Maranello'nun dayanıklılık yarışlarının zirvesine dönüşünü simgeleyen LMH prototip yarışçısı Ferrari 499P'de olacaklar. İki adet 499P otomobil, Le Mans 24 saat yarışı da dahil olmak üzere 2023 Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'nda en iyi Hypercar kategorisinde yarışacak. 499P, Ekim 2022'de Imola pistinde küçük bir medya grubuna tanıtıldı. CAR arabaya çok yakındı ve Ferrari'nin GT spor aktiviteleri başkanı Antonella Coletta ile konuştu. Prototipin dramatik tasarımı, kısmen aerodinamik ve kısmen de Ferrari'nin Centrol Stile tasarım stüdyosu tarafından şekillendirildi; kırmızı/sarı dış görünümü , 1970'lerin başındaki son Le Mans arabası olan 312P'yi yansıtıyor.

Ferrari 499P'ye hangi motor güç veriyor?

Kökleri muhteşem 296 GTB ve 296 GTS hibrit süper otomobillerde bulunan motora dayanan 3,0 litrelik çift turboşarjlı bir V6 . Elbette tam olarak aynı ünite değil, ancak motorun mimarisi ve çift turbo 'sıcak V' tasarımı çok benzer. Coletta, "Aşağı yukarı tüm Ferrari'ler - yol arabaları, F1 - altı silindirli" diyor. "Bu bizim stratejimiz ve bu nedenle bu seçimi yaptık."499P, ön tekerlekleri tahrik eden tek bir elektrikli motor ve arka tekerlekleri motorla çalıştıran bir hibrittir. V6, hibrit aktarma organının toplam 819bhp ürettiği 296'da yolda olağanüstü hissediyor. 499P Le Mans otomobili, yönetmeliklere uygun olarak toplam 500kW (671bhp) güce sahip. Ön e-aks, koşullar izin verdiğinde ön tekerleklere 268bhp'ye kadar dağıtabilir. Karmaşık bir kablolu fren sistemi, yavaşlama sırasında ön akstan enerjinin geri kazanılmasına yardımcı olur ve sürtünmeli frenler, özel olarak tasarlanmış karbon disklerdir. Motor, arkada yedi vitesli bir sıralı şanzımandan geçiyor. Çift salıncaklı, itme çubuklu arka süspansiyon vites kutusuna ve öndeki aynı düzen karbon fiber monokok için monte edilmiştir. 499P'nin minimum ağırlığı 1030 kg'dır. 499P mühendislerinin aracın teknolojisi konusunda Ferrari'nin F1 takımıyla işbirliği yapıp yapmadıkları sorulduğunda Coletta, "F1'in pilini aldık, pil bilgisini aldık." Gerisi tamamen yeni.

Le Mans yarışlarında yeni bir dönem

Dayanıklılık yarışlarının düzenleyicileri kısa bir süre önce teknik kural kitabını yeniden yazarak, çok sayıda ünlü üreticinin geri dönmesini sağladı. Buna, Porsche ve  Peugeot gibi markalar da dahildir  , ikincisinin  9X8 Hypercar'ı çoktan yarış çıkışını yapmıştır. Toyota  ve butik üreticisi Glickenhaus da Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'nda (WEC) şimdiden kendi Hiper Arabalarıyla yarışıyorlar. Hypercar kategorisi iki sınıfa ayrılır: LMH ve LMDh. Ferrari (Peugeot, Toyota ve Glickenhaus ile birlikte) ilkinde yarışırken, Porsche ikincisine katılmayı seçti. LMH sınıfı, üreticilere arabalarının her öğesini tasarlama ve üretme konusunda teknik özgürlük sağlarken, LMDh sınıfı, giriş yapanların üçüncü taraf bir üretici tarafından sağlanan 'özel' bir şasi ve önceden belirlenmiş bir tak ve çalıştır hibrit sistemi kullanmasını gerektirir. LMH, LMDh'den çok daha maliyetlidir, ancak daha fazla teknik özgürlük sağlar; LMDh daha ekonomiktir ancak mühendislik yaratıcılığı için daha az kapsam sağlar. Bununla birlikte, Performans Dengesi düzenlemeleri, her iki sınıfın da mutlak zafer için savaşmasını sağlamak için en hızlı arabaların performansını azaltacaktır. Bu, bazı çevrelerde tartışmalara neden olan bir kavramdır.

Ferrari neden LMDh yerine LMH'yi seçti?

Coletta: "Çünkü Ferrari için TÜM aracı, tüm parçaları yapmak önemlidir." Ferrari bir inşaatçı ve bizim için arabanın bir parçasını satın almak bizim felsefemiz değil. Hayır, kurallar bize tüm arabayı yapma şansı verdiğinde prototip sınıfına geri dönmeye karar verdik.' Bu, Ferrari'nin Performans Dengesi formülünün LMDh kategorisinde takımlara ve üreticilere sağlayabileceği eşitlik konusunda endişelenmemesi gerektiği anlamına gelmiyor. Enzo Ferrari'nin düz bir oyun alanında rekabet eden garagistalardan ne yapmış olabileceği merak ediliyor. Bununla birlikte, Ferrari'nin LMH dışında herhangi bir sınıfa girmesi doğru olmaz. Coletta'nın belirttiği gibi: 'Bu araba, Ferrari teknolojilerinin bir manifestosudur. Bunun için arabanın parçalarını %100 oluşturmamız gerekiyor. Ve LMH'de rekabet etmek LMDh'den daha maliyetli olsa da, eski, son derece pahalı LMP1 sınıfından daha uygun fiyatlı bir formül, bu da üreticileri La Sarthe'ye geri dönmeye motive eden faktörlerden biri.

Ferrari'nin Le Mans'ı kazanma şansı ne kadar yüksek?

499P'nin ortaya çıkışındaki atmosfere bakıldığında, Maranello'nun umutlu ama gerçekçi olduğunu söylemek uygun görünüyor. Coletta, "Elbette kazanmak isteriz ama bunun çok zor olacağını biliyoruz," diyor. "Sahip olduğumuz tüm bilgileri rayına oturtacağız." Ferrari, 1970'lerden beri Le Mans'ta en üst sınıfta yer almıyor olabilir, ancak bu, modern çağ dayanıklılık yarışlarına yeni başlamış gibi değil. GTE sınıfının en iyi üreticilerinden biri oldu, WEC şampiyonasını ve Le Mans'taki o sınıfı birçok kez kazandı. 'Bu bizim hayatımız; uzun yıllar dayanıklılık yarışında kaldık,' diyor Coletta. "Prototip sınıfının bizim için yeni olduğunu ve muhtemelen ilk yarışın çok zor olacağını biliyoruz." Umarım diğerlerine göre maksimum güce sahip olmadan kazandığımız GT sınıfında geçmişteki gibi bir fark yaratırız. Gelecek sezonun herkes için zor bir sezon olacağını düşünüyorum. Daha uzun süredir orada olan yarışmacılar diğerlerinden daha fazla şansa sahip olacak. Her halükarda 2024 harika bir sezon olacak, 202 için çok çalışıyoruz ve göreceğiz. Ferrari zaman açısından biraz geride. 499P ile ilk testi Temmuz 2022'de gerçekleşti. Örneğin Toyota, iki üretici pistte gerçek anlamda karşı karşıya geldiğinde, Hypercar sınıfında yararlanabileceği büyük bir yarış deneyimine sahip. Coletta, "Tutarlı olmamız gerekiyor" diyor. 'Güvenilirliğin elde etmemiz gereken en önemli sonuç olacağını düşünüyorum. Ve tabii ki pistteki hızdan sonra. Ama diğer üreticilerle rekabet edebileceğimizi düşünüyorum bu araca elimizden gelenin en iyisini yaptık. Ferrari, Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'nda çok yıllı bir program taahhüt etti - ancak şu anda tam olarak ne kadar süreceğini doğrulamayacak.

Le Mans'ta kaç tane Ferrari 499P yarışacak ve onları hangi takım sahaya çıkaracak?

GTE sınıfında Ferrari'nin arkası fabrika destekli arabalarını kullanan AF Corse ekibi, fazladan Ferrari fabrika personeli ile desteklenen bir ekiple de olsa 499P'ye bakacak. 2024'ten sonra Ferrari, bağımsız takımlara daha fazla araç satmaya çalışacak, ancak 2023 için tamamen fabrika destekli iki araca odaklanacak. Takımın resmi adı Ferrari AF Corse olacak.

Ferrari 499P'nin ilk yarışı ne zaman?

17 Mart 2023'te Sebring'in 1000 mili. Ferrari şimdiye kadar iki adet 499P üretti ve bunlar 2023 Dünya Dayanıklılık Şampiyonası sezon açılışı öncesinde kilometrelerce test yapıyor. Arabalar şimdiye kadar 6000 milden fazla testi tamamladı.

Araba neden 499P olarak adlandırılıyor?

Geçmişteki Ferrari spor yarış arabalarına biraz benzeyen P, prototip anlamına gelir ve sayı, motor silindirlerinin her birinin cc cinsinden boyutundan gelir. 1970'lerden bu yana bir Ferrari'nin Le Mans'ta galibiyet teklifine en yakın şey, Dallara ve Momo ile birlikte üretilen ve 1990'larda ve 2000'lerin başında özel takımlar tarafından yarışılan bir spor prototipi olan 333SP idi. O da motorunun 333 cc'lik üniter kapasitesinden sonra adını almıştır.