VW Grubu'ndaki skandal, Avrupa'da dizel motorlar için sonun başlangıcını tetikledi. Sadece bu da değil, giderek daha sıkı hale gelen emisyon düzenlemeleri petrol kullanan araçları yok olmaya karşı daha da savunmasız hale getiriyor, bu nedenle birçok otomobil üreticisi daha küçük araçlarda dizel sunmayı çoktan bıraktı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği tarafından açıklanan Haziran ayı satış rakamları gçsteriyor ki dizel otomobillere olan talep düşüş eğiliminde.
Avrupa Birliği ülkelerinde dizellerin pazar payı geçen ay yüzde 13,4'e geriledi; bu oran Haziran 2022'de elde edilen yüzde 17,4'lük oranın oldukça altında. Zayıf talep, tamamen elektrikli araçların ilk kez dizelleri geçmesini sağladı. Nitekim, sıfır emisyonlu araçlar toplam payın yüzde 15,1'ini oluştururken, bu oran Haziran 2022'de yüzde 10,7 idi. Kendi kendini şarj eden hibritler de yüzde 24,3'lük pazar payı sayesinde dizellerden daha popüler oldu.
ACEA çalışmasına göre benzinli araçlar, tüm satışların üçte birinden fazlasını, yüzde 36,3'ünü oluşturarak şimdilik birinci sırada yer alıyor. Bu da 379.067 araca ya da 2022 Haziran ayına kıyasla yüzde 11 daha fazla araca tekabül ediyor. Satış rakamları artmış olsa da, elektrikli araçların yükselişi nedeniyle pazar payı aslında yüzde 38,5'ten yüzde 36,3'e düştü.
Dizeller Avrupa Birliği'nde giderek gözden düşse de Avrupa Dizel Üreticileri Birliği (ACEA) Almanya'da ve Orta Avrupa pazarlarında satışlarda yüzde 10,3'lük önemli bir artış olduğunu belirtiyor. Haziran 2023'te geçen yılın aynı ayına kıyasla en büyük büyüme (yüzde bazında) Romanya'da gerçekleşmiş ve yeni dizel araç satışları yüzde 22,4 oranında artmıştır.
Genel olarak, AB'de yeni otomobil satışları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 17,9 artarak 5,4 milyon araca ulaştı, ancak bu rakam pandemi öncesi 2019'un ilk yarısına kıyasla hala yüzde 21 daha düşük. ACEA, tedarik zinciri darboğazlarının giderek daha az sorun teşkil ettiğini, ancak insanların bazı modeller için hala uzun süre beklemek zorunda olduğunu belirtiyor.
Euro 7 düzenlemelerinin 2025 yılında yürürlüğe girecek olmasıyla birlikte, otomobil üreticilerinin elektrikli araçlara geçişi hızlandırmasını bekliyoruz. Başka bir deyişle, satışta daha az saf içten yanmalı araç olacak. VW Grubu, B segmenti otomobillerin tehlikede olduğu konusunda uyardı, çünkü motorlarını daha sert mevzuata uyacak şekilde ayarlamak bu modelleri çok pahalı hale getirebilir.
2035 yılından itibaren AB'de faaliyet gösteren otomobil üreticileri zararlı emisyon üreten yeni otomobiller satamayacak.