Firmalar bugün (1 Ekim)  tarihinden itibaren AB'de uygulanan emisyon standartlarına göre üretim yapmaya başlıyor. Böylece AB'de 2017'de devreye giren gerçek sürüş şartlarında çıkan emisyonlarla ilgili düzenleme Türkiye'de de geçerli olacak. Yurtdışına ihraç ettikleri otomobillerde AB standartlarına uygun üretim yapan firmalar, iç pazarda satışa sundukları otomobillerde de aynı emisyon değerlerini karşılayacak.
Başta Tofaş ve Oyak Renault olmak üzere Türkiye'de üretim yapan firmalar, Eylül 2019'da yürürlüğe girecek emisyon takviminin 1.5 yıl daha uzatılmasını istemişti. Sanayi Bakanlığı hemen bir karar vermek yerine, firmaların taleplerini kamuoyunda tartışmaya açtı. Kamuoyundan gelen değerlendirmelerin ardından, erteleme talebine olumsuz yanıt verdi. Ancak, bu karar otomotiv sektörünü ikiye böldü. Üretici firmalar hayal kırıklığı yaşarken birçok firma Bakanlığın kararını alkışladı.
Gazeteci Ufuk Sandık’a açıklama yapan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Halkımızın sağlığının Avrupalılardan daha az kıymetli olmadığını gösterdiler. Bugüne kadar her geçiş dönemi son dakikada 2-3 yıl ertelenirdi. Adeta hazırlık yapan markalar cezalandırılır, hazırlık yapmayanlar ise ödüllendirildi. İlk defa bu kararla bakanlık bakış açısının farklı olacağının mesajını verdi. Artık Türkiye'de otomotiv teknolojileri, dünya teknolojileriyle paralel hale gelecek. “ dedi.
FİYATLARA DEĞİŞEBİLİR!
İç pazar için üretilen otomobillerin motor teknolojilerinde yenilik olmasından dolayı fiyatlarda değişiklik beklentisi ortaya çıktı. 1Bugünden itibaren dizel motora sahip iç pazara üretim yapan