Volvo XC90 model araç bağımsız laboratuvar Thatcham Research tarafından test edilerek en güvenli araç ilan etti. 15 yıl içinde 50 binden fazla satan model şimdiye kadar hiç ölümlü bir kazaya karışmadı.

AUDI Q7 DE BENZER İSTATİSTİĞE SAHİP

BBC Türkçe'de yer alan haberee göre XC90'a benzer bir istatistiğe sahip tek araç Audi Q7. Fakat bu model sadece 2015 ve 2016'da satıldığı için piyasadaki araç sayısı çok daha az. Volvo'nun başarısının nedenlerinden biri sürücüyü yoldaki tehlikeler hakkında uyaran kamera ve radar sistemini ilk kullanan markalardan olması.

Bu sistemler araçları diğer araçlara çok yaklaşmaları durumunda otomatik olarak durduruyor.

Otonom Acil Fren (AEB) denen bu teknoloji hayatınızı kurtarmanın yanı sıra kasko ücretini de azaltabilir.

AEB NASIL ÇALIŞIYOR?

Lazerler, kameralar veya radar kullanan AEB, çarpışma ihtimalini tespit edip sürücüyü uyarıyor, sürücünün harekete geçmemesi durumunda ise otomatik olarak frene basıyor.

Ford'un "aktif kent freni" yalnızca saatte 50 kilometre hıza kadar çalışırken diğer araçlardaki sistemler otoyollarda da çalışıyor. Thatcham Research AEB sisteminin emniyet kemerinden bu yana en önemli gelişme olarak görüyor. Laboratuvara göre sistemin önümüzdeki 10 yılda İngiltere'de bin 100 hayat kurtarması mümkün.