Marka tarihinde, bugüne kadar seri olarak üretilen en güçlü Octavia unvanını alan RS 245, dinamik tasarım unsurlarının yanı sıra muhteşem bir sürüş deneyimi vaat ediyor. Sedan ve Combi kasa tiplerine sahip Octavia RS, tasarım açısından, yenilenen Octavia’nın tüm unsurlarını üzerinde barındırmanın yanı sıra, kendisine has dinamik özelliklere de sahip.

 

Yenilenen Octavia’daki parçalı far tasarımı, bu araçta da korunurken, siyah çerçeveli ve “RS” logolu radyatör ızgarası dikkati çekiyor. Ön tamponda kalın yatay çizgiler kendisini gösterirken, bal peteği desenli siyah ve geniş ızgaralar, otomobilin sportif ve dinamik havasını yansıtıyor. Aynı zamanda, kaputunun altındaki güçle ilgili de ipucu veriyor. Tamamen yeni ve full LED teknolojili adaptif ön farlar, bu versiyonda standart olarak sunuluyor. Bununla birlikte sis lambaları, sinyaller ve plaka aydınlatma lambaları da LED teknolojili.

 

Yeni siyah kapaklı yan aynalar ise, hafıza ve yeri aydınlatma fonksiyonlarına sahip. Sedan’da bagaj kapağı, Combi’de de tavanda yer alan spoiler, aracın dinamik tasarımına katkıda bulunurken, 245 beygirlik gücün kolayca farkedilmesinin sağlayacak sese sahip, özel tasarlanmış egzost sistemi de bunu tamamlıyor.

 

Tüm bunların yanında, Octavia RS, sağladığı iç mekan genişliği sayesinde, sportif bir “aile otomobili” olma özelliğini de kaybetmiyor. Üstelik, geniş bagaj hacmiyle birlikte. Octavia RS Sedan’da 568 litre (arka koltuk sırtlıkları yatırıldığında 1.552 lt) olan bagaj kapasitesi, Combi’de 588 litreye (arka koltuk sırtlıkları yatırıldığında 1.718 lt) ulaşıyor.

 

Skoda Octavia RS 245, sportif oluşunun hakkını, siyah rengin baskın olduğu, kaliteli malzemelerle şekillendirilmiş bir iç mekanla veriyor. Önde bulunan ve bu modele özel, yan destekler ve entegre yüksek kafalıklara sahip Alcantara döşemeli spor koltuklar, bu performanslı araçta, özellikle virajlarda maksimum destek sağlıyor. Koltuklarda “RS” logoları da unutulmamış. Elektrikli ayarlanabilir sürücü koltuğu, kırmızı ya da gri dikişlerle dikkati çekerken, aynı zamanda hafıza fonksiyonu ve bel desteğine sahip.

Çok fonksiyonlu deri direksiyon simidi, ardında (DSG’li versiyonda) entegre edilmiş vites değişim kulakçıkları barındırıyor. İsteğe bağlı olarak ısıtmalı satın alınabilen direksiyon simidinden, radyo ve telefona komuta etmek mümkün. LED iç aydınlatma ışıkları ise, 10 değişik renk seçeneğiyle sürücüye iç mekanı kişiselleştirme imkanı veriyor. Amudsen eğlence sistemiyle birlikte, araçta kesintisiz iletişim için wi-fi bağlantısı da mümkün olabiliyor.

 

Dinamik deneyim

Sportif şasi sayesinde, standart Octavia’ya göre gövdesi 15 mm daha alçak olan Octavia RS, yerini aldığı versiyona oranla 30 mm daha geniş arka iz açıklığına sahip. Araç, standart olarak özel 19 inçlik siyah alaşım jantlarla sunuluyor. “Sport” modunda devrede olan ESC denge sistemi ve elektronik ayarlanan sınırlı kaydırmalı diferansiyel, kararlı direksiyon tepkileri ve isteğe bağlı adaptif Dinamik Şasi Kontrol (DCC) sistemiyle birlikte aracın dinamik karakterini ortaya çıkarıyor.  Bu sayede virajlardan çıkışta güvenli bir hızlanma da sağlanabiliyor.

 

Aslen motorsporları için geliştirilmiş olan bu sınırlı kaydırmalı diyeransiyel,  elektronik olarak ayarlanan ve diferansiyel ile güçlendirilmiş aks arasında yer alan çok plakalı debriyaj ile birlikte çalışıyor. Bu sayede gerektiğinde motor gücünün tamamı, öndeki tek bir tekerleğe yönlendirilebiliyor. Böylelikle viraj çıkışında kayma riski de minimuma indiriliyor.

 

“Performans Ses Üreticisi” ile birlikte çalışan “Performans Mode Seçici”si, sürücülere kendi sürüş stillerine uygun sürüş, şasi ve konfor ayarlarını yapma olanağı veriyor. Sürücü, ayrıca tekerleklerin açısını da, “Konfor”, “Standart” ve “Sport” seçeneklerinden biriyle değiştirebiliyor.

 

“Sürüş Modu Seçicisi” ise, sürücünün direksiyon tepkilerini, DSG şanzımanın vites değişim zamanlarını ve diğer sistemleri kendi isteğine gore ayarlamasını sağlıyor. Bu sistemde “Normal”, “Eco”, “Sport” ve “Kişisel” (Individual) olmak üzere 4 kademe bulunuyor. Ayrıca bu seçimler, istenirse alınabilen “kişiselleştirilebilen anahtar”da korunabiliyor.

 

Bununla birlikte araçta, Şehiriçi Acil Frenleme fonksiyonlu Ön Bölge Asistanı, Yaya Koruma sistemi, Kör Nokta Uyarısı, Arka Trafik Uyarısı, Adaptif Hız Sabitleyici (ACC), Şerit Takip Asistanı, Yorgunluk Tespit Sistemi, Çoklu Çarpışma Önleyici, Trafik İşaretleri Tanıma sistemi gibi daha pek çok güvenlik donanımını bulmak mümkün.