Hatchback ve Touring Sports olmak üzere iki farklı gövde tipiyle piyasaya sunulacak olan Yeni Auris, sofistike tasarımı ile dikkat çekiyor. 
Daha sportif bir görünüme kavuşan yeni Auris, yola daha hakim bir görünüme ve daha düşük ağırlık merkezine sahip olurken, profilden bakıldığında ise daha uzun ve akıcı bir görünüme kavuştu. 
Ön tasarımında kaslı ön tampon ve daha geniş alt ızgarası dikkat çeken modelde daha keskin üst ızgara, krom detaylar ve Premium versiyonda kullanılan LED farlar öne çıkan diğer detaylar. Arka tasarımı da büyük ölçüde yenilenen Auris'te daha kaslanan tampon yapısı ve otomobilin hatlarıyla bütünleşen arka farlardaki LED ışık çizgisi modelin oldukça dikkat çekmesini sağlıyor. 
Toyota Auris hatchback 55 mm uzayarak 4,330 mm’ye, Touring Sports ise 35 mm uzayarak 4,595 mm’lik boyuta ulaşırken iki modelin de ağırlıkları ortalama 25 kg azaldı. 
Dış tasarımının yanı sıra içinde de bir dizi yenilikler yapılan yeni Auris’in iç mekan tasarımı, aralarında Kıdemli Türk Mühendis Mehmet Fatih Kale’nin de bulunduğu bir ekip tarafından geliştirildi. 8 yıldır Toyota Avrupa’da görev alan Mehmet Fatih Kale, Duyusal Kalite Ekibi’nin tasarım ve mühendislik arasındaki bağlantıyı kurmak üzere 2012 yılında kurulduğunu belirterek, “Toyota’da Duyusal Kalite, müşterilerin otomobile oturduklarında ne hissettikleriyle ilgili bir konudur. Bunlar daha çok görsel, dokunsal ve işitsel hislerdir. Mühendislik zekasındaki aynı derinliği ergonomiden konfora, konfordan dokunsal kaliteye yansıtmak istiyorduk. Yeni Auris’te tasarım dilinde belli bir akıcılık getirirken aynı zamanda Avrupa pazarı için önemli olan kalite hissini de artırdık” dedi. 
Yeni Auris’te gösterge panelinin ortasına konumlandırılan 4.2” renkli TFT ekran ile tüketim ve navigasyon haritası gibi bilgileri görüntüleyebilecekler. Ayrıca orta konsola entegre edilmiş “Toyota Touch 2” sistemine sahip 7” tam renkli multimedya dokunmatik ekran ile AM/FM radio, CD/ MP3 çalar, Bluetooth ile kablosuz cep telefonundan görüşme yapma, cep telefonundan müzik dinleme ve çalma listesinden seçim yapabilme, araç bilgisi, USB girişi ile iPod ve USB uyumlu mobil cihazlara bağlantı ile şarj imkanı ve entegre geri görüş kamerası özelliklerini kullanabilecekler. 
Yeni Auris’te sürüş konforunu ve yol tutuşunu artırmak için süspansiyon ve direksiyon sisteminde de iyileştirmeler gerçekleştirildi. 
Sürüş dinamiklerinde yapılan değişikliklerin yanında yeni ses yalıtımıyla birlikte hissedilir derecede daha sessiz bir sürüş sağlandı. 
Yeni Auris’in motor gamı, düşük yakıt tüketimlerinin yanı sıra optimum performans sunuyor. Ayrıca tüm motor versiyonları Euro 6 emisyon normlarını karşılıyor. 
Yeni Auris'in kaputunun altında, 99 HP güç üreten, ortalama tüketimi 5.8 lt/100 km olan 1.33 lt Dual VVT-i ve 132 HP güce sahip, ortalama tüketimi 6.1 lt/100 km olan 1.6 lt Valvematic motorlar yer alıyor. 90 HP üreten ve 4 lt/100 km ortalama yakıt tüketen 1.4 lt D-4D motor da kapsamlı bir revizyondan geçirilerek bir önceki versiyonda 1800 d/dakikada 205 Nm tork üretilirken, şimdi bu tork‘a 1400 d/dakika’da ulaşabiliyor. 
Yeni Auris’in 1.6 lt Valvematic motor seçeneğinde, Multidrive S sürekli değişken şanzıman (CVT) seçeneği de bulunuyor. 
Yeni Auris; Life, Active, Advance ve Premium olmak üzere üç farklı versiyonla piyasaya sunulacak ve Active ve Advance versiyonlarında ise opsiyonlu donanım seçenekleri arasında yer alan Skyview panoramik cam tavan, Premium versiyonda standart olarak sunulacak.

Temmuz ayının ortalarından itibaren Türkiye’de satışa sunulacak olan Yeni Auris’in yıl sonuna kadar 4-5 bin adetlik satış hedefi bulunuyor.