Otomobil severlerin merakla beklediği Toyota’nın yeni hibrit crossover modeli C-HR, Türkiye’de ilk olarak yerel basın mensuplarının karşısına çıktı. Geçtiğimiz günlerde Cenevre Otomobil Fuar’ında dünya prömiyeri gerçekleşen ve büyük ilgi gören C-HR, Toyota’nın Sakarya’daki üretim merkezi Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’de üretilecek.

Kalite ve verimlilik açısından dünya çapındaki Toyota fabrikaları arasında özel bir yere sahip olan Toyota Otomotiv Sanayi’nin üreteceği yeni model, bugüne kadar Türkiye’de üretilmiş ilk crossover ve aynı zamanda ilk hibrit araç olacak. Sakarya’dan dünyaya ihraç edilecek olan  Toyota C-HR ile birlikte Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Toyota’nın yeni global platformunda (TNGA) Japonya dışında üretim yapan ilk üretim tesisi olacak. 

Sakarya’nın yerel basın mensuplarıyla bir araya gelinen etkinlikte Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve CEO’su Hiroshi Kato, Corolla ve Verso’dan sonra yine böyle önemli bir modelin Sakarya’daki fabrikada üretilecek olmasından dolayı gurur duyduklarını belirterek,“üretmeye başlayacağımız yeni model, aynı zamanda Sakarya fabrikamız için de bir dönüm noktası özelliği taşıyor. Yeni modelle birlikte Sakarya’daki üretim tesisimizin önemi daha da artacak. Toyota C-HR, çalışanlarımızın, Sakarya’nın ve tüm Türkiye’nin gurur kaynağı olacaktır. Bugün Türk otomotiv sanayi, katma değerli ve kaliteli üretimi ile yetenekli yetkin mühendisleri ve becerisi yüksek çalışanları ile oldukça verimli ve rekabetçi seviyededir” dedi. Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş ta etkinlikte bir konuşma yaptı.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’de halen üretilen Corolla ve Verso’dan sonra üçüncü bir model olan yeni C-HR için 350 milyon Euro yatırım gerçekleştiren Toyota, Türkiye’de yaptığı toplam yatırım tutarını 1.7 milyar Euro’ya yükseltecek. Bin kişinin üzerinde ilave istihdam getirecek yeni model ile birlikte fabrika kapasitesi 150 binden 280 bine çıkarken, fabrikanın toplam üretim hacmindeki ihracat oranı yüzde 90’a ulaşacak.  

Aracın teknik özellikleri hakkında bilgiler veren Kalite Güvence Bölümü Proje Müdürü Melih Yüceer ise, “Bugün ulaştığımız kalite seviyesi, Toyota fabrikaları arasında en iyiler arasında değerlendirilmektedir. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin gelişmiş mühendislik kabiliyetleri ve tüm çalışanların yoğun ve özverili çabaları sayesinde, bu zorlu proje başarıyla bugüne geldi. Bu projede özellikle mühendislik açısından büyük aşamalar kaydettiğimizi, bunun da ülkemiz açısından büyük bir kazanım olduğunu söylemekten gurur duyuyorum” dedi. 

Toyota'nın kompakt crossover segmentindeki yeni temsilcisi Toyota C-HR, 1.2Turbo benzinli, 1.8 Hybrid ve 2.0 benzinli olmak üzere üç farklı motor seçeneğine sahip olacak. 1.2Turbo versiyonu 116 DIN/HP güç üretirken, 1,8 litrelik Hybrid versiyon ise 122 DIN/HP güç üretecek. Ürün gamının tepe noktasında yer alan 2.0 litrelik motor ise 150 DIN/HP güce sahip olacak. 1.2Turbo versiyonu, 6 ileri manuel vitesli önden çekiş veya CVT otomatik şanzımanlı dört tekerlekten çekişli olmak üzere iki farklı şanzıman ve çekiş tipiyle üretilecek. 1.8 Hybrid versiyonu CVT şanzıman ve önden çekiş imkanı sunarken, 2.0 litrelik motor ise CVT şanzıman ve önden çekişle üretilecek.