+İkinci elde nedir durum?
-İkinci elin rakamı sonra gelecek bana ama ikinci elde de hedefimize ulaştık. Genelde kendimize çapalar koymaya çalışıyoruz.
+İkinci elde hedefiniz neydi?
-İkinci elde hedefimiz perakendede sattığımız araba sayısı kadar ikinci el araba satmak. Çünkü son dönemde filo satışlarını takasla yapma şansınız yok ama hedef olarak koyduğumuzda diyoruz ki normal şartlarda her perakende satışta %20-25 kadar takas almış olmamız lazım. Onun dışında da kiralama firmamızdan dönen araçları satmamız lazım. Eksiğimiz kalırsa da piyasadan parayla araba alıp satıp bir hedef koymaya çalışıyoruz müdürlerimize. O hedefler tuttu ama bu sene mesela kimse tam bir hedef koyamıyor. Ben merak ediyorum 2023 için ODD bakalım bu sene hedefi ne koyacak diye. İlk 6 ay daha hareketli bekleniyor.
+Seçim etkili mi?
-Seçim artı kredi  faizlerin yükseleceği beklentisi var herkeste. Şu anki matematiğe göre enflasyon yüksek faizler düşük, araba almak çok avantajlı. Yani parası boşta olan birinin parayı arabaya yatırması araba ihtiyacı dışında da ekonomik bir çözüm. Ama yarın faizlerin çok yükseldiği, mevduatın da aynı oranda çok yükseldiği bir ortamda çok cazip mevduat faizleri olduğu dönemde insanlar araba almayı bırakıp mevduata para yatırıyor. O zaman yatırımlar da düşüyor Türkiye’de. Tabii hükümet mi devam edecek yoksa yeni bir ekip mi gelecek bilemiyoruz ama kim gelirse gelsin seçim öncesi dönemlerinin arkasındaki seneler çok rahat geçmiyor otomobilciler için. 2022’yi arayacağız gibi bir hissiyatımız var ama bakalım, yaşayıp göreceğiz. Türkiye ne çok karamsar olmayı ne de çok mutlu olmayı gerektiriyor, ikisinin ortasında bir denge gerekiyor.
 
+ Peki ikinci elde durumlar nasıl? Şu anda normalde 5 katı mı satılması gerekiyor?
- Biz Avrupa ortalamalarının hep dışındayız yani biz artık on katına oturduk.
+ Ama bizde mükerrerler var değil mi?
- Var var. Tabii bizde yani satıcı arabayı alıyor tekrar satıyor, o aslında iki işlem gözüküyor. Onun toplam satışın içinde yüzde kaç olduğunu bilmiyoruz ama bildiğimiz tek bir şey var kesin olan, orada işleme baktığımız zaman Türkiye'de ikinci el pazarı yüksek ÖTV nedeniyle -geçen sene noter satışlarının tam rakamı açıklanmadı ama- artık 10 katına falan oturdu. Yani 7-8 milyonluk satışlar artık ikinci el pazarının oturduğu yerler.
+Avrupa’ya göre yüksek mi oran?
- Avrupa’ya göre yüksek, Avrupa’da bu 3-3,5 katını geçmiyor. Türkiye'de daha yüksek çünkü birincisi orada ikinci el araba bir yatırım aracı olma durumunda değil, ikincisi bu kadar yüksek ÖTV oranları yok. Herhalde bir makale okumuştum, dünyanın en büyük 5 tane ikinci el pazarından bir tanesi Türkiye.
+ O yüzden yabancı yatırımcılar geliyor, iştah kabartan bir pazar herhalde.
- Evet kesinlikle.
+ Otomobiller çok pahalı değil mi sizce de? Yani bugün baktığınız zaman sıradan bir tırnak içerisinde sıradan bir otomobil hani milyon civarında.
- İşte vergi payı çok yüksek.
 
+İnsanlar kredi bulamadılar, biliyorsunuz kredi imkanları da kısıtlı yani kredi vermediler. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?
-Takas arabalarını getirenler oldu. Bir de krediler aracın tamamına ulaşamadı ama şirketler krediye ulaşabildi. Kiralama şirketleri 2022’de güzel bir sene geçirdi, aralık ayında onların çoğu arabalarını yeniledi. Çünkü 2022 senesi içerisinde kiralamada tamamen turizmin açılmasıyla seyahat frekansı çok yükseldi. İstanbul otelleri %90’ın üstünde dolulukla gitti, yabancı ziyaretçi çok geldi. Bugün açıklandı ki 1150 uçuş ortalamasıyla İstanbul Havalimanı Avrupa’nın en önemli havalimanı olmuş. Yeni gelenler araba kiraladı, araba kiraladıkça kısa dönem ve uzun dönem kiralama firmaları para kazandı ve onlar da arabalarını değiştirdiler. Bunların hepsi potansiyeli etkileyen şeyler.
+Siz bir de uzun zamandır kiralamayla da ilgili bir şeyler yapıyorsunuz. Neler yaptınız?
-İstanbul Havalimanı bizde, Sabiha Gökçen bizde. Adnan Menderes Havalimanı’na başladık 1 Aralık’ta. İzmir’de Karşıyaka’da ve Konak’ta ofis açtık. Pendik merkezde ofisimiz var, Sancaktepe’de ofisimiz var.
+Bunlar hep Garenta adı altında mı?
-Hepsi Garenta. 4 tane şehir için, 3 tane havalimanı, 7 tane kiralama noktamız var.
+Oradaki trafik nasıl?
-Hareketliydi. Bu sene 2500 arabaya kadar çıktık, oldukça hareketliydi kiralama işi. Pik sezonda 2500 araba kiralandı ki bu iyi bir rakam, en azından kiralama işi yapanlar açısından havalimanlarında doluluk oranı yüksek çıktığı zaman iyi bir rakam.