Kağan Dağtekin:
 
Markanın ayağını yere bastırdık
 
Doğan Grubu olarak otomotivin yavaş yavaş mobiliteye evrildiği bu dönemde portföyümüzü ya da yolumuzu çizmeye gayret ediyoruz. 2019 ile kıyaslayınca kombine bakış açısıyla 20 katından fazla cirosal anlamda büyümüş durumdayız. Tabii ki kur etkisiyle biraz desteklendi cirosal durumlar ama takdir edersiniz ki iyi bir tempo yakaladık. Bunu sadece büyümek olarak görmemek lazım. Çeşitlenerek büyüdük. Hem ürün ve hizmetlerimizde hem marka portföyümüzde birçok yeniliği de birlikte götürmeye çalışıyoruz.  MG markası, Türkiye’de yaklaşık 1,5 sene önce yeniden doğdu, hepiniz çok iyi biliyorsunuz. 1,5 senede önce elektrikli araçlarla, o elektrikli araç rüzgarını da arkasına alan bir iletişim stratejisiyle markanın ayağını yer bastırdık. Şimdi artık vites artırıyoruz ve uzunca zamandır beklediğimiz ve markayı pazar payı anlamında da adet anlamında da farklı bir lige taşıyacak HS modelimizi Türkiye’ye getirmek nasip oldu.
 
Tibet Soysal:
 
Çok acele etmiyoruz
 
İlk etapta elektrikli araç pazarından 2021’de 11,2’lik bir pay almamız SAIC dünyasından da çok dikkat çekti. Zaten bizim  HS’i bugün getirip Avrupa’daki ilk lansmanını yapıyor olmamızın sebebi de biraz bu başarılara bağlı. İlk gelen araçlarımızın çoğunu zaten ön satışla sattık, yaklaşık yüzde 85 kadarını ve neticesinde pazar paylarındaki artışlar beraberinde geldi. Pazar temsili olarak da baktığımızda MG markasıyla ilgili çok acele etmiyoruz gerçekten de bizim kapımızı çalan, Türkiye pazarında da ticaret erbabı bayiler olarak çok kişi var.  Şu anda 15 adet temsil deneyim noktamız var. Önümüzdeki sene de 2023 yılında yine seçici olarak yatırımlarımıza devam ederek 23 deneyim noktasında müşterilerimizle buluşuyor olacağız.
 
Tibet Soysal:
Agresif büyüme
 
MG de gerçekten çok agresif büyüme hedefleri olan bir marka. Dünyada 2024 yılı 100’üncü yılı olacak MG’nin. 2024 yılında 1 milyon araç satış hedefine ulaşmak gibi bir hedef konmuştu. Bunu bu sene içerisinde başardı MG, 1 milyon araç satışına ulaştı. Yeni hedefler koyuyorlar. 2024’te 100’üncü yılında 100 ülkede olma artı bir senede 1 milyon araç satma gibi yine bizim hoşumuza giden hedefler koyuyorlar.
 
Kağan Dağtekin
 
En yüksek Pazar payına ulaştık
 
 
MG markasının Türkiye’ye girişi sizlerde çok iyi hatırlıyorsunuz 1 Ocak’ta 2021’de başlayan bir serüven oldu. İlk sene biz 468 adet sattık. %100 elektriklide MG markasının Avrupa’daki en yüksek Pazar payına sahip ülkesi olduk. Bu da 6 ay gibi kısa bir sürede tüm dikkatlerin üzerimizde toplanmasını sağladı.
 
 
 
 
 
Tibet Soysal:
 
Amiral gemimiz olacak
 
Gerçekten çok beğenilen hem algısı hem de kalitesi müşteriler nezdinde çok çok yukarı konumlanan şarj edilebilir hibrit modelin benzinli modelin benzinlisi olan HS’i getirdik. HS, bize vites yükseltecek ve amiral gemimiz olacak.
 
 
 
Tibet Soysal:
 
Erler meydanındayız
 
Burası benzinli araçlar ve özellikle de SUV kısmı için erler meydanı diyoruz. Biz bu erler meydanına çok iddialı, çok rekabetçi bir modelle giriyoruz. Türkiye SUV pazarının gelişimini görüyorsunuz. Gerçekten geçen sene yüzde 30’un üzerine çıktı. SUV kombinasyonu açıkça ortaya çıktı. Bu sene de yüzde 40’ı geçti bile. Bir de bu seviyelerde bu seneyi bitirecek diye öngörüyoruz. SUV pazarı içinde de tabii ki C-SUV’lar önemli bir yer kaplıyor. Yüzde 50’nin üzerinde bir pay. Rekabetin olduğu kısım gerçekten büyük bir pazar. Toplam adet olarak da baktığımızda C-SUV gerçekten 100.000 adetlerin üzerinde bir pazar. Bu sene de pazarın bu bölümü zaten Ekim sonunda bile 100.000 adeti geçti. Ben tahmin ediyorum 130.000 adet civarı yılı bitecektir. Dolayısıyla bu segmentte şimdi biz çok ihtişamlı bir model deniyoruz. Gerçekten ihtişamlı bir araç çünkü. Aracın iç hacminin büyüklüğü, sessizlik çok etkileyici konfor özellikleri gerçekten.  Bu pazarda segmentten bahsettim. Pazarın o en aşağıdaki Dacia ve Fiat gibi daha ekonomik 2 oyuncusunu çıkardığınızda asıl rekabetin döndüğü kısım bu fiyat mertebelerinde ve bu kısmın da yüzde 50’si 900.000 - 1.100.000 TL aralığında satılıyor. Pazarın yüzde 50’si buralarda.  Biz de burada iddialı bir giriş yapmak istedik. Bizim aracımızın uzunluğu ve iç hacmi sınıfının çok üzerinde ve pazara iddialı fiyatlarla giriyoruz. Luxury modelimiz 1 milyon TL’nin altında. HS Comfort modelimiz ise 900.000 TL’nin altında olacak fiyatla giriyoruz. Biraz zorladık sistemi fiyatlarımızı buralarda tutabilmek için. Gerçekten de çünkü biraz premium, ulaşılabilir bir premium var olma iddiamız var, bir tarafı duruşumuzla, fiyatlarımıza bunu desteklemeli. Bu konuda çok özen gösteriyoruz.
 
 
Gelecek satış hedefleri hakkında
2023’te 4.000 adetlik hedefi koyduk. 2024, 2025’i de koyduk. HS’in göstereceği performansa bakarak bu rakamları konuşabiliriz ama şu sene 10.000 adet satarız diye konuşmuyoruz. Türkiye’de yaşayan birisi olarak da eğri oturalım, doğru konuşalım, çok büyük konuşmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Şu pazar payını yaparız demek doğru olmayacaktır. Sonra yediğimiz lokma boğazımızda kalmasın. Ama görünen o ki, biz bu rekabet koşullarında bu fiyat seviyesiyle C SUV segmentinde önemli bir oyuncu haline geleceğiz ve bizi 10 bin adetlere taşırken HS çok önemli bir silah olacak. İlla çok adet satacağız konusunda da çok ısrarcı değiliz. Çünkü bu markanın bütün albenisini yok eden bir şey. Ekstra 500 adet daha satılması için yapılan o kadar çok şey var ki, filoda yaptığınız bir operasyonla o adedi bir günde satıyorsunuz ama 6 ay boyunca kendi piyasasını, dün alan müşteriyi bozmuş oluyorsunuz. O tip bir şey içine girmeyeceğiz. Kendi akışında, tadında bir gaz hareketiyle pist yarışı yapacağız, ralli yapmayacağız.