Geçen hafta Borusan Oto’nun Diyarbakır’da açtığı BMW’nin yeni kurumsal kimliğinin dünyada ilk kez uygulandığı BMW Store’u yakından görme fırsatım oldu. İstanbul’dan hiç de görüldüğü-algılandığı gibi olmayan Diyarbakır’da ayrıca lüks otomobil pazarını da öğrenme fırsatını elde ettim.

Önce Diyarbakır’ın en işlek ve popüler caddelerinden birinde açılan BMW Store’den başlayayım. Diyarbakır’ın plakası olan 21’den yola çıkılarak 21 Eylül 2021’de açılmış. Servis hizmetinin olmadığı, sadece araçların sergilendiği, araçlar hakkında tüm detaylı bilgilerin Diyarbakırlı çalışanlardan alınabileceği 486 metrekarelik butik bir konsept showroom olarak açıklamak mümkün.  Mahabad Bulvarı üzerindeki bu mekanda  BMW otomobillerin yanı sıra özel giyim, aksesuar, bisiklet ve model araçların da sergilenip satılıyor. Güneydoğu Anadolu’da ilk kez bir büyük marka bu yatırımı yapıyor. Bu konseptte Diyarbakır’ın seçilmesinin nedeni tabi ki maddi potansiyeli. Diyarbakır’la birlikte bu proje için düşünülen şehirler arasında Hatay, Trabzon, Denizli de olmasına rağmen, şehrin nüfusu, trafik kayıtları ve il Pazar payları nedeniyle karar Diyarbakır’a verilmiş. Türkiye’deki toplam perakende satışlarında  Güneydoğu’nun payı yüzde 8, sadece Diyarbakır’ın payı yüzde 4 oranında.  Daha detaylı bilgi vermek gerekirse;  yıllık 3 bin araç satılıyor. BMW, Audi, Mercedes ve Audi bu sınıfta en çok satılan otomobillerden. 2014 yılından beri Diyarbakır’da Volvo bayisi ve BMW-MINI  yetkili servisi olarak hizmet veren MSC Otomotiv  yöneticileri,  Jaguar’ın da Diyarbakır’da çok ilgi göreceği inancında. Lüks ve yüksek donanımlı araçların büyük ilgi gördüğü Diyarbakır’da bu müşteri profili yüzde 10 civarlarında. 21 Eylül’de kapılarını açan BMW Store’da şu ana kadar 30 araç satılmış.  Bunlardan 4’ü elektrikli… Yani şu anda hedeflerinin önünde bir rakama ulaşmışlar bile… Benim ziyaretim sırasında 5-6 kişilik müşterinin ziyaretine yakından tanık oldum. Diyarbakır’la birlikte Malatya, Urfa, Mardin, Batman, Tunceli, Elazığ ve Van’ı da kapsama içine alan bu bölge için yıllık 300 araç satışı hedeflenmiş. Müşteri profili de Doktorlar, Hayvancılık ve Çiftçilikle ilgilenenler olarak gözüküyor… Diyarbakır’da dolaştığım süreçte lüks araçlardaki 21 plaka azlığı dikkatimi çekti. Genelde 34 veya 06 plakaları gördüm. Yöre halkı çeşitli nedenlerle 21 plaka almayı tercih etmiyorlarmış. 20 satıştan 4’ü 21 plaka almayı tercih ediyormuş. BMW Oto çalışanları özellikle sattıkları araçlarda 21 plakanın olmasına önem verdiklerini söylüyorlar. 21 plakalı aracın Diyarbakır yollarında dolaşmasının önemini vurguluyorlar. Diyarbakır’daki BMW Store’da 4 asıl çalışan, 5 de destek çalışanla 9 kişi görev yapıyor. Fırat ve Dicle nehirleri arasında yer alan Diyarbakır  BMW Store’da 2 çalışanın Fırat ve Dicle isimlerini taşıması da dikkatimi çeken bir başka nokta oldu. Çalışanların tamamı da Diyarbakırlılardan oluşuyor.

Yöneticiler ne diyor?

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, dünyanın sayılı konsept tesislerinden olan BMW Store’u, Diyarbakır’a taşıyarak bu ayrıcalıklı deneyim merkezini Diyarbakır’da hayata geçirmenin gururunu ve heyecanını yaşadıkları belirterek; “Borusan Oto Diyarbakır gibi yeni ve modern showroom örneklerini önümüzdeki günlerde Denizli ve Trabzon’daki yatırımlar takip edecek. Otomotiv perakendeciliği açısından da önemli bir dönüm noktası olduğuna inandığım bu tesisin Diyarbakır’a ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diyor…

Borusan Oto Genel Müdürü Simay Alsan da, Diyarbakır ile birlikte Borusan Oto’nun hizmet verdiği il sayısının 7’ye, hizmet noktasının ise 11’e yükseldiğini belirterek; “Diyarbakır’ın en merkezi noktalarından birinde yaptığımız bu yatırımı tamamlayarak, BMW’nin en yeni showroom konseptiyle Borusan Oto Diyarbakır’ı hizmete açmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu yeni konsept BMW showroomumuzla, Diyarbakır’la birlikte Mardin, Elazığ, Batman gibi çevre illerdeki BMW tutkunlarına da daha yakın olmayı amaçlıyoruz. Tesisimizde BMW’nin elektrikli modellerini de Diyarbakırlıların beğeni ve deneyimine sunuyoruz. Ayrıca şarj istasyonumuzla da şehirdeki önemli bir ihtiyacı karşılıyor olacağız.” diyor…

Borusan Oto’nun Diyarbakır’daki BMW Store adıne verdiği showroomda hep Diyarbakırlılar çalışıyor. Dicle, Ebru, Ferhat, Süleyman ve Fırat toplam 9 kişilik bu ekibin bir parçasını oluşturuyor.

Diyarbakır’ın en işlek caddelerinden birinde açılan BMW Store’u otomotiv editörümüz Ahmet Çelik ziyaret etti.