Clio’nun reklam sloganı olan “Benzersiz”i kullanarak “Renault Clio ile Benzersiz Kültür Turu” çerçevesinde ülkemizin gizli kalmış bölgeleri tanıtılıyor. OTODERGİ’nin eylül sayısıyla birlikte başlayacak olan yazı dizinin ilki  Ankara’nın saklı gölü, kuş cenneti ve Beypazarı üçgenini işliyor. Anıtkabirden başlayan bu turda; Nallıhan Kuş Cenneti, Ankaralıların bile pek bilmediği Sarıyar Baraj Gölü ve Konakları ve pazarıyla ünlü Beypazarı anlatılıyor. 


Ankara'da bulunan Sarıyar Hasan Polatkan Baraj gölü, güzelliğiyle görenleri hayran bırakıyor. Göl üzerinde gezintiye çıkanlar, oluşumunu yüzyıllar önce tamamlayan gökkuşağını andıran sedimanter kayaçlarını ve tarihi kalıntıları da yakından görme imkanı buluyor. Başkent'in saklı güzelliklerinden olan Nallıhan'daki Sarıyar Hasan Polatkan Baraj gölü, güneşli havalarda vatandaşların uğrak yerlerinden biri oluyor. Gölde yapılan tekne gezisine eşlik eden rengarenk sedimanter kayaçları ve Bizans dönemine ait kalıntılar, tarihe ve doğaya merakı olan herkesin ilgisini çekiyor. Baraj gölü farklı balık türlerine de ev sahipliği yapıyor. Bölge halkı tarafından “İsrail sazanı” olarak isimlendiren balık çevre halkı için önemli bir gelir kaynağı. Yurt dışına da ihraç edilen bu özel lezzeti tatmak isteyen vatandaşlar ise Çayırhan Mahallesi'nin yolunu tutuyor. Henüz bilinirliği çok olmayan bu saklı gölü keşfeden bir daha vazgeçemiyor. Balıkçıların yıl içinde tonlarca balık tuttuğu göl, hem ilçede yaşayanlar için önemli bir gelir kapısı hem göl üzerinde yaşayan kuşlar için ekosistemin devamını sağlıyor. Baraj yapımı öncesi ve sonrasında sebze yetiştiriciliği Sarıyar’ın önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Sarıcakaya ilçesinden sonra yörede turfanda sebzeyi ilk çıkartan köyümüz Sarıyar’dır. Nallıhan’da en güzel turşuyu bu köyün kadınları kurar. Bugün tarımla daha çok yaşlı kuşaklar uğraşmaktadır. Gençler ise sanayide ve hizmet sektöründe çalışmaktadırlar.

Benzersiz rotada, benzersiz özellikler

Beşinci nesli ile Türkiye’de üretilmeye devam eden Yeni Renault Clio, yerli üretim özelliği ile kültürün rotasının  bir parçası oldu. Tükiye’de otomotiv gazetecileri tarafından bu yıl “Yılın Otomobili” seçilen Yeni Clio, kişiselleştirilebilen karakteri ile aile, şirket, seyahat gibi kelimelerin eşleştiği bir otomobil haline geldi. Bir de işin içine sportif görünüm dahil olunca genç kitlelere daha çok hitap eden bir model oldu.   Yeni Clio’nun benzinli motor seçenekleri arasında 1.0 SCE, 1.0 TCe ve 1.3 TCe yer alıyor. Bu motorlar 72 ila 130 beygir arasında değişen güç seçenekleri ile sunurken, 1.5 litrelik Blue dCi dizel motor, 85 ve 115 bg güçlerinde tercih edilebiliyor.  

Bu turun gerçekleştirildiği Yeni Clio, 1.3 litrelik TCe motoru ile 130 HP güç ve 240 Nm tork değeri ile, sunulan en güçlü üniteye sahip. Çift kavramalı EDC otomatik şanzımanla kombine edilen Clio, sunduğu üstün performans ve iletişimi yüksek direksiyon yapısı ile sürüş keyfini zirveye taşıyor. Otoyol sürüşlerindeki yüksek hızlarda dahi yol tutuşundan ödün vermeyen Yeni Clio, güvende hissettiriyor. Rotamız boyunca bozuk ve düzgün asfalt tipleri arasında uzun bir mesafe kat ettik. Yolculuğuzun sonunda akılda kalan en belirgin ifade konfor ve sürüş kalitesi oldu. Virajlı yollarda direksiyon arkasından yönetilebilen şanzıman ve dinamik sürüş karakteri birleşimi sportif sürüşleri de mümkün kılıyor.