Sürücüye ihtiyaç duymadan yolda ilerleyebilen tam otonom teknolojiye sahip araçlar, salgından dolayı çoğu işyerinin kapandığı ve halkı evlere çekildiği ABD'de sağlık ekipmanı ve ev ihtiyaçlarını taşımaya başladılar. Bunlardan otonom araç geliştiren Navya'nın araçları ile hizmet vermeye başlayan mobilite şirketi Beep, ABD'nin Florida eyaletinde yer alan Jacksonville bölgesindeki bir hastaneye toplanan koronavirüs testlerini içinde hiç bir insan olmayan araçları ile ulaştırıyor.Şimdilik 4 otonom araç ile hizmet veren şirketin, böylece sağlık çalışanlarının salgına yakalanma riskini azalttığı kaydediliyor.

ABD'nin bir başka otonom araç şirketin Optimus Ride ise, New York ve Boston çalışan kesimi evden işe taşımak için geçen yıl başlattığı test programını, şirketlerin evden çalışmaya geçmeye başlaması ile birlikte, yemek teslimatı yapacak şekilde dönüştürmeye hazırlanıyor. Şirketin CEO Ryan Chin, otonom araç geliştiren kurumların öneminin koronavirüs salgını ile birlikte arttığını kaydediyor.

ÜRÜN TESLİMİ YAPIYORLAR

ABD'nin Arizona eyaletinde Nuro isimli bir otonom araç girişimi sürücüsüz araçları ile teslimat yapmaya başlarken, benzer adımlar Çin'de de atılıyor.

Çinli otonom araç şirketi Neolix, e-ticaret sitelerinde alınan ürünlerin teslimatlarını gerçekleştiriyor. Geçen hafta Alibaba ve JD.com gibi sitelerden alınan 200 siparişin teslimatını yapan şirketin önümüzdeki günlerde bu sayıyı artırması bekleniyor. Neolix'in bu kapsamda bin araçlık bir filoyu bu yıl içinde oluşturacağı aktarılıyor.

Finans kuruluşu HSBC koronovirüs salgını devam ettikçe otonom araçların daha da öneme kazanacağı yönünde bir analiz yayınlarken, bu araçların salgından sonra nasıl bir işlev kazanacağı ise şimdilik belirsizliğini koruyor.