Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu’nun bir süredir yaptığı açıklamalar bayi teşkilatını rahatsız ediyordu. Ancak Başkan’ın son şahsi önerisi bayilerin tepkisine yol açtı. Başkan Murat Şahsuvaroğlu son olarak “Nisan ayında bayiler 10 gün kapansın” önerisini bulundu. Bunun üzerine görüştüğümüz bayiler genel olarak tepkilerini şöyle dile getirdiler. Görüştüğümüz bayiler;

“Evet çalışanlarımızın sağlığı hepimizin önceliği. Sağlığımız çok önemli. Ama bu Başkanın önerisi herkesi kapsayan bir karar olması lazım. Çok acil konular için de nöbetçi bırakılabilir. Ancak zaten bir süredir algı bu yönde. Yani müşteri bayilere neredeyse gelmiyor. Böyle bir söylem bizim plazalarımıza tamamen gelmemeye de sürükleyebilir. Biz gelen-giden az da olsa olumsuz algı yaratmama adına kapatmayı düşünmedik. Gereken önlemleri aldıktan sonra sınırlı sayıdaki çalışanımızla bayilerimizin açık kalmasında sorun yok. Servis vb işler için acil ihtiyacı olanlar da var. Ama başkan çok istiyorsa ve öyle uygun görüyorsa kendi bayilerini kapatabilir.” Açıklamasında bulundular.


 “Bayiler 10 gün kapansın” önerisinde bulunan Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, koronavirüs önlemleri nedeniyle nisan ayının en büyük durgunluğunun yaşanacağı ay olmasını beklediklerini söyledi. Şahsuvaroğlu, yılın ilk 3 ayındaki satışların önceden yapıldığını belirterek "Mart ayı dahil eski satışların teslimatları halen devam ediyor. Ancak Mart ayının 3. haftasından itibaren satışlar neredeyse durma noktasına geldi, servis hizmetleri de önemli ölçüde zayıflamış durumda. Servis girişlerindeki daralma mart ayının 3. haftasında yüzde 50-60’lara ulaştı. Muhtemelen Nisan ayında en büyük durgunluğu yaşamış olacağız, satışlar ve bağlantılar büyük ölçüde duracaktır” dedi.

TEPKİLER GEÇEN HAFTA BAŞLAMIŞTI!

Otomotiv bayilerinin OYDER Başkanı Şahsuvaroğlu'na tepkisi aslında geçen hafta başlamıştı. İşte  geçen hafta Yeni Birlik Gazetesi otomotiv sayfasında ve günlük dijital OTOMOBİL GAZETESİ'nde Ahmet Çelik'in köşesinde çıkan yazının bir bölümü...

"Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu bir süredir çeşitli açıklamalar yapıyor. Böylesine büyük bir teşkilat başkanının içinde bulunduğumuz süreç içinde açıklama yapması çok doğal. Ama bu açıklamaları bir süredir tabanını da rahatız ettiği bir gerçek. Çok değil daha geçen hafta Yeni Birlik Gazetesi’ndeki köşemde başkanla ilgili şunu yazmıştım: “OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu yaptığı açıklamada “Ekonomik Kalkınma Paketi”nden memnun olduğunu açıklasa da genel kanı pek öyle değil. Otomotiv çalışanları ve genel görüş Şahsuvaroğlu ile aynı fikirde değil. Herkesin her konuda aynı fikirde olması gerekmiyor. Mutlaka farklı görüşler olacaktır, olmalıdır da… Ancak OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu’nun genel olarak “Ankara’ya yakın otomotive uzak” düşüşü ilk değil. Bence OYDER gibi tüm yetkili satıcıların çatı örgütü olan OYDER’in tüm tabanı içine alan açıklamalar yapması lazım.” Aradan bir hafta geçti Başkan bu sefer “Nisan’da bayiler 10 gün kapansın” önerisiyle çıktı bayilerinin karşısına. Bana konuşan ve tepki çekmemek için isim vermekten kaçınan ama dürüstlüklerine güvendiğim  bayi arkadaşları Oyder Başkanı’nı bu süreçte “tuzu kurulukla” suçluyorlar. Ne kadarı doğru ne kadarı abartılı bilemem ama bayilerin “müşteri bayilere neredeyse gelmiyor. Böyle bir söylem bizim plazalarımıza tamamen gelmemeye de sürükleyebilir. Biz gelen-giden az da olsa olumsuz algı yaratmama adına kapatmayı düşünmedik. Ama başkan çok istiyorsa kendi bayilerini kapatabilir.” Açıklaması bana samimi geldi… Başkanlar kendi PR’larını değil, temsil ettiği kurumun çıkarlarını gözetmeli…"

Bu konuda Başkan’ın yanıtı olursa yarın gazetemizde açıklamalarına memnuniyetle yer verebiliriz.