Geçtiğimiz yıl ÖTV’de gerçekleşen sürpriz zam ve Türk lirasının Dolar ve Euro karşısında giderek değer kaybetmesi gibi sebeplerden artan otomobil fiyatları yetmiyormuş gibi araç sahiplerine bir darbe de her yıl düzenli olarak zamlanan MTV'den geldi.
MTV artış oranlarına baktığımız zaman zamların %5’in altında kalmasına rağmen araç sahipleri için bu kalemde yine bir artış söz konusu. Hala aracın yaşına ve motor hacmine göre alınan MTV’nin miktarları otomobiller için 68 TL ile 23.586 TL arasında değişiyor. Otomobilin yaşlandıkça vergisinin azalması ise Türkiye'ye has bir durum. Ancak bu zamlara rağmen bazı kasko indirimlerinin kimse farkında değil.
2004/8237 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinde yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlarda alınacak olan MTV tutarları, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından her yılın Ocak ayında ilan edilen kasko sigortası değerlerinin %5’ini aşması halinde aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarları bir alt kademeye geçirilmekte.
Bir örnekle açıklamak gerekirse; 5 yaşında ve 2.5 litre hacimli bir motorla donatılmış otomobilin kasko değeri 50.000 TL olarak belirlenmiş olsun. Bu otomobil için ödenmesi gereken MTV miktarı 3.134 TL gibi görünse de kasko değerinin %5’i 2.500 TL olduğundan bir alt kademe olan 2.217 TL’ye inmesi mümkün oluyor. Aradaki 917 TL fark da cebinizde kalıyor.
Bu indirimden yararlanmak için 40 no'lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ekinde yer alan Kasko Sigortası Değeri Uygulaması Formunu doldurarak motorlu taşıtlar için bağlı bulunulan vergi dairesine müracaat etmek yeterli. Başvuruda bulunmayanlar için bu avantaj söz konusu olamıyor.
Ayrıca Otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri taşıt sahipleri 2010, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında, kasko sigorta değerinin yüzde 5’inden fazla MTV ödemişlerse, “düzeltme dilekçesi” vermek ve araçlarının “kasko sigorta değeri bildirim formunu” da ekleyerek, fazla ödedikleri vergileri de iade alma şansına sahipler. Zaman aşımı süresi 5 yıl olduğu için, 2010-2014 yıllarında, fazla ödenen vergileri geri isteme bakımından, süre geçmesi diye bir durum da söz konusu değil.