İlk kez 20 yıl önce otomotiv sektöründe radikal bir fikir olarak bilgi eğlence sistemini dönüştüren BMW iDrive, şimdi sekizinci nesliyle kullanıcıya özel, ileri derecede akıllı ve sezgisel bir etkileşim vadediyor. Merkezinde BMW İşletim Sistemi 8’in yer aldığı yeni nesil BMW iDrive, sürüş bilgileri, ekranlar, kontroller ve sürücü arasında adeta simbiyotik bir bağlantı kuruyor. 

 Geçen yıl BMW iX modeliyle birlikte ön gösterimi yapılan Yeni BMW iDrive, sürücü ve otomobil arasındaki etkileşimi, dijital ve analog dünyalar arasındaki sınırların ortadan kalktığı benzersiz bir deneyime dönüştürüyor. Yeni nesil bilgi eğlence sisteminin entegre olduğu BMW Kavisli Ekran, 12,3 inçlik bilgi ekranı ile 14,9 inçlik kontrol ekranını bir araya getiriyor. BMW Kavisli Ekran sayesinde kullanılan fiziki düğme sayısı neredeyse yarı yarıya azaltılırken, aynı zamanda orta konsol ve gösterge panelleri çarpıcı derecede net ve minimalist bir tasarıma kavuşuyor. Tanıdık iDrive Denetleyicisi, orta konsoldaki merkezi kontrol öğesi olarak konumlandırılmaya devam ederken, BMW iX’de kullanılan cam efektli kaplama premium hissini kuvvetlendiriyor.

 Grafik Kullanıcı Arayüzü

Göz alıcı grafikleri, modern renkleri, fütüristik dokusu ile etkileyici ve sürükleyici bir görsel görünüm yaratan kullanıcı arayüzü herhangi bir anda en doğru miktarda bilgiyi basit ve anlaşılır şekilde sunmak için optimize edilmiş. Sürücü merkezli bilgi ekranı, cömertçe boyutlandırılmış yüzeyi, dinamik ışık efektleri, güçlü renk derinliğinin yanı 200 ppi gibi son derece yüksek grafik çözünürlüğüne sahip.

 Direksiyon simidinin arkasındaki ekranlar için mevcut olan kapsamlı kişiselleştirme seçenekleri, direksiyondaki işlev tuşları aracılığıyla son derece hızlı ve kolay bir şekilde seçilebiliyor. Sürücü, kişisel tercihe veya sürüş durumuna göre üç mod arasında geçiş yapabiliyor. “Drive” modu, ayrı ayrı seçilebilen bilgileri göstermek için bilgi ekranının ortasında dinamik olarak değişen bir alanı kullanırken “Focus” modu dinamik sürüş durumları için tasarlanmış. “Gallery” modu ise, widget içeriğine mümkün olduğu kadar çok yer açmak için sürüş bilgisi görünümünü en aza indiriyor. 

 BMW Akıllı Kişisel Asistan ile Doğal Diyaloglar

Yeni nesil BMW iDrive, BMW Akıllı Kişisel Asistan için ek özellikler de getiriyor. Kullanıcılar BMW Akıllı Kişisel Asistan'a seçtikleri bir isim tanımlayabilirken, daha sonra bunu bir komut olarak da kullanabiliyorlar.

 Asistanın ayrıca farklı boyutlarda ve parlaklık seviyelerinde ışık kürelerinden oluşan yeni bir “yüzü” var. Bu “yüz” farklı duyguları ve ruh hallerini sözlü olmayan, insan benzeri bir şekilde ifade edebilen güvenilir ve çekici bir auraya sahip.

 BMW Akıllı Kişisel Asistan'ın işlevselliğinde de ilerlemeler kaydedildi. Genişletilmiş bir temel veri havuzu, yalnızca dijital asistanı daha akıllı hale getirmekle kalmadı, aynı zamanda içeriğe göre hareket etmesini de sağladı. BMW Akıllı Kişisel Asistan otomobilde bulunanlarla ne zaman ve nasıl iletişim kuracağını düşünürken çevresindeki durumu hesaba katabiliyor. Ayrıca BMW Akıllı Kişisel Asistan, onunla kimin konuştuğunu ayırt edebiliyor.

 Otomobilden Sürücüye Sıcak Bir Karşılama

"Harika Giriş Anları" (Great Entrance Moments), sürücünün otomobile ilk yaklaştığı andan yolculuğun başlayacağı ana kadar benzersiz bir kullanıcı deneyimi sağlıyor. Ultra geniş bant radyo teknolojisi, tüm bu özelliklerin temelini oluştururken, otomobil ile anahtar arasında hassas konum belirlemeye olanak tanıyor. Ayrıca otomobil, sürücünün tam olarak nereden yaklaştığını ve ne kadar uzakta olduğunu tahmin edebiliyor. Mesafe üç metrenin altına düştüğü anda otomobil uyanmaya başlarken, bunu dış ışıkları kullanarak giderek yoğunlaşan, dinamik bir aydınlatma efektiyle gösteriyor. Kabinde şık bir ışık yanarken, sürücü kapısının yakınında, geometrik formlara sahip halı benzeri aydınlatma efektiyle otomobile giriş yolu gösteriliyor. 

 Sürücü bir buçuk metre mesafe içinde hareket ettiğinde, taşıdığı anahtar sayesinde otomobilin kilidi açılıyor. Bir kapının açılması, koltuğun giriş yardımı özelliğini, direksiyon simidi ısıtmasıyla birlikte etkinleştiriyor. BMW Kavisli Ekran’ın tamamı, sistemin başladığını gösteren BMW’ye özgü bir karşılama animasyonu oluşturuyor.

 Kişisel profil seçimleriyle otomobil içerisindeki birçok ayar otomatik değişirken, sürücünün akıllı telefonuyla otomobile binerken bağlantı kuruluyor. Devam eden bir telefon görüşmesi, sorunsuz bir şekilde aracın mikrofonuna ve hoparlörlerine aktarılabiliyor. 

 Benzersiz Bir Sürüş Deneyimi

Yeni “Modlarım” özelliği, sürücünün kişisel tercihlerine göre tasarlanmış her şeyi kapsayan bir kullanıcı deneyimi sağlıyor. “Modlarım”, görmeden işitmeye ve dokunmaya kadar birçok duyuyu algılayabiliyor. Sesli komutla veya orta konsoldaki özel bir düğme kullanılarak çok kolay bir şekilde kontrol edilebiliyor.

 “Modlarım” otomobildeki on farklı parametreyi hassas bir şekilde birleştirebiliyor. Bu parametreler, sürüş sistemi, şanzıman kontrolü, direksiyon özellikleri ve şasi ayarları gibi önceki sürüş deneyimlerini içeriyor. Etkinleştirilen konfigürasyon, “Modlarım” için özel olarak geliştirilen ekran rengindeki değişiklikle gösteriliyor. “Modlarım” arasında geçiş yapmak, motor sesinin ayarlanması dahil akustik değişiklikler de üretiyor. Yeni BMW iDrive sistemi “Efficient”, “Sport” ve “Personal” modlarına sahip. Gelecekte BMW iDrive'ın devam eden gelişiminin bir parçası olarak başka modların da eklenmesi planlanıyor. 

 İklim Kontrolünün Akıllı Otomasyonu.

Akıllı otomatik klima kontrolü, optimum düzeyde termal konfor sağlamak için direksiyon simidi ısıtmasının yanı sıra koltuk ısıtmasını ve havalandırmayı da düzenliyor. Klima sisteminin çalışmasını olabildiğince enerji verimli hale getirmek için otomatik klima kontrolü, yolcu sayısı, oturdukları yer ve güneş ışığının yoğunluğu veya yönü gibi bir dizi başka faktörü de göz önünde bulunduruyor. BMW’nin akıllı klima kontrol sistemi, otomotiv endüstrisindeki diğer tüm klima sistemlerinden daha hassas ayarlar yapabiliyor.