Hedefler büyük
“2022 Nisan ayında global CEO’muz Vincent Cobee Türkiye’ye geldi. Oradaki geliş amacı Türkiye’ye ne kadar çok güvendiğinin altını çizmekti. Citroën dünyasında Türkiye bugün yedinci ülke konumunda. Global satışlarda bütün Citroën markası yüzde 14 oranında daralmışken, Türkiye’de satış anlamında bir şey kaybetmedik. Bu ne demek? Aslında marka globalde Türkiye’yi daha fazla destekliyor demek. 2022 yılında 2021 yılına göre paralel bir satış elde ettik, amacımız beşinci ülke durumuna gelmek; çok da uzak değiliz aslında. Şimdi yedinci ülke konumundayız. Peki hangi ülkeleri geçeceğiz? Sizden gelen sorulardan bir tanesi buydu. Bay Cobee Almanya ve İngiltere’yi geçeceğimizi düşünüyor. Kendisi öyle bir hedef koymuş ilk 5 ülke olmamız için.”
Müşterilerimiz 100 üzerinden memnuniyetini 97 puan vererek yanıtlamışlar. Tabii ki amacımız 100’e erişmek, hala gidilecek yol var ama son 4 seneyi düşündüğümde gerçekten ciddi anlamda bir iyileşme olduğunu söyleyebilirim.
 
 
Büyüyen bayi ağı
Bütün bu tedarik sıkıntılarına rağmen bunu teşkilatımız başarabildi. Teşkilatımız derken her geçen gün yeni bayilerimiz aramıza katılıyor, bunu da yeri gelmişken belirtmek isterim. 2022 senesinde Citroën bayii ağına 9 tane yetkili satıcı katıldı. Şu anda marka olarak Türkiye’nin yüzde 93’ünü kapsıyoruz. Citroën markasını ilk devraldığımızda o dönemki bayii teşkilatı Türkiye’nin sadece yüzde 59’unu kapsıyordu. Şimdi ise yüzde 93’ünü kapsar hale gelmişiz. Dolayısıyla teşkilatımız her geçen gün güçleniyor. 62 tane yetkili satıcı noktasında faaliyet gösteriyoruz. Dolayısıyla her geçen gün daha fazla müşteriye artık Citroën’i ulaştırabilir nitelikteyiz.
 
Büyüme sözünü tuttuk
2022 yılının başında 40.000 adede ulaşmayı hedefliyoruz demiştim ama maalesef tedarik sıkıntıları sebebiyle 29.000 adet civarında 2022 yılını tamamladık. Bu rakamın içinde tabii ki Ami’yi saymıyorum. 29 bin adetlik satışın yaklaşık 22 bini binek otomobil, yaklaşık 7 bin tanesi ise ticari araçtı. Tabii bu rakama bir de Ami satışlarını da eklediğimizde 2022 yılında toplam satışlarımız 30 bin seviyesine ulaşıyor. Sonuçta istediğimiz adetlere her ne kadar ulaşamasak da en azından teşkilatımıza verdiğimiz büyüme sözünü tutabildik.
 
2023 hedefleri
Şimdi 2023’ü değerlendirecek olursak, Yine 780 bin adetlerde bir pazar gerçekleşir diye düşünüyoruz ama bu sefer pazar paralel seyrederken bizim Citroën olarak hedeflerimiz çok daha büyük. 2023 yılında Citroën Türkiye olarak binek ve ticaride toplam hedefimiz 49.250 adetlik satışa ulaşmak. Bir de bunun üzerine 3.000 adet Ami satışı gerçekleştirmek. O zaman da markanın toplam satışı 50 bin adet seviyesinin üstüne çıkıyor. Yani Ami’yi satış hedefine de dahil edersek toplam satış hedefimiz 52 bin adetin üstüne çıkıyor. Bu sonuçlara erişirsek 6.3’lük bir pazar payı yapmış olacağız. Bu pazar payı hedefi içinde tabii ki bir otomobil segmentasyonu içerisinde dahil edemediğimiz Ami yer almıyor.
 
Büyük markaların önüne geçmek
Şimdi kimin ne kadar satacağını şu anda bilmiyorum ama yüzde 6.3’lük pazar payı bizi birçok büyük markanın aslında önüne taşıyacak gibi duruyor. Tedarik belirleyici olacak orada.
 
Ami hedefi 3’e katladı
Biz Ami modelini 6 şehirde satıyoruz; İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Antalya ve Muğla. Turistik şehirler olduğu için. Ama bu sene satış noktalarını genişletme hedefimiz var. Adet ilk başta küçüktü. İlk başta hemen hemen 1000 adet sattık. Şimdi satışları üçe katlayacağız. 2023’de 3 bin adet satarız.
 
 
 
Türkiye’nin önemi
Haziran ayında bu sefer C4 X’in dünya prömiyerini yaptık. Bu lansmanda da özellikle C4 X’in başarısı için Türkiye’nin ne kadar kilit bir öneme sahip olduğunun altını çizmişti. Uluslararası basın lansmanında yine davetli ilk ülke Türkiye idi. Dolayısıyla C4 X’in global başarısında Citroën Türkiye olarak sorumluluğumuz gerçekten büyük. C4 X, Madrid’de üretilen bir model. Madrid fabrikası, grup markaları içinde sadece Citroën’e özel üretim yaptığı için tedarik anlamında biraz daha elimizin rahat olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki bütün çalışmalarımızın ana amacı müşteriyi memnun etmek, bunun altını hep çizerek söylüyorum. Her zaman mutlak müşteri memnuniyetini hedefliyoruz ve her geçen gün de daha güzel sonuçlara varıyoruz.
 
 
 
Satılan beş Citroën’den bir tanesi C4 X olacak.
Özetle 2021 yılı Citroën markasının ülkemiz tarihindeki rekor satış rakamına imza attığı bir yıldı. Bu sene toplamda 52 bin adet satışla çıtayı daha yukarılara taşıyarak markanın ülkemizdeki rekor satış adetine ulaşmasını amaçlıyoruz. Bu rekora giden yolda da en büyük pay aslında yeni modelimiz C4 X olacak. 2023 senesinde toplam 10 bin adet C4 X satmayı amaçlıyoruz. Satılan beş Citroën’den bir tanesi C4 X olacak. Tabii daha fazla araç alabilirsek daha da fazla satabileceğimize inancımız tam.  C4 X ile de bir ilke daha imza atıyoruz. Bir model ilk defa hem benzinli hem dizel hem de %100 elektrikli motor versiyonuyla aynı anda müşterilerin beğenesine sunuluyor.   Bunun da muazzam bir seçme özgürlüğü sunacağını düşünüyoruz. Yeni C4 X satışlarının yüzde 10’unun ë-C4 X yani yüzde 100 elektrikli versiyon olmasını bekliyoruz. Bununla birlikte benzinli versiyonunun yüzde 55, dizelin ise yüzde 35 paya sahip olmasını bekliyoruz.