Latince “Basamak-Merdiven” anlamına gelen Scala ismi, Çek üreticinin ileriye doğru yaptığı büyük ilerleme hakkında ipuçları veriyor. Scala, her ne kadar Golf’e rakip olsa da, Polo ile platform olan MQB-A0 üzerinde yükseliyor. Fabia ve Octavia ve Fabia arasındaki boşluğu dolduran model, teknoloji, güvenlik ve tasarım açısından sınıfının referans modellerinden biri olmaya aday. 

Yeni Scala, Skoda’nın güncel modellerinde kullanmaya başladığı tasarım dilinin de öncüleri arasında. Modelin yüzünde karakteristik ön panjur ile birleşen LED teknolojili ön farlar, agresif ön tampon ve kaputun ortasındaki tasarımsal çıkıntı dikkat çekiyor. Profilde ise ön farlardan arka aydınlarmalara kadar uzanan omuz çizgisi otomobili modern bir görünüme kavuşturuyor. Otomobilin arka tasarımında bagaj kapağının üst bölümlerini de kaplayan cam ve yeni modellerde görmeye alışık olduğumuz Skoda yazısı ile birlikte L formundaki aydınlatmalar ilerici bir tasarım dilini yansıtıyor. 

Scala’nın iç mekanında cömert bir yaşam alanı sunuluyor. 467 litrelik sınıfının en geniş bagaj hacmine sahip modellerinden biri olan Scala’da bu alan, arka koltuklar yatırıldığında 1.410 litreye kadar ulaşıyor. Modelin ön bölümünde sınıf standartlarını karşılayan kaliteli yumuşak malzemelere yer veriliyor. Orta bölümde bütün bir tasarımla sunulan dokunmatik multimedya ekran, akıllı telefon entegrasyonu ve kullanışlılık yönünden başarılı. Bununla birlikte ambiyans aydınlatması özellikle gece yolculuklarında içeride sıcak bir atmosfer oluşturuyor. Dijital gösterge paneli üç farklı tema ile şekillendirilebiliyor ve bu seçenekler dahilinde navigasyon sürücü ekranına yansıtılabiliyor. Scala’da taşınabilir çöp kutusu, ön kapılarda 1.5 litrelik pet şişe gözü gibi sayısız Simply Clever; yani Akılcı Çözümler sunuluyor.

 Yeni Skoda Scala, ülkemizde ikisi benzinli,biri dizel olmak üzere üç farklı motor seçeneği ile satışa sunuluyor. Test konuğumuz olan modeli 1.5 litrelik TSI ACT benzinli ünite, 150 HP güç ve 250 Nm tork değerine sahip bu motor, 7 ileri çift kavramalı DSG şansıman ile kombine ediliyor. 8.3 saniyeli 0-100 km/s hızlanma değerine sahip Scala, ara hızlanmalarda da oldukça memun edici bir performans vaat ediyor. ACT motor, silindir kapama teknolojisi sayesinde stabil hızlarda 2 silindiri pasif duruma getirerek yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltıyor. Modelin direksiyon tepkileri hızlı ve özellikle şehir içi sürüşlerde pratiklik sunan bir yapıya sahip. Vites değişimleri ise yerinde ve hızlı gerçekleşiyor fakat dur-kalk trafikte frene yeterli oranda basılmadığı taktirde yokuş kalkış desteği devreye girmediğinden geriye kaymalar yaşanabiliyor (DSG şanzımana kısa sürede alışarak bu durumun üstesinden gelmek mümkün). Yumuşak yapılı süspansiyonları ile yüksek bir konfor seviyesi sunan Scala, yüksek hızlarda gövde salınımlarına perde aralıyor. Bu sebeple daha çok bir şehir otomobili olduğu söylenebilir. 

Yeni Skoda Scala, geniş yaşam-yükleme alanları, yenilikçi teknolojileri, zengin donanımları ve sürüş özellikleri ile bu sınıfta kesinlikle tercih edilebilecek modellerden bir tanesi. 

Teknik Veriler

 Motor: 4 silindirli  1498 cc benzinli  

Beygir gücü: 150 HP @ 5000-6000 d/d

Tork: 250 Nm  @ 1500-3500 d/d

Şanzıman: 7 ileri otomatik

Maksimum hız: 219 km/s

0-100 km/s hızlanma: 8.3 sn

Ortalama tüketim:  5.8 Lt / 100 km

Bagaj Hacmi: 467 Lt

Ağırlık: 1180 Kg

Yazı: Buğra Özkan