Bu trafik kuralının sıklıkla ihlal edilmesinin altında; sürücülerin reflekslerine güvenmesi ve ani fren hareketlerinde dahi mesafeyi koruyabileceği inancı yatar. Oysa önümüzdeki aracın fren yapıp-yapmadığını anlamak, vakit ve tecrübe isteyen bir süreçtir. Zaman zaman zincirleme trafik kazalarına dahi neden olabilen takip mesafesi, kara yolu üzerinde aynı noktada ilerleyen iki araç arasındaki mesafeye denir. Bu mesafenin doğru bir şekilde ayarlanamaması ve hız sınırının aşılması, kazalara neden olur. Bu sebeple 2 araç arasındaki takip mesafesi çok önemlidir.

 Takip Mesafesi Nasıl Ayarlanır?

 Takip mesafesini aracınıza ve yolun vaziyetine göre ayarlamaya özen göstermelisiniz. Bu özen sisli, yağmurlu havalar veya gece sürüşlerinde daha da artmalıdır.

Teknik olarak olması gereken takip mesafesi, hızın yarısı kadar metre olarak geçer. Yani; 100 km hızla ilerleyen bir aracın takip mesafesi 50 m olmalıdır.

Takip mesafesini belirleyebilmenin daha basit bir yöntemi var, bu yöntem 2 saniye kuralı olarak da geçer. Önümüzdeki aracın herhangi bir noktadan çıkışında normal bir tempoyla 100-100 diye saydığımızda, biz de o noktaya varmış oluyorsak doğru bir mesafede ilerliyoruzdur. Belirlenen noktaya 2 saniyeden önce varılıyorsa, hız limitini düşürerek yavaşlamalısınız.

Olması gereken takip mesafesi, araç cinslerine göre değişir; minibüs ve kamyonetler için 3, ağır vasıtalar için 4 olmalıdır.

Takip mesafesi için belirleyici tek unsur hız değildir. Araç cinsi, hava durumu, aracın boş veya yüklü olması, sürüş anındaki trafik yoğunluğu gibi etkenler de önemli detaylardır. Buna bağlı olarak ıslak ve kaygan yollarda takip mesafesi arttırılabilir. 2 saniye kuralı, 6 saniyeye çıkarılabilir.

Takip mesafesinin bazı yerlerde zorunlu olarak korunması gerekir. Çünkü bu yerlerde aracı geçmek yasaktır.

Öndeki Aracı Geçmenin Yasak Olduğu Yerler

-Görüş yetersizliği olan dönemeçler
-Okul ve yaya geçitleri
-Kavşaklar
-Demiryolu geçitleri
-İki yönlü ve iki şeritli tüneller

Hem takip mesafenizi korumanız, hem de yasal hız sınırını geçmemenizi için yasalarca belirlenmiş hız limitlerini bilmekte fayda var.