Geçtiğimiz hafta Sözcü Gazetesi’nde “ABD’nin postalarını Türkler dağıtacak” başlığında bir haber yayımlandı. Haberde Karsan’ın “Amerikan Posta Servisi'nin 5 yıl önce açtığı 6.3 milyar dolar hacmindeki 180 bin araçlık “yeni nesil dağıtım aracı” ihalesinin kazanlarından birisinin Karsan olduğu belirtiliyordu. Başlığı ve üst başlığı görünce Karsan’ın ihaleyi kazandığı şeklinde anlaşılan haber kafaları karıştırdı. Çünkü haberin içinde kullanılan sözcükler değişip, başlıktaki kesin ifadeler yerini duyumlara ve iddialara bırakıyordu. Geçmişte sıkça kullanılan dikkat çekmeye yönelik bu tarz ucuz haberciliğin devam etmesi üzücü… Her neyse biz devam edelim. 
Haberde Karsan CEO’su Okan Baş’ın “USPS, finale kalan 4 şirketten üretim teklifi topluyor. Mart sonuna kadar zaman verdiler. Buna göre kime ürettireceklerine, kimden alacaklarına karar verecekler” ifadesine yer verilse de ABD’deki ihaleyi duyumlar çerçevesinde haberde Karsan lehine sonuçlandığı iddia ediliyordu.
CEO resmi bir açıklama yok derken, Karsan’a yakın kaynakların açıkladığı iddia edilen ihale için sürecin de daha devam ediyor olması çelişki yaratıyordu. Haberin gazetede çıktığı gün sabah saatlerinde Karsan KAP’a açıklama yapıyor ve haberi resmen yalanlıyordu. Ama bu haberden sonra Karsan hisseleri gün sonuna kadar yüzde 18 artış gösteriyordu. Ertesi gün yine eski pozisyonuna gerileyen borsa deyimi ile “çakılan” Karsan hisseleri kimilerini sevindirmiş kimilerini de yine mağdur etmişti. Neden “yine mağdur etmişti”ye gelelim isterseniz.
 
Newyork’ta kaybetti ama…
2011 yılında Karsan Newyork Taksi ihalesine girmiş ama ne yazık ki kaybetmişti. O dönemde de bu haberlerle borsa hisseleri yüzde 25 oranında artış göstermişti. Haber gazetelerde “New York’ta kaybetti ama...” başlığı işle verilmiş ve kısaca şu açıklama ile kamuoyuna duyurulmuştu.  “Karsan New York taksi ihalesini Nissan’a kaptırdı ama hissedarlarını sevindirdi. Şirketin hisseleri ihale sürecinde yüzde 25 değer kazandı. Karsan’ın piyasa değeri 303 milyon liradan 402 milyon liraya çıktı.
Karsan bunu hep yapıyor söylentisi
Geçen hafta yayımlanan haberi ve KAP açıklamasını görenler sosyal medyadan isyan ettiler. “Karsan bunu hep yapıyor” diye markayı ve yöneticilerini zan altında bırakan açıklamalarda bulundular. Evet yöneticiler de zan altındaydı. Nasıl mı? Şimdi yine biraz daha geçmişe dönelim. 

Yıl bu sefer 2007
Gazeteler yine Karsan ve borsa haberleri ile çalkalanıyor.  
“Karsan hisseleri genel müdürü dolar milyoneri yaptı. Mehmet Can Karabağ, genel müdürü olduğu Karsan'ın 1 yıl önce 1 milyon 44 bin dolara aldığı hisselerini, 5 milyon 20 bin dolara sattı. Bu dönemde hissede yaşanan yüzde 106'lık artış ve dolardaki düşüş Karabağ'a 4 milyon dolar kazandırdı.” Karabağ bu durumu “Yöneticilerin Karsan hissesi alması bir şirket politikası” diye açıklamaya çalışsa da 4 milyon liralık geliri açıklayamadı. Yani başından beri Karsan hissedarını bu spekülasyonlarla hep üzen taraf olmuştu. 
 
Son habere gelince
Şimdi gelelim günümüze. Bu spekülatif haber borsada Karsan’ı uçurdu ama sonuçta Karsan “bu haber ve söylentiler doğru değil” diye KAP’a açıklama yaptı. Bu haberden memnuniyetsizliğini belirtti. Peki bu bir günlük yüzde 18 artıştan kim ne kazandı? Orası meçhul… 
Akıllardaki tüm soruları konunun tek muhatabı olan Karsan CEO’su Okan Baş’a sorduk. Sosyal medya başta olmak üzere  Karsan aleyhine çıkan tüm haber, söylenti, duyum ve dedikoduları konunun tek muhatabı olan Karsan CEO’su Okan Baş’a yaptığımız telefon görüşmesinde sorma imkanımız oldu. İşte sorularımız ve Okan Baş’ın verdiği yanıtlar:
-      Sözcü Gazetesi’nde çıkan haber doğru mu?
-      Kesinlikle yanlış bir haber. Haber doğru değil. Doğru olmayan şeyler üzerinden ahkam kesmek de doğru değil. Ben teklif aşamasındayım diye açıklama yapmışım. Haberi görür görmez yatırımcımız zarar görmesin diye KAP açıklaması yaptık ve haberi yalanladık. 
-      Peki haber çıkan gazeteye açıklama gönderdiniz mi? Ya da bu konuyu basın bülteni şeklinde diğer basın yayın organlarıyla da paylaşabilirdiniz. Bu yolu denediniz mi?
-      Bizim yatırımcımızın takip ettiği mecra KAP. Bu nedenle KAP’a yaptığımız açıklama bizim için yeterliydi. Sabahın ilk saatlerinde açıklamamızı yaptık. Gazete ile ilgili de size bu konuda yaptıklarımızı söylemem etik olmaz. O tarafla karşılıklı bir konumuz. Ama ben KAP açıklamamda da söyledim. Teklifi toplanmayan ihale üzerinden ahkam kesileceği de aklıma gelmedi. 
-      O gün Karsan hisseleri yüzde 18 arttı. Sonra ertesi gün çakıldı. Bu durum hissedarlar tarafından da “Karsan bunu hep yapıyor” diye sizin borsayı manupile ettiğiniz iddia ediliyor. Newyork Taksi ihalesi sürecinde de benzer olaylar olmuştu. 
-      Biz tüm etik kurallara uyarak kimsenin mağdur olmaması için aşırı gayret gösteriyoruz. Halka açık bir şirketiz ve aşırı titiz davranıyoruz.
-      Sizden önceki Karsan CEO’su Mehmet Can Karabağ 1 milyon dolarlık Karsan hissesini 5 milyon dolara satmış ve hayli tartışmalara neden olmuştu. Sizin de Karsan hisseniz var mı?
-      Benim geçmiş dönemdeki bir olayla ilgili yorum yapmam doğru değil. Bunu bana sormayın. Benim Karsan hissem yok. Olsa zaten KAP’tan duyurulması lazım. Son 2-3 senelik dönemde bu anlamda bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. 
-      Peki ihale sürecinde şu an durum ne?
-      Aynı. Mart sonuna kadar tekliflerimizi ileteceğiz. Sonrasında da bekleyeceğiz. Bu ihale süreci çok hassas bir süreç. Ülkenin etkisi oluyor. Biz de hassas yönetmek zorundayız. Spekülasyona yer vermiyoruz. Konu ülke çapında bir konudur. 
 

Karsan hisseleri genel müdürü dolar milyoneri yaptı 
17.11.2007 tarihinde  çıkan Elif Batu Yener imzalı haber aynen şöyle yer almıştı: 

Mehmet Can Karabağ, genel müdürü olduğu Karsan'ın 1 yıl önce 1 milyon 44 bin dolara aldığı hisselerini, 5 milyon 20 bin dolara sattı. Bu dönemde hissede yaşanan yüzde 106'lık artış ve dolardaki düşüş Karabağ'a 4 milyon dolar kazandırdı. Bundan tam 1 yıl önce, 22 Kasım 2006'da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndan (İMKB) 1.5 milyon YTL'lik alım yaparak şirketin yüzde 2'sine ortak olan Karabağ, yüzde 1,5'lik hissesini 5.9 milyon YTL'ye yine borsada sattı. Böylece, bir yıl önce dolar 1.470 YTL iken 1 milyon 44 bin dolara satın aldığı hisselerin değeri, fiyattaki hızlı çıkış ve dolar kurundaki gerilemenin de etkisiyle 5 milyon dolara yükseldi. Söz konusu satışı 13 Kasım'da gerçekleştiren Karabağ'ın şirketteki payı da yüzde 0,50'ye geriledi.
 

 
New York'ta Kaybetti Ama...
Gazeteci Mete Tansu'nun 10 Mayıs 2011 tarihindeVatan Gazetesi'ndeki yazısı. Karsan, New York taksi ihalesini kaybetse de hissedarlarının yüzünü güldürdü. Bursalı üretici, 1 milyar dolar değerindeki 10 yıllık anlaşmayı Nissan’a kaptırdı ama hisseleri son 1 yılda yüzde 25 oranında değer kazandı. Şirketin New York Belediyesi’nin açtığı 26 bin 500 araçlık “Geleceğin Taksisi” ihalesine girdiği tarih olan 27 Mayıs 2010’da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda 1. 55 liradan işlem gören hisseleri 2 Mayıs 2011’de 2. 06’ya kadar yükseldi. Bir başka deyişle ihaleyi kaybettiği güne kadar Karsan’ın borsa değeri yüzde 25 artış gösterdi.
 

 
Başlık başka yazı başka
 
Sözcü Gazetesi ekonomi sayfasında çıkan haberde başlık kesinmiş  gibi yazılsa da, yazının içinde kaynağı meçhul bir  “duyum”  olduğu ortaya çıkıyor. Yazı içinde açıklama yapan Karsan CEO’su da zaten “henüz resmi bir şey yok” diyor. Bu haber sabahında borsada hisseler yüzde 18 yükseldi. Ertesi gün de düştü. Yani birileri kazandı, birileri de kaybetti. Sosyal medyada özellikle Karsan hisseleri olanlar spekülasyona ateş püsküren paylaşımlarda bulundular. Fatura da Karsan’a kesildi. Oysa Karsan haberin çıktığı sabah KAP’a açıklama yapmış haberi yalanlamıştı.
 

 
İşte KAP açıklaması
 
Haberin yayınlandığı günün sabahında Karsan Kamuoyu Aydınlatma Platformun’na (KAP) şu açıklamayı yapmıştı. Haber ertesi gün bazı gaztelerde yayınlansa da haberin yapıldığı gazetede yeralmadı… İşte o açıklama:
 
Bu açıklama, Sermaye Piyasası Kurulu'nun, II-15.1 "Özel Durumlar Tebliği"nin, "Haber ve söylentilerin doğrulanması" başlığını taşıyan 9'uncu maddesi hükümleri kapsamında yapılmaktadır.  Bugün bazı basın - yayın organlarında, Şirketimizin de katılımcısı olduğu "ABD Posta Servisi Yeni Nesil Dağıtım Aracı İhalesi"nde Şirketimizin, ihalenin kazananlarından biri olduğu söylentilerine ilişkin haberler çıktığı görülmüştür. İlgili ihale sürecinde Şirketimizce, 30 Aralık 2019 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda, ihale mercii tarafından Şirketimizin 2020 yılının ilk çeyreği sonuna kadar üretim için fiyat teklifi vermek üzere davet edildiği duyurulmuş olup, konu hakkında bunun dışında ihale mercii tarafından yapılmış herhangi resmi bir bildirim bulunmamaktadır. İhale mercii tarafından Şirketimize resmi bir bildirim yapılması halinde, gerekli açıklama derhal Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlanacaktır. Kamuoyu ve yatırımcılarımızın bilgilerine sunulur.