Türkiye'de ticari araçlar, şehirlerarası kara yollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan 4 aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunluğu uygulanıyor. Ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan’da sona erdi. Tebliğe göre, Türkiye’de ticari araçlar, şehirlerarası kara yollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan 4 aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunluğu uygulanıyordu. 

Yaz lastikleri, kış dışında kalan tüm mevsimlerde performanslı olarak kullanılabilir. Yaz lastikleri ılımlı hava koşulları için tasarlanmış olan lastiklerdir ve dört mevsim lastikleri ile benzerlik gösterir. Yaz lastiklerinin üzerinde bulunan bloklar daha kısa ve kalındır ve uzunlamasına kanallar bulunur.

Karlı havalarda ve buzda sürüş için kesinlikle yaz lastikleri uygun değildir çünkü havanın 7°C’nin altına düşmesi durumunda yaz lastikleri kauçuk maddesi özelliğini yitirmeye başlar, sertleşir ve lastiklerin yola tutunma kabiliyeti, performansları azalır, kavrama güçleri düşer.

 YAZ LASTİKLERİ GÜVENLİĞİ ARTIRIYOR

 Yaz lastiklerinin üzerinde bulunan diş desenleri ve kauçuk bileşimi, aracın yola daha iyi tutunmasını sağlar. Diş desenleri, kış lastiklerine göre daha az oyuğa sahiptir. Bu sayede kauçuk maddesinin yola daha iyi temas etmesi sağlanmıştır.

Yaz lastiği daha sessiz ve yumuşak bir performans gösterir. Aracın yüksek derece performans göstermesi için yaz aylarında yaz lastikleri kullanılmalıdır.

Yaz lastiği kullanmak hem sürüş esnasında araçlardaki güvenliği sağlamak hem de yakıt tasarrufu açsından önemlidir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini artırır. Bu sebeple yaz lastiklerinin yakıt tasarrufu sağlaması ve daha az aşınması için havalar ısındığında yaz lastiğine geçmek gerekir.

Mevsiminde kullanılmayan lastikler aracın çekiş gücünde kayıplara sebep oluyor. Diğer taraftan fren mesafesinin uzamasına da yol açabiliyor. ABS ile fren yaparken yaz lastikleri, kış lastiklerine göre sıcak havalarda yüzde 40’lara varan oranlarda daha kısa mesafede durabilmektedir.