Araç kiralama sektörünün çatı kuruluşu Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), bağımsız araştırma şirketi Kantar iş birliği ile hazırladığı “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu”nu yaptığı basın toplantısında açıkladı. Ancak gazetecilerin sorduğu sorulara verilen yanıtlar konuyla ilgili görüşlerini daha önce ifade eden İntercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak’a cevap niteliğindeydi. İşte o sorular ve basın toplantısında verilen yanıtlar:
 
“Sektörün BDDK sürecine girmesi gündemdeydi. Son durum nedir?
 
TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan EKİCİ:
 
“Bu konu ile ilgili birtakım girişimler oldu. Dernek olarak doğru tepkiyi verdik. Dünyada örneği olmayan bir şeyin, neden yapılamayacağını Bakanlık ve BDDK’ya anlattık. Daha sağlıklı ve güvenli bir sektörü oluşturabilmek adına derneği, birlik statüsüne getirme isteğimiz var. Bununla ilgili de faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Daha şeffaf, güven ve kalite standartlarına dayalı bir yapıya sahip olmak için çalışıyoruz. Bu girişimimiz başarılı olursa; geleceğe daha güvenli bir büyüme ile sektörümüzü güçlenerek taşıyacağımıza inanıyoruz.”
 
Sektörde kaç firma kriz döneminde iflas etti? Kaç firma yeniden yapılandırmaya gitti?
 
TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan EKİCİ:
“Aslında algının aksine kepenk indirip giden araç kiralama markası olmadı. Bir marka zaten kriz öncesinde büyük problemler yaşıyordu. Bir diğer firma yeniden yapılandırmaya gitti. Bir de konkordato ilan eden başka bir firma vardı. Sanılanın aksine, ekonomik olumsuzluklardan etkilenip iflas eden şirket sayısı fazla değil.”
 
LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay:  
 
“İlk 10 içerisinden sadece 1 büyük firma iflas etti. Bu firma da bahsettiğimiz gibi zaten ekonomik daralmadan önce kötü durumdaydı. Tabii, bu olay aslında tüm sektöre ders oldu. Herkes bir şekilde burada risk yönetiminin önemini kavradı. Bunun dışında yönetim sistemini, yatırım tercihlerini değiştiren veya kısa süreli olarak küçülmeye giden markalar da mutlaka oldu. Huzurlu bir ortam ve dengeli ekonomi olduğu sürece, operasyonel kiralama sektörü hızla büyümeye devam edecektir. Bir dönem yüksek faiz dolayısıyla ertelenen ihtiyaçlar ve çok az da satın almaya yönelim oldu. Sağlıklı analiz yapan her şirketin kiralamayı tercih etmesi lazım. Kiralama dünyada da büyüyor, bizde de büyümeye devam edecektir. Şirketlerin araç parkı dikkate alındığında, daha ilerleyecek çok yolumuz var.”

xx 


VURAL AK NE DEMİŞTİ?
Bu yılın ilk aylarında gazetelere açıklamalar yapan İntercity Yönetim Kurulu Başkanı Vurak Ak filo kiralama sektöründe hormonlu büyümeyi işaret ederek: filo kiralama sektöründeki 360 bin aracın yüzde 80’inin krediyle alındığını ifade ederek “Bu 8 milyar dolarlık kredi riski demek. BDDK bizim sektörün firmalarını da denetlesin” demişti. Bu açıklaması ile tepki çeken Vural Ak’a TOKKDER Başkanı İnan Ekici de isim vermeden hedef gösterdi…