Yeryüzündeki artan trafikle birlikte taksicilik gökyüzüne taşınıyor. Peki böyle inanılmaz bir fikri kim icraate geçiriyor olabilir? Dört harf: Uber. Taksi endüstrisini sadece birkaç yılda kökten değiştiren şirket, içinde bulunduğumuz on yılın sonuna kadar ilk uçan taksilerini kullanmayı planlıyor. Bunun şaka olduğunu sanmıştınız değil mi?

Geçtiğimiz haftanın başlarında şirketin Baş Ürün Sorumlusu Jeff Holden, Dallas'daki Uber Elevate Zirvesinde, şirketin Texas ve Dubai'deki yeni projelerini 2020 yılına kadar başlatmayı planladığını açıkladı. Uçan taksiler, küçük, sıfır emisyonlu olacaklar ve karadan dikey bir şekilde kalkıp yine dikey bir şekilde inecekler. Kompakt insan taşıyıcılar ayrıca şehirlerde çalışabilecek kadar sessiz olacaklar.

İlk tahminler uçan taksilerin, San Francisco şehir merkezinden San Jose şehir merkezine olan yolculuk süresini, 15 dakikaya kadar azaltacağını gösteriyor. Şu anda, aynı mesafe karayolu toplu taşıma araçları ile kat edildiğinde iki saatten fazla zamana almakta.

Ancak daha etkileyici olan şey, bu hizmetin fiyatı Uber’ın mevcut sistemine göre çok daha pahalı olmayacak. Mil başına yaklaşık 1.32 $’lık bir ücretlendirme yapılması bekleniyor. Ülkemizin taksimetrelerindeki rakamları görünce bu muazzam değil mi? Ve daha da iyisi firma, uzun vadede bu fiyatın önemli ölçüde düşeceğini öngörüyor.

Uber bu iddialı projeyi gerçekleştirmek için birçok diğer şirketle işbirliği yapacak. ABD elektrikli araç şarj istasyonu üreticisi ChargePoint, Uber’ın ağı için özel bir şarj cihazı üzerinde çalışırken Bell Helicopter, Aurora, Pipistrel, Mooney ve Embraer uçan taksileri geliştirecek. Hilwood Properties de, "birden fazla kalkış ve iniş rampalarına sahip VTOL merkezlerinden ve şarj altyapısından" sorumlu olacak.