Avrupa’da Euro7 emisyon uygunluklarının 18 ay öne alınmasıyla dizel motorlu otomobillerin sonu yaklaştı. Üreticiler de buna hazırlanarak, yeni dizel motorlu otomobiller üretmemeyi tercih ediyor. Piyasaya yansıyan bu gelişme Almanya’da sonuçlarını vermeye başladı. Yeni otomobille satışlarında elektrikli araçlar dizel satışlarından daha fazla.

Geçtiğimiz sene Almanya’da elektrikli otomobillere olan talep arttı ve Avrupa’nın en büyük pazarındaki satışların neredeyse büyük çoğunluğuna ulaştı.

Almanya yeni otomobil satışlarında yüzde 17,7 ile bataryalı elektrikli otomobillerin pazar payı, yüzde 17,8 olan dizel arabaların payının çok az gerisinde bulundu. Plug-in hibrit otomobiller pazarın yüzde 13,7’sini oluştururken, en büyük payı yüzde 32,6 ile benzinli otomobiller aldı.

Almanya’da yeni otomobillerin satışları 2021 yılına göre yüzde 1.1 artarak; 2.65 milyon adete ulaştı. Tesla satışları yüzde 76 gibi dikkat çekici bir oranda artış gösterdi. Bunda Berlin’de açılan fabrikada üretilen Tesla’lar başrolü oynadı.

2022 yılında satışlarındaki yüzde 1,8’lik düşüşe rağmen Volkswagen; Almanya’nın en çok satan markası oldu. Satışları yüzde 8,3 artan Mercedes-Benz ikinci en çok satan marka oldu. Audi yüzde 17’lik hacim artışı ile üçüncü sırayı aldı. Satışları yüzde 5,7 düşen BMW markası dördüncü sırada yer aldı. Opel 5 numara oldu. Kayıtları yüzde 11 düştü. Aralık ayında Almanya otomobil ve ticari araç toplamında satışlar yüzde 38 artarak 314.318’e yükseldi.