Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, otomotiv sektöründe kalitesiz yedek parçaların insan hayatını riske soktuğunu belirterek "İnsanların araçlarına çıkma airbag (hava yastığı) taktırdığını görüyoruz. Bu 'airbag yok' demek. İnsanlar daha ucuza yaptırdığını zannediyor ama kendi hayatını tehlikeye atıyor." dedi.



Özdemir, yaptığı açıklamada, sürücülerin sürüş ve yaya emniyeti açısından araçlarında orijinal yedek parça kullanmalarının önem taşıdığını söyledi.

"Merdiven altı" diye tabir edilen yerlerden alınan yedek parçaların, sürücünün ve yayanın hayatını riske attığına işaret eden Özdemir, bu malzemelerin bir telefonla ithal edilebildiğini anlattı.

Özdemir, ithal edilen kalitesiz yedek parçaların güvenlik sorunu oluşturduğunu dile getirerek "İnsanların araçlarına çıkma airbag taktırdığını görüyoruz. Bu 'airbag yok' demek. İnsanlar daha ucuza yaptırdığını zannediyor ama kendi hayatını tehlikeye atıyor. Örneğin aracın tamponu yaya çarptığı zaman kişiyi sıçratıp aracın üzerine atacak şekilde tasarlanır. Ama orijinal olmayan o parça aracınıza takıldığında ve yayaya çarptığınızda kişiyi aracın altına alıyor. Yani hafif şekilde atlatacağınız kazalar daha fazla zarara hatta ölümlere neden olabiliyor." diye konuştu.

Araçlardaki hayati önemi bulunan parçaların dahi çıkmasının kullanıldığını vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti: 

"Orijinal parça ile orijinal olmaya parça arasında kalite ve güvenlik olarak çok fark var. Bu açıdan orijinal parça kullanmak çok önemli. Yetkili servislerde bakım yaptırmak sürüş emniyeti açısından çok önemli. Yetkili servislerde kullanılan parçaların tamamı orijinal parçalardır. Dışarıda takılan öyle parçalar görüyoruz ki bunlar insanın canına kast eden ürünlerdir."