3 kapılı Mini Cooper, tüm nesillerinde ikonik tasarım karakterini koruyarak büyük beğeni kazandı. 60 yıllık deneyim ise artık teknolojinin üst basamaklarına adım attı. Tabii bunu yaparken sürüş deneyiminden taviz vermemesi gerekiyordu ve bunu da mercek altına aldık.

Tasarımdan başlayalım... Elektrikli Mini, artan ekipmanları ile 3 farklı donanım seviyesinde 400.936 TL’lik başlangıç fiyatıyla sunuluyor. Müşteri, sık ve tehlikeli bir seçenek ormanda kaybolmadan jantların tasarımını (16 veya 17 inç) ve karoserin renk kombinasyonlarını seçebiliyor. Bununla birlikte, giriş seviyesinden başlayarak full LED farlar, çift bölgeli otomatik klima, ısı pompası ile ısıtma ve elektrikli sürüş için özel bağlantılı servisler ile navigasyon yer alıyor. Ayrıca Cooper SE'ye enerji veren lityum pil için bir boyut bulunuyor: 32.6 kWh batarya, platforma uyum sağlamak için "T" şeklinde bir yapıya yerleştirilmiş ve 12 modüle ayrılmış. Birkaç yıl boyunca varlığını sürdürmek ve 211 litrelik bagaj alanından çalmamak için tasarlanmış. Kuzeni BMW i3'ün pilinden türetilen batarya, aynı zamanda Münihli mevkidaşı ile de yakından ilişkili bir elektrik motoruna güç veriyor. 184 beygir güç ve 270 tork Nm’lik tork sunuyor. Elektrifikasyonun içten yanmalı Cooper S'e kıyasla sadece 145 kilo (toplamda 1,365 kg) bir artışa yol açtığı düşünüldüğünde elektrikli Mini, parlak ruhuna uygun olarak kütlesini güvenli bir şekilde koruyor.

İlk trafik ışığında, Elektrikli Taycan'da oturan adam Mini'ye merakla bakarken, kısa bir elektrikli hızlanma yarışına direnmek gerçekten zordu. Bu yüzden onu bıraktım ve onu zirvede bırakmanın memnuniyetini aldım. Görünüşe göre Porsche sürücüsü bu soruyla ilgilenmiyordu, aksi takdirde beni farklı bir şekilde geçerdi. Ancak kısa bir hızlanma bu Mini’nin en eğlenceli noktalarından biri: saatte 60 km/s'ye ulaşmak için 3.9 saniye (7.3 saniyede 0’dan 100 km’ye hızlanma ve 150 km/s ile limitlendirilmiş maksimumum hız) ve kayda değer bir pedal hassasiyeti sunuyor. Özellikle orta konsola yerleştirilen ve özel geçişle yönetilebilen dört seçenekten biri olan Spor sürüş modunu seçerseniz yüzünüzde performansın verdiği bir hoşnutluk belirecektir.

Komuta basarak, tüm sürüş programlarına en yüksek menzili garanti eden Green+'a ulaşıncaya kadar göz atabilirsiniz: bazılarının kullanımı otomobilin klima gibi hizmetlerini sınırlıyor ve frenleme sırasında 0,2 g'a kadar yükselen rejenerasyondan faydalandırıyor. Bu şekilde, Wltp döngüsünde beyan edilen menzil 270 kilometreye yükselirken, en kötü senaryoda, 100 km’de 18 kWh arasında değişen ortalama bir tüketime dayanarak, 235 km'ye ulaşması gerekiyor.

Peki şarj konusunda neler sunuyor? Nispeten küçük pil, büyük bir enerji beklemiyor. Ev tipi şarj kutusuyla yaklaşık dört saat, dışarıdayken hızlı bir şarj sütununa sahip olursanız, kapasitenin yüzde 80'ini doldurmak için ise yarım saatten biraz fazla zaman yeterli. Çünkü Mini 50 kW'a kadar olan prizlerde güç depolayabiliryor. İtme açısından sürüş hissi, BMW i3'ünkine çok benziyor. Rejeneratif etki de buna dahil. Standart sürüş modunda bile yavaşlama fark ediliyor ve hemen hemen her durumda sadece gaz pedalı kullanmak yeterli. Fren ise sadece tutarlı bir şekilde yavaşlamak gerektiğinde kullanıyor. Diğer koşullarda gaz pedalından ayağınızı çektiğinizde araç orta seviyede bir fren yapar gibi yavaşlıyor ve bu sırada piller ederji depoluyor.

Ancak, "tek pedal hissi" olarak adlandırılan bu kullanım alışkanlık haline getirilmelidir: hem serbest bırakma hem de hızlanmada pedalın aniden kullanılması yolcu için can sıkıcı bir elastik etkiyi tetikleyebilir; güç yükünü değiştirmeyi öğrendikten sonra, bu çözümün rahatlığını takdir edeceksiniz. Sürüşe alışmaya başladığınız süreden itibaren elektrikli bir Mini’de olduğunuzu unutmaya başlıyorsunuz. Bu Mini, araçta ek olarak 2 yolcu daha varmış gibi hissettiriyor. Bununla birlikte “Go kart” hissinin devam ettiğini belirtmeliyim. Rayına tutunan bir tren gibi l tutuşu sunan elektrikli Cooper, size sürüş keyfini üst noktalarda yaşatan nadir modellerden biri olduğunu ve bunu elektrikli motorla da sürdürebildiğini hissettiriyor.

Cooper SE içten yanmalı motorlu versiyona göre 145 kg daha ağır, ancak pil ortada (zeminin altında, ön ve arka koltuklar arasında) yerleştirildiğinden ağırlık merkezi üç santimetreden daha düşük. Son notumuz 5.5 inçlik dijital gösterge paneline: hiç şüphesiz bakmak güzel ve danışması kolay. Bununla birlikte, mat yansıma önleyici bir yüzeye sahip olmasına rağmen, her zaman net görülemiyor: aslında doğrudan ışıktan çok korunamıyor.

Teknik Veriler

Motor: 32.6 kWh elektrikli
Beygir gücü: 184 HP
Tork: 270 Nm @
Şanzıman: 1 ileri otomatik
Maksimum hız: 150 km/s
0-100 km/s hızlanma: 7.2 sn
Ortalama tüketim: 15 kWh/100 km
Bagaj Hacmi: 211 Lt
Ağırlık: 1365 Kg

 

Yazı: Buğra Özkan