Operasyonel araç kiralama sektörü, 2020 yılına ait ilk çeyrek verilerini açıkladı. Yılın ilk 3 aylık döneminde Türkiye’de satılan yeni otomobillerden yüzde 8 oranında pay alan sektör, toplamda 7 bin 800 adet yeni aracı filosuna kattı. Bu dönemde 1,3 milyar TL tutarında yeni araç yatırımı yapan sektörün aktif büyüklüğü 29,3 milyar TL oldu. 2018 yılında yüzde 11,5, 2019’da ise yüzde 13,9 oranında daralan operasyonel araç kiralama sektörü, pozitif göstergelerle başladığı 2020 yılının ilk çeyreğinde de araç tedarikinde yaşanan sıkıntının etkisiyle, yüzde 5,1 oranında daraldı. Sektörün ilk çeyrek itibariyle araç parkı büyüklüğü ise 264 bin adet oldu. Operasyonel araç kiralama sektörü, 2019 yılını 279 bin adetlik araç parkıyla kapatmıştı.

Renault ve Fiat filoda zirveyi korudu

TOKKDER raporuna göre, yılın ilk 3 aylık döneminde Renault yüzde 26,5’lik pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka oldu. Renault’u yüzde 13,5 ile Fiat, yüzde 12 ile Volkswagen, yüzde 10,8 ile Ford takip etti. Sektörün araç parkının yarısı kompakt sınıf (C segmenti) araçlardan oluşurken, küçük sınıf (B segmenti) araçlar yüzde 27,6, üst orta sınıf araçlar (D segmenti) ise yüzde 13,9 pay aldı. Filodaki SUV araçların payı yüzde 4,6 olurken, hafif ticari araçların payının yüzde 4’e çıkması da dikkatleri çeken bir diğer unsur oldu. Bu dönemde, sektörün araç parkının yüzde 92,9’unu dizel yakıtlı araçlar, yüzde 6,4’ünü ise benzinli araçlar oluşturdu. Söz konusu araçların yüzde 61,4’ü otomatik vitesli olarak tercih edilirken, manuel vitesli araçların oranı yüzde 38,6 olarak gerçekleşti. 


 “Kısa dönem & günlük kiralamada Nisan ayında iş hacminde yüzde 50-60 düşüş var”

İç ve dış hat uçuşlarının tamamen durması nedeniyle, günlük araç kiralama sektöründeki kaybın daha ciddi olabileceğini vurgulayan İnan Ekici sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Günlük araç kiralama sektörünün iş hacminin yüzde 30’luk kısmını yabancı turistler veya yabancı iş adamlarının yaptığı kiralamalar oluşturuyor. Uçuşların neredeyse tamamen durmasından ötürü havalimanı ofislerinden yapılan araç kiralamalarında yüzde 90-95 seviyesinde düşüş var. Öte yandan, müşterilerimizin toplu taşıma yerine araç kiralamaya yönelmelerinden dolayı şehir ofislerindeki kiralamalarda geçtiğimiz dönemlere göre az da olsa bir artış yaşanıyor. Özellikle 15-20 günlük veya aylık kiralamalara bir rağbet var. Tabii bu durum, seyahat kısıtlamalarından dolayı yaşanan kayıp göz önüne alındığında ciddi bir artış değil. Mevcut durumda kısa dönem & günlük kiralama iş hacmi yüzde 50-60 daralmış durumda. Salgının kontrol altına alınması ve kontrollü yeni normale dönüşle beraber kısa dönem & günlük araç kiralamada bugüne göre bir büyüme bekliyoruz. Çünkü tüketiciler ulaşım ihtiyaçlarını günlük araç kiralamayla çözmek istiyorlar.”