SAIC- Bir Otomotiv Üretici Grubu Dünya Devi
Bizim bu sene otomotiv üreticisi devi SAIC ile iş birliğimiz dördüncü senesine giriyor. 2020’nin sonlarına doğru sözleşmemizi imzaladık, 2021’in Mayıs ayında elektrikli aracımızla beraber lansmanımızı yapmış ve işbirliğimizi başlatmıştık. SAIC’i kısaca tanıtmak istiyorum. SAIC, MG’nin ve birçok başka markaların da üreticisi. SAIC Grubu’na baktığımız zaman Volkswagen ve General Motors ortaklıkları ile beraber Çin'in en büyük otomotiv üreticisi. Geçen sene 5.3 milyon satışla Çin'in en büyük üreticisi oldular. 1.2 milyon adetle de Çin dışında satış hacmi en büyük olan otomotiv grubu. Bununla ilgili bazen farklı bilgiler de oluyor ama resmi rakamlar bu şekilde. Fortune 500’de uzunca senelerdir yer alıyor. 60.sıraya çıkmışlığı da vardır. Geçen sene 84. Sırada kapattılar ve dünya otomotivinde de -ilk 5’i zaten biliyorsunuz hepiniz ezbere- dokuzuncu sırada. Şu an General Motors’un hemen arkasında. Dolayısıyla burada biz aslında Çin'in en büyük otomotiv üreticisinin partneri olarak MG markasını getiriyoruz diyebiliriz.
 
 
Türkiye Elektrikli Araç Pazarı
Avrupa genelinde Türkiye satış performansına baktığımız zaman ise; Türkiye'de de elektrikli araç satışları gittikçe hızlandı. Özellikle yerli otomobilin devre girmesiyle penetrasyon Kasım-Aralık aylarında %12-13’lere çıktı. Elektrikli araç penetrasyonu dizel araçları geçti. Artık %10’lar seviyesini koruyarak devam edeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye'deki elektrikli araç pazarında yerli üretimin devreye girmesiyle beraber ilgi de arttı. Aydan aya inişler çıkışlar olacaktır ama bundan sonra artık biz biliyoruz ki %10’lar üzerinde bir mertebede elektrikli araç satışları gerçekleşecek gibi görünüyor.
 
Avrupa’da SAIC Grubunun Başarısı
Bugün itibarıyla geçen sene satışlara bakarak SAIC’in Avrupa'da en yüksek satış hacmine ulaşmış 10. Grup olduğunu görüyoruz. 254 bin adet satışla beraber Volvo’yu yaklaşık 40 bin adet gibi bir rakamla geçerek Tesla'nın arkasından Avrupa'da 10.sıraya ulaştı. Elektrikli araçlardaki Türkiye'nin performansına bakarsak; bu önemli. Neden önemli olduğunu şu açıdan söyleyebilirim: Bizim Türkiye'de MG ile ilgili hayallerimiz çok. Türkiye'de MG ile beraber büyümeyi hedefliyoruz. Önemli bir iş ortağı olmak istiyoruz Türkiye olarak. Böylece ilerideki uzun vadeli hedeflerimize de daha yakın olacağız diye düşünüyoruz. Biz bugün itibarıyla dünya sıralamasında MG elektrikli araç satışında Dünyada 11. ülke olduk. Bunların arasında Hindistan gibi dev ülkeler de var. Avrupa'nın devleri İngiltere, Fransa, Almanya hepsini topladığımızda ilk 11’e girdik. Biraz daha şansımız yaver gitseydi biz ilk 10’nun içinde olmayı hedefliyorduk ama İspanya son ay bizi geçti.  Türkiye olarak, Avrupa satış performansına baktığımız zaman; toplam satışlarımızda yani hem benzinli hem elektrikli olarak; Biz şu an Avrupa'nın en büyük, en çok satış yapan beşinci ülkesi haline geldik ve önümüzdeki sene Almanya'yı da zorlayacağımızı düşünüyoruz. SAIC grubuyla ilişkilerimiz bu anlamda iyi başladı ve iyi devam ediyor.