Kompakt sınıftaki ilk 4 kapılı coupé olan Mercedes-Benz CLA, dünya çapında 750.000’i aşkın satışın ardından ikinci nesliyle yollara çıkmaya başladı. Türkiye’de mayıs ayı itibarıyla bir benzinli (CLA 200) ve bir de dizel (CLA 180 d) olmak üzere iki farklı motor seçeneği ile müşterileriyle buluşmaya başlayan yeni Mercedes-Benz CLA, markanın en son teknolojik özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Yeni Mercedes-Benz CLA’nın fiyatı 301.500TL’den başlıyor.  

Yeni Mercedes-Benz CLA sadece tasarımıyla sınıfının en heyecan uyandıran modeli olmakla kalmıyor, aynı zamanda sınıfının en zeki otomobili olarak da öne çıkıyor. Mercedes-Benz, A-Serisi’nin satışa sunulmasından bu yana MBUX – Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi teknolojisi ile otomobilin kullanımı ve onunla iletişim kurma konusunda devrim yaratıyor.

CLA ile Mercedes-Benz müşteri ortalaması gençleşti

CLA ile ilk defa bir Mercedes-Benz sahibi olanların sayısı oldukça fazla iken kompakt sınıfın ilk 4 kapılı coupé’si sayesinde Mercedes-Benz’in müşteri yaş ortalaması da gençleşti. Yollara çıktığı 2013’ten günümüze 750.000 adedi aşkın CLA satışı gerçekleştirerek önemli bir atılımyapan Mercedes-Benz, en fazla Çin, Amerika ve Almanya’da CLA sattı. CLA sayesinde ilk defa Mercedes-Benz sahibi olanlar ilerleyen dönemlerde markaya sadık kalarak farklı modellere yöneldiler. 2018’de, daha önce CLA kullanan Avrupalı müşterilerin üçte ikisi, tekrar Mercedes-Benz otomobil tercih etti. CLA’nın en genç müşterileri Çin’de yaşarken, 2018 yılında bu müşterilerin yaş ortalaması 34 idi.

Duyguları harekete geçiren benzersiz tasarım

Mercedes-Benz’in tasarım felsefesi duygusal sadelik ileyeni standartlar CLA ile belirleniyor. Gergin bir yayı andıran omuz çizgisi, bunu tamamlayan tavan çizgisi ve çerçevesiz camlar yeni CLA’ya tamamen özgün, sportif ve şık bir karakter kazandırıyor. Ön tasarımını, karakteristik ve öne doğru sivrilen burun tasarımı, uzun ve alçaltılmış motor kaputu ve motor kaputunun üzerini süsleyen güç bombeleri vurguluyor. İnce tasarımlı farlar ve yeni dik açılı radyatör ızgarası, merkezi yıldız logosu ve krom kaplamalı elmas görünümünde tasarımı ile sportif ve dinamik bir ön görünüm sunuyor. İki parçalı geniş arka aydınlatma grubu ve bir coupé özelliği olarak tampona entegre edilmiş plakalık CLA’nın arkadan bakıldığında daha geniş görünmesini sağlıyor. İyice arkada konumlandırılan yaşam alanı ve GT tarzında güçlü çıkıntılarıyla geniş arka kısım, şıklık ile sportiflik arasında çok başarılı bir denge kuruyor. Çizgileri azaltılmış yan hatlar, ilginç bir ışık ve gölge oyunu ortaya koyuyor. Yan gövdede keskin bir omuz çizgisi kullanılmıyor. Ön tekerlekten başlayarak arkaya doğru uzanan iç bükey yapı kaslı ve güçlü bir görünüm sunuyor. Gövdenin dışına taşan ve şişkin çamurluk ağızları tarafından çevrelenen tekerlekler iz genişliğini arttırırken aynı zamanda CLA’nın dinamizmini vurguluyor.

İç mekânda ileri teknoloji ve avangart teması

Direksiyon kumandaları, kapı kolu kumanda paneli, orta konsol ve de koltuk kumandaları ile kabin içindeki tüm kumanda elemanlarında “ileri teknoloji” ve “avangart”temaları hayata geçirildi. Yeni A-Serisi’nde olduğu gibi iç mekândaki benzersiz mimaride yenilikçi ve modernkonsol tasarımı öne çıkıyor. Tamamen dijital olan gösterge panelinin üzerinde ilave bir çıtaya gerek duyulmayan mimaride sol kapıdan sağ kapıya kanat şeklinde kesintisiz ve akıcı bir hat uzanıyor. Zekice uygulanan tasarım sayesinde söz konusu mimaride geniş ekran tamamen özgür ve havada asılı gibi duruyor. Ambiyans aydınlatması bu etkiyi daha da arttırırken türbin motoru görünümlühavalandırma çıkışları iç mekândaki modern ve sportif ambiyansı destekliyor.

Son derece dinamik, buna rağmen oldukça konforlu

Yeni CLA, tasarımını yansıtan sürüş dinamikleriyle dikkat çekiyor. Önceki nesil ile kıyaslandığında önde 63 mm ve arkada 55 mm arttırılmış iz genişliği, alçaltılan ağırlık merkezi ve köşelere konumlandırılan tekerlekler, Mercedes-Benz’in yeni kompakt modeline son derece sportif sürüş özellikleri kazandırıyor. Bütün bunları sessiz çalışan tam bağımsız arka aks, standart olarak sunulan konforlu, hıza duyarlı direksiyon sistemi ve sıvı dolgulu ön mafsallar da dahil son derece gelişmiş bir yürüyen aksam tamamlıyor. Daha geniş çaplı stabilizatör yana yatma eğilimlerini azaltıyor. İsteğe bağlı olarak sürücüye konfor ile konfordan ödün vermeden sportif bir yapı sunan, sertliği seçilebilen süspansiyon sistemi devreye giriyor. Lastik ebatları 225/45 R 18 ile başlıyor ve 225/40 R 19’a kadar uzanıyor.

MBUX İç Mekân Yardımcısı ile keyif daha da artıyor

MBUX - Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi’ne yeni eklenen MBUX İç Mekân Yardımcısı sayesinde kabin içindeki sezgisel hareketler algılanabiliyor. Yenilikçi teknolojileri sayesinde MBUX, çeşitli konfor ve MBUX fonksiyonlarının kullanımını kolaylaştırıyor. Bunların en yenisi olan MBUX İç Mekân Yardımcısı, kumanda panellerine dokunmanıza gerek kalmadan işlemleri gerçekleştirebilmenizi sağlıyor. Sistem, gün ışığında olduğu kadar tamamen karanlık ortamda da çalışıyor. Sistem ayrıca kullanıcının elini dokunmatik medya ekranıveya orta konsoldaki dokunmatik kumanda paneli üzerine yaklaştırdığında ekran içeriğini otomatik olarak uyarlıyor. O anki güncel menüye bağlı olarak her bir öğe tek tek devreye sokuluyor. Sistem bunun dışında sürücü ve ön yolcuyu birbirinden bağımsız olarak tanımlıyor ve örneğin masaj özelliğinin hangi koltukta etkinleştirilmesi gerektiğini biliyor.

ENERGIZING Paketi ile rahat bir sürüş

ENERGIZING Paketi araç içindeki konfor sistemlerini birbirine bağlıyor. ENERGIZING Paketi daha çok klima, koltuk (ısıtma, soğutma, masaj) veya aydınlatma ile müzik sistemine müdahale ederek ruh haline veya gereksinimine uygun olan en özel içeriği sunuyor. Akıllı bir algoritmaya dayanan ENERGIZING ve ENERGIZING Plus Paketleri, duruma ve bireye uygun olarak programlardan birini öneriyor.

Intelligent Drive (Akıllı Sürüş) ile S-Serisi’nden alınan fonksiyonlar

Yeni CLA, S-Serisi’nden aktarılan, en güncel sürüş yardımsistemleriyle yollara çıkıyor ve sınıfının en yüksek aktif güvenlik seviyesini sunuyor. Yeni CLA ilk kez belirli durumlarda yarı otonom sürüş gerçekleştirebiliyor. Bunun için gerekli olan teknolojiyle donatılan Yeni CLA, trafik ortamını detaylı bir şekilde takip edebiliyor. Yeni CLA, gelişmiş kamera ve radar sistemleri sayesinde sürüş istikametini 500 metreye kadar gözlemleyebiliyor. Böylece isteğe bağlı olarak sunulan Sürüş Yardım Paketi’nin bir parçası olarak DISTRONIC, Aktif Takip Yardımcısı, sürücüyü virajlar, kavşaklar veya otoyol katılım noktaları olmak üzere farklı sürüş koşullarında hızı otomatik olarak ayarlayarak sürücüyü destekleyebiliyor.Bunun dışında Aktif Acil Durum Fren Yardımcısı ve sezgisel olarak kendini hissettiren Aktif Şerit Değiştirme Yardımcısı gibi donanımlar da sunuluyor.

Yeni CLA’da standart olarak Aktif Fren Yardımcısı sunuluyor. Sistem, sürüş koşullarına bağlı olarak yavaş ilerleyen, durmak üzere olan ve duran araçların yanı sıra yoldan karşıya geçen yayaları ve bisikletlilere çarpma etkisini azaltma veya tamamen engelleme noktasında sürücüyü destekliyor.

Standart bir diğer donanım olan Aktif Şerit Takip Yardımcısı, 60 ile 200 km/s arasındaki sürüş hızlarında sürücünün kontrolsüz bir şekilde şerit dışına çıkmasını önlüyor. Sistem, aracın kontrolsüz bir şekilde şerit dışına çıkması halinde aralıklarla direksiyonu titreterek sürücüyü uyarıyor ve aracın yol çizgisi üzerinden geçmesi halindeaktif olarak tek taraflı bir fren yaparak aracı tekrar olması gereken şeride sokuyor. Çarpışma ihtimali söz konusu olan durumlarda, eğer şeritte kesik çizgiler varsa, sadece karşıdan gelen araçlar için değil yan şeritte bulunan araçlar için de müdahale gerçekleşiyor.

PRE-SAFE® PLUS ise olası bir çarpışmayı önden algılayabiliyor. Durmakta olan araca arkadan çarpma olasılığı söz konusu olduğunda sistem fren yaparak aracı sabit tutuyor ve böylece çarpmanın şiddetiyle veya aracın ileriye fırlamasıyla oluşabilecek kaza ve yaralanma olasılığını azaltıyor.

MULTIBEAM LED farlar ile her koşulda daha iyi bir görüş

Lüks sınıftan kompakt sınıfa transfer edilen diğer bir akıllı teknoloji ise, isteğe bağlı olarak sunulan MULTIBEAM LED teknolojili farlar. Farlar, ışığı son derece hızlı ve doğru bir şekilde güncel sürüş koşullarına uyarlayabiliyor. Yeni CLA’nın her bir farında ayrı ayrı bağımsız olarak kontrol edilebilen 18 adet LED bulunuyor. LED’lerin gün ışığına yakın ışık tonu, gözleri korurken sürücünün zorlu gece sürüşlerinde sürüşe daha rahat odaklanmasına yardımcı oluyor. Yol yüzeyi etkili ve hızlı bir şekilde aydınlatılıyor. Yeni CLA, standart olarak LED Yüksek Performanslı Farlar ile yola çıkıyor.