak  noktalarımızdan  bir  tanesi  olacak.
 
Odak noktalarımızdan başka biri ise elektrikli  araçlar tabii ama diğer bir yandan da online satış kanalları açacağız. Tabii ki elektrikli araçları sadece online platformdan satmayacağız ama  müşteriye  böyle bir deneyim yaşatmak istiyoruz.  Şu anda tek donanımla gelen, rafine ve  elektrikli modellerimiz mevcut.  Modeller  belli, online'dan  bu  ürünlerin satın alınıp, otomobillerin bayilerden  teslim  alındığı bir dünya yaratacağız. 
 
Toplamda 52 bin adetlik  bir  hedefimiz var.
 
Bu hedefler ışığında aldığımız aksiyonlarımız bizi 2023’te  toplamda 52 bin adetlik  bir  hedefe, yüzde 6.5’luk  pazar  payına ve yüzde 25 bir  büyümeye  götürecek. Pazarı şu  anda takribi 800 binin  üzerinden hesaplıyoruz . Bu  seneye  paralel  bir  pazarda küçük bir büyüme ön gördük. Seçim yılı olmasına rağmen pazarın değerini  koruyacağını düşünüyoruz. Arada konuştuk. Bu  adetleri  getirebilir miyiz  diye…  Geçen sene  de aksaklıklar  oluyordu.  Şu  anda  üretim bize pozitif  sinyaller  veriyor.  Ekim’den  itibaren biz net olarak  şunu hissettik:  Üretiminde  bize global tarafından öncelik  veriliyor.  Üretimde ekstra istediğimiz adeti  alabiliyoruz.  Combo lazım dediğimizde belki o ay vermiyorlar  ama bir  ay sonrasında  bakıyoruz ki Combo tahsisatımız artmış. Özetle 52 bin adedi yapabilecek  üretimin enerjisini globalden aldık. Ocak ayı içinde bunun etkisini görüyoruz, üretimden  araçlar  çıkıyor.  Sadece  gecikmeli olarak getiriyoruz.  Aslında gemilerimiz de var, gemi planlarını da yakın takibe almış durumdayız ama Avrupa’da karasal lojistik problemi var. Ürünler  çıkıyor, fabrikada  yığılıyor  ya da limanlar  dolu. Limandaki  ürünü  gemiye yükleseniz bile karşıdaki  ülke  İtalya. Ürün  indireceksiniz, limanlar dolu.  Çünkü  İtalya  limanındaki  aracı  İtalya’daki  distribütör çekememiş,  kalmış.  Dolayısıyla  İtalya’ya daha fazla araç  gönderemediğiniz  için  bu  limandan  da araç  çıkamıyorsunuz. Araçların  yerleri  değişemediği  için  ürünler  kilitleniyor. Bunları  çözmek  için  ek maliyetlerle  spot anlaşmalar  yapıp ürünlerin  yerlerini  değiştirtiyoruz.  Alternatif  çözümlerimiz  var, tren  taşımacılığı  yapıyoruz.  Tren taşımacılığı ile  ürünleri  bir  şekilde  limanlara  götürüyoruz. Ama aşmaya  çalışıyoruz  çünkü  üretim  ilerliyor.  Üretimde  bir  sıkıntı  yok.  Üretimdeki tek  sıkıntı  otopark  dolu  olursa mecburen  üretimi  kapatıyorlar çünkü araçları koyacak yer yok. Durum bundan  ibaret.  Dolayısıyla  kısa  bir  özet  geçmiş  oldum, 2023 hedeflerimiz de  bu  şekildedir. 52 bin adedi getirebilecek  miyiz?  Yılın  sonunda  inşallah  beraber  bir daha  konuştuğumuzda  getirdik bunu  da başardık  diyeceğiz.  Şu  anda  ilk kez  sizinle  paylaşıyorum.  Daha bayi teşkilatımızla bir bilgi paylaşmadık, yıl  sonuna  vardığında  nasıl  olacak  göreceğiz.
 
Grup içinde lideriz.
 
2022’de grup içerisinde (tabii hangi çapta konuştuğumuza bağlı) eski adıyla PSA Grubu markaları içerisinde bakacak olursanız birinci olarak kapattık. Grubun içerisinde uzun süredir ilk kez biz birinci olduk. 2023 içerisinde eşit ürün gamımız bulunmuyor. Biz beş ürünle devam ediyoruz. Grubumuzdaki diğer markaların farklı ürün gamları var. Ürün ürün baktığınızda biz lider kapatmak istiyoruz, hedefimiz bu yönde. Kazandığımız yerden geri gitmek istemiyoruz.
 
 
Ocak ayı depelendirmesi
 
Kim ne getirirse satıyor. Aralık ayını Opel olarak 7.500 adetle kapattık. Daha da olsa satardık. Bu ayı 3.000 adet ile kapatacağız muhtemelen. Ay sonunda ODD’de Opel 3.000 adet sattı olarak göreceksiniz. Bugün itibarıyla zaten getirdiğimiz araçların hepsi satılmış durumda. Şu anda şubata sipariş alıyoruz. Biz gerçekten yakın vadeyi gerçekçi koşulla satıp teslim etmeye çalışıyoruz. Ocak ayını 3.000 ile kapatacağız. Ama çok kuvvetli bir trend var. Yani biz bunu showroom trafiğimizden hissediyoruz, web sitesi trafiğimizden hissediyoruz. Web sitesinde özellikle baktığımız, gelen ziyaretçi sayısı, fiyat listelerini kontrol etme sayısı ve bir de üçüncü parametremiz de fiziki showroom trafiği ve telefon trafiği. Bu parametreleri böyle kontrol ettiğimizde normal bir ocak ayında olması gerekenin iki katı bir hacim var. Ama ocak ayı yine markaların bulunabilirliği kapsamında muhtemelen 50.000 bandında bir yerlerde finalize olacak ki bu bile herhalde gelmiş geçmiş ocak aylarına göre yüksek bir hacim. Bu da müşterinin trafiğinin önceki dönemlere göre  daha yüksek olduğunu gösteriyor. O yüzden şubatta muhtemelen daha pozitif geçecek. Biz şunu görüyoruz. Şubat ayı için üretimden çıkan araç sayımı biliyorum. O yüzden şubat da kuvvetli bir ay olacak bizim için. Ocaktan daha büyük bir adet sağlayacağız pazara.