Gazetelerin resmi web sitelerini ve özellikle de “otomotiv”i takip edenler hafta sonunda Sözcü.com.tr’deki otomotiv bölümünün tamamen kaldırıldığını  gördüler. Kısa bir süre önce de Sözcü Gazetesi yönetimi,  otomotiv editörünü işten çıkartmış ve her pazartesi günü yayınlanan otomotiv sayfasına da geçen hafta son vermişti. Oysa bu yılın başında, yaklaşık 7 ay önce büyük duyurular yaparak artık “otomotivin sözcülüğü”ne soyunduklarını, Gazete ve Tv’de otomotiv içeriklerine ağırlık vereceklerini abartılı bir şekilde duyurmuşlardı.  Bu kadar kısa sürede, sektörün kendi içinde bilip, açık açık her yerde konuşulan, birçok etik dışı uygunsuz davranışlar zinciri bardağı taşırınca Sözcü patronu ve yönetimi çareyi editörü işten çıkartarak bulma yoluna gitmişti. Şimdi düşünebilirsiniz, gazetedeki bu davranış neden resmi siteye de yansısın? Sütten mi desem, peynirden mi desem bilemedim ama  sözde “otomotiv haberciliği”nden ağzı yanan yönetim, gazetenin sitesinden de otomotiv içeriğini tamamen kaldırma kararı aldı... Oradaki otomotiv editörlüğünü görevini yıllardır hakkıyla yapmaya çalışan arkadaş da asıl işinden oldu.   Oysa sözcü.com.tr’de otomotiv editörlüğünü yapan genç arkadaşımız Fatih Tan’ın hiçbir etik dışı davranışı olmamasına rağmen cezayı ona da kesmişler. Nasıl bu işlerden mideleri bulandıysa…  Gencecik otomotiv editörünün, onun dışında gelişen, haberinin bile olmadığı olan bitenden günahı ne olabilir? Otomotiv gazeteciliği adına üzücü, düşündürücü ve aşağılayıcı bir durum bu. Olanlar karşısında yıllardır bu işi etik değerlere dikkat ederek yapmaya çalışan otomotiv gazetecisi olarak neye üzüleceğime şaşırdım. Bu konuda çok şey biliyor ve çok şeyi açık açık yazabilirim. Şimdi üzüntüm, öfkem geçene kadar bu konudaki bildiklerimi yazmamaya karar verdim. Ama bildiğim tek vardır; “bu hayatta gerçeklerin bir gün ortaya çıkma gibi kötü bir huyu vardır”. Onu bilir onu söylerim.
 
 Renault Mais  kurumsal hafızasını kaybetti!..
Eylül ayının son haftası 13 yıldır Renault Mais Kurumsal İletişim Müdürü olarak görev yapan Fulya Özkan kurumdan ayrıldığı haberi büyük sürpriz yarattı. Özkan bunca yıldır Renault'un dışında geçtiğimiz  yıllarda Citroen, Dacia gibi markaların da Kurumsal İletişimini sürdürmüş belki de bu işi bu kadar uzun solukla sürdüren tek kişiydi. Ayrılık haberinden iki gün sonra Fulya Özkan yeni adresini açıkladı. E-ticaret platformu n11.com şirketinde Kurumsal İletişim Müdürü olarak görevine başlayan Fulya Özkan'a yeni işinde başarılar diliyorum. Yıllardır otomotiv sektöründe önemli başarılara imza atan Fulya Özkan'ın sürpriz ayrılığı otomotiv medyasında görev yapan gazeteciler arasında da şaşkınlık yarattı. Belki de ilk kez görevinden ayrılan bir iletişimci için basın mensupları bu kadar yoğun şekilde hem üzüntülülerini paylaştılar hem de olumlu düşüncelerini dile getirdiler...  Bu arada en çok merak edilen konuların başında da Fulya Özkan'ın yerine kimin geleceği geliyor... Renault Mais yönetiminden sızan bilgilere göre Fulya Özkan'ın yerine kısa sürede hemen bir iletişimci alınmayacak. İşler kurum içinden yürütülmeye çalışılacak. Alınacak olan iletişimcinin de "uzman pozisyonu"nda olacağı söyleniyor. Renault Mais tabi ki büyük bir kurum basınla iletişimini yine bir şekilde sürdürecektir. Ama bence iletişimdeki “kurumsal hafıza” kurumlar için büyük önem taşımaktadır.  Hem Fulya Özkan’a yeni işinde; hem de Renault Mais Kurumsal İletişiminde şu süreçte görev yapan arkadaşlara başarılar diliyorum.

ÖTV zammı az bile gelmiş olabilir!
30 Ağustos’ta ÖTV zam düzenlemeleriyle büyük bir şokun yaşandığı otomotiv satışlarında Eylül ayı rekoru kırıldı. Geçen ay bu konuda yazdığım bir yazıda bakmayın herkesin karalar bağlayıp da felaket senaryoları yazdığına belki de Eylül ayı yeni rekorlara gebe” diye yazmıştım. Eylül ayı geçen seneye göre yüzde 115 büyüyerek 90 bin 619 adete ulaştı. Ve bu rakamla da tüm zamanların en iyi eylül ayı rekoru kırılmış oldu. 9 aylık Pazar da yüzde 75 büyüdü, 490 binli rakamları aştı. Bu rakamlara bakınca ÖTV zammı az bile yapılmış diye aklından geçiriyor insan. Yani yarın bu zamların 2 katı yapılıyor olsa Ekim rekoru da olur mu olur… Yani zam yapan memnun, bu zamlı fiyatlara rağmen sıraya giren memnun, satan zaten memnun… Ama felaket haberciliğin prim yaptığı ülkemizde ne yazık ki bu tablolara rağmen “yandık bittik mahvolduk” söylemleri ve haberciliği nedense prim yapıyor… Yoksa otomotivde işler hiç olmadığı kadar tıkırında…