B sınıfı otomobiller arasında en çok tercih edilen modellerden biri olan Hyundai i20, Active varyantıyla crossover modellere göz kırpıyor. 2014 yılından beri piyasada yeni nesil i20, 2016’dan beri de Active modeli ile satışa sunuluyor. Şimdi ise yeni yüzü ve gelişen teknolojisi ile karşımızda.

Otomobilin yüzünde, dışa doğru açılan hava giriş kanallı ön tampon yer alırken, yeni bir arka tampon ve siyah plastik kaplamalar onu kardeşi i20'den ve selefinden ayıran en önemli değişiklikleri oluyor. Dış parçalarının yaklaşık olarak yüzde 50'si kendine özel olan i20 Active, marşpiyellerde, çamurluk kenarlarında ve arka tamponda olmak üzere etrafını çevreleyen siyah plastik kaplamaları ile crossover havası yaşatıyor.

Yeni modelde artık arka plaka tamponda değil bagaj kapağının üzerinde yer alırken güncellenen LED destekli far grubu modern bir görünüm oluşturuyor.  Ön ve arka tamponda bulunan gri kaplamalar ise bu havayı SUV görünümü olarak yukarı taşıyor. Bu kaplama ve ekler i20 Active'de yerden yüksek bir görünüm oluşturuyor. Arka tampon üzerinde bulunan dairesel park ve sis lambası, konum itibariyle crossover görünümünü pekiştiriyor. Şehir trafiğinden uzak, dar yollar ve hafif arazi şartlarında ilerlemek isteyen kullanıcılar için otomobilin dış cephesi korumaya alınmış durumda. Bu parçalar boyayı korumak ve şehir içi küçük park sürtmeleri için de önemli bir görev üstleniyor.

Otomobilin iç mekanında kullanılan malzeme ve kalite algısı da yükseltilmiş. Hyundai mühendisleri, makyaj operasyonunda tasarımdan ziyade teknolojiye odaklanmış. Apple CarPlay ve Android Auto uyumluluğuna kavuşan yeni sistem 7" boyutlu yeni bir ekrana yansıtılıyor. Asıl önemli nokta ise yeni güvenlik donanımları. Koreli markanın en yeni Hyundai SmartSense teknolojisine kavuşan i20'da artık şeritten çıkma ikazı, şerit takip asistanı, ön çarpışma asistanı, sürücü dikkat uyarısı ve otomatik yanan uzun farlar gibi donanımlar sunuluyor - tabii ki opsiyonel olarak. Modelin 301 litrelik standart bagaj hacmi, arka koltuklar yatırılarak genişletilebiliyor.

Dış görünümündeki tasarımsal yeniliklerin yanında, ilk kez i20 Active ile karşımıza çıkan 1.0 litrelik T-GDI turbo beslemeli benzinli motor, 3 silindir ile 120 HP güç üretiyor. Alt devir bandından itibaren atak bir yapı gösteren i20 Active, 1500 d/d ile 4000 d/d aralığında ürettiği 171 Nm maksimum tork değeri ile keyif veriyor. Bu gücünü 7 ileri otomatik  şanzımanı ile tekerleklere ileten otomobil, yumuşak debriyaj pedalı ile kolay vites geçişleri sağlıyor. Sakin kullanımda, ortalama 6.8 lt/100 km yakıt tüketim verisi elde edilebiliyor. Uzun yol kullanımımızda ise bu değer 5.5 lt/100 km bandında seyretti. Yol tutuş, sürüş hissiyatı, ve sessizlik yönünden gelişen i20 Active, hem şehir içinde hem de hafif arazi şartlarında memnun edici bir sürüş konforu sunuyor.

BUĞRA ÖZKAN - OTODERGİ

Teknik Veriler

Motor: 3 silindirli 998 cc turbo benzinli    

Beygir gücü: 120 HP @ 6000 d/d

Tork: 172 Nm  @ 1500 d/d

Şanzıman: 7 ileri otomatik               

Maksimum hız: 230 km/s

0-100 km/s hızlanma: 10.3 sn

Ortalama tüketim:  5.2 Lt / 100 km

Bagaj Hacmi: 326 Lt

Ağırlık: 1090 Kg

Fiyat: 88.500 TL